Gönderen Konu: Futbol Tarihi, Kuralları... Kısacası FUTBOLUN HAKKINDA HERŞEY !!! [By İrsad26]  (Okunma sayısı 1711 defa)

Çevrimdışı irsad26

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.386
  • Puan 6334
  • Cinsiyet: Bay
  • Eskişehirspor..!
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Futbol Tarihi, Kuralları... Kısacası FUTBOLUN HAKKINDA HERŞEY !!! [By serhatto]

--------------------------------------------------------------------------------

FUTBOLUN KISA TARİHÇESİ
Futbolun nerede ve nasıl icat edildiği tam olarak bilinmemekle beraber, eski tarihi uygarlıklardan Çinliler, Romalılar, Mısırlılar, Yunanlılar ve Maya'larda bu kültürlerin bir parçası olan ayakla vurulan bir oyun oynadıklarından bahsedilmektedir. İlk futbol oyun kuralları, 1863 yılında Londra Futbol Birliği tarafından geliştirilmiştir. Futbol oyunu ingiliz askerler, gemiciler ve ticaret yapanlar vasıtasıyla Hindistan, Güney Afrika, Avrupa ve Güney Amerika' ya götürülmüştür.

Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği (FIFA) 21 Mayıs 1904 yılında Fransa Paris'te Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç, İsviçre, Danimarka ve İspanya Futbol Federasyonlarının katılımı ile kurulmuş ve diğer avrupa ülkelerinin katılımı bundan sonraki tarihlerde olmuştur. İlk Dünya Kupası FIFA tarafından 1930 yılında Uruguay'da organize edilmiş ve ilk dünya kupasını Uruguay kendi evinde kalmasını sağlamıştır.

19. yüzyılın sonuna doğru futbol Amerika'ya götürülmüş ve burada öncelikle göçmenler tarafından oynanan bir spor dalı olarak kalmış; ulusal futbol (soccer) liginin kurulması 1970' li yıllara rastlar. Futbol ilk 1908 yılında olimpik bir spor dalı olarak kabul edilmiş ve ilk Olimpiyat madalyasını İngiltere milli takımı kazanmıştır. Günümüzde, futbol uluslararası alanda popülerliği ve izleyicisi en fazla artan spor dallarının başında gelmektedir.






TÜRKİYE' DE FUTBOLUN KISA TARİHÇESİ



Birçok tarihsel verilere bakıldığında, futbol oyununu dünyanın bir çok yerine götürenlerin İngilizler olduğu anlaşılmaktadır.

İngilizlerin çeşitli nedenlerle dünyanın her yerine yayıldığı dönemlerde, Anadolu ve Osmanlı denetimindeki ülkelerde tütün ve pamuk ticareti yapmak için liman kentlere yerleşmişler. İşte bu İngiliz aileler, gemiciler, askerler, ticaret adamları yanlarında pipo, viski gibi ticari malların yanı sıra futbolu da beraberlerinde ülkemize ilk getirenler olmuşlardır. Bu ailelerin erkekleri kendi aralarında iddialı futbol müsabakaları oynarken, buradaki yakın dostları ve komşuları da onlara katılmışlardır. Daha sonra bunların yanına Rumlar da iştirak etmiş ve futbol oynayanların sayısında hızlı bir artış görülmüştür.

Araştırmalar ve eldeki belgelerden ülkemizde ilk futbol maçlarının Selanik'te 1875 yılında oynandığını göstermektedir. Yine 1877 yılında İzmir'in Bornova çayırları ilk futbolla tanışmıştır. İzmir'de hafta sonu ve akşamları Rumlarla takviyeli İngiliz takımları arasındaki bu maçların ilk izleyicileri, bu ailelere mensup kadınlar ve kızlar olarak bilinmektedir. O dönemlerde Türklere yasak olan spor yapma ve kulüp kurma izni ülkemizdeki yabancılar için serbest bırakılmıştır.

Müslüman ve Türk gençleri bu son derece cazip oyuna karşı büyük heves duymalarına rağmen yasaklar yüzünden futbol oynamaktan uzak kalmışlardır. Bu nedenle, ilk kulüpler yabancılar ve Müslüman olmayanlar tarafından kurulmuş ve ilk futbol maçlarıda onlar tarafından oynanmıştır.




İlk modern futbol İstanbul'da 1890 yılında başlamış ve yine Türkiye'de ilk futbol kulübü 1902 yılında Mr. James La Fontaine ile Mr. Herace Armitage'nin katkılarıyla Kadıköy'de İngilizler ve Rumlar tarafından kurulan "Cadikeu Fuetball Club" dır. Bu kulübü Moda Football Club ve Rumların Elpis Club'ı izlemiştir.

Bu arada ilk futbol oynayan Türk gençleri de ecnebi isimleri altında futbol oynamışlar ve bunların ilki bir deniz subayı olan Fuat Hüsnü Kayacan'dır. Kayacan "Bobi" takma adıyla İngiliz takımlarında futbol oynayan ilk Türk futbolcusudur. Daha sonra Fuat Hüsnü Kayacan ve Reşat Danyal büyük bir gizlilik içinde sürdürdükleri faaliyetlerin sonunda ilk Türk takımı Black Stacking adıyla ortaya çıkmış ve bugünkü Fenerbahçe stadının hemen karşısındaki ( Halil Mahmudiye ) İlköğretim okulunun altındaki Hurşit Ağa Kahvehanesini lokal olarak seçen gençler papazın çayırında müsabakalarını oynamışlardır. Fakat Black Stacking Football Club istibdat devrinde gelişemeden kapatılmıştır.




Türkiye'de ilk futbol ligi 1903 yılında İmojen, Moda, Kadıköy ve Elpis takımlarının iştirak etmesiyle Fenerbahçe stadının bulunduğu papazın çayırında yapılmıştır. Tamamen Türklerden kurulu ilk futbol takımı olan Galatasaray 1905 yılında kurulmuş. Bunu 1907 yılında Fenerbahçe 1908 yılında Vefa ve 1903 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurulmuş fakat futbol branşının açılması 1911 yılında gerçekleştirilebilmiştir. 1908 yılında 2. Meşrutiyetin ilanından sonra, Türkiye'de futbolun bir Federasyon çatısı altında toplanması çalışmaları sonuçsuz kalmıştır. Ülkemiz sporu ve futbolunun kalkınması ve örgütlenmesi Cumhuriyet döneminde başlamıştır.

1922 yılında toplanan İstanbul kulüp temsilcileri Türkiye idman Cemiyetleri İttifakını (TİCİ) kurmuşlar ve futbol encümeni adı altında futbol federasyonunu teşkil ederek, FIFA'ya üye olmak için harekete geçmişlerdir. 21 Mayıs 1923'de Cenevre'de yapılan FIFA toplantısında Türkiye asil üyeliğe kabul edilmiştir. Futbol Federasyonu, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı (1922-1936) Türkiye Spor Kurumu (1936-1938) ve Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ve takiben Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (1938'den günümüze) bu örgütlerin denetimi altında bugünlere gelmiştir.

Şu anda, Futbol Federasyonu Başbakanlığa bağlı özerk bir kurum olarak futbol faaliyetlerini sürdürmektedir.






TÜRK FUTBOLUNDA ÖNEMLİ TARİHLER
1890 yılındaTürkiye'de ilk futbol oyununun İzmir'de İngilizler tarafından kendi aralarında oynanışı.
1895 yılında İstanbul'da ilk futbol kulübü olan Moda F.C'nin İngilizler tarafından kurulması.
1897 yılında İstanbul'da ilk defa İzmir ve İstanbul' da yaşayan İngiliz ve Rumlardan kurulu karmaların karşılaşmaları.
1900 yılında ilk Türk futbolcusu Fuat Hüsnü Kayacan'ın "Bobi" takma adı altında İngiliz takımlarında top oynaması.
1900 yılında ilk Türk takımı Black Stocking (Siyah Uzun Çoraplılar) Fuat Hüsnü Kayacan ve Reşat Danyal tarafından kurulması ve yaptığı ilk müsabakadan sonra o devrin hafiyeleri tarafından jurnal edilmesi sebebiyle kapanmak zorunda kalması.
1903 yılında Beşiktaş Jimnastik Kulübünün kurulması. Ancak futbol dalı 1911 yılında faal duruma gelmiştir.
1905 yılında ilk Türk Futbol kulübü Galatasaray'ın Ali Sami Yen tarafından Mekteb-i Sultani Galatasaray Lisesi'nde kurulması.
1907 yılında Fenerbahçe Spor kulübünün kurulması.
1908 yılında Vefa Spor Kulübünün kurulması.
1908 yılında ilk defa iki Türk kulübü Galatasaray ile Fenerbahçe'nin karşılaşması ve maçı Galatasaray'ın kazanması.





FUTBOL GENEL OYUN KURALLARI


Futbol herkesin rahatlıkla anlayabileceği basit kurallara sahiptir. Bu nedenle her yaş, cins ve seviyede kişiler tarafından rahatlıkla oynanabilir. Bu özellikleri nedeniyle dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından hem oynanan hem de seyirci olarak takip edilen en popüler spor dallarından biri olmuştur. Oyunun temel kuralı; kaleciler dahil her takım onbir sporcudan oluşur ve kaleciler dışındaki oyuncuların elleri hariç, belirlenmiş kurallar dahilinde vücudunun herhangi bir yerini kullanarak, rakip kaleye gol atabilmektir. En fazla gol atan galip sayılır.

Aynı takım oyuncuları aynı renk ve desen forma, şort, tozluk, tekmelik ve özel futbol ayakkabısı (krampon) giyerler. Genellikle deri malzemeden yapılma top kullanılır. Oyuna orta saha çizgisinden bir takımın başlama vuruşuyla başlanır. Oyun, topun oyun alanı dışına çıkması, kural ihlali, faul veya gol olması dışında devam eder. Oyun süresi özel turnuvalar dışında 45 dakikadan iki devre halinde 90 dakikadan oluşur. Oyunun duraksama zamanları hakem takdiriyle her devre sonuna eklenir. 15 dakikalık devre arası molası vardır. Oyun bir orta ve yardımcı iki hakem olmak üzere üç hakem tarafından yönetilir. Oyun sırasında dördüncü hakemde yedek olarak bulunur.

Ceza alanı içinde yapılan fauller ve ihlaller penaltı olarak değerlendirilip, penaltı noktasından kaleye direk vuruş olarak kullanılır. Ceza alanı dışında yapılan kural ihlalleri ve fauller indirek vuruş olarak olarak kullanılır; yani topun oyuna sokulabilmesi veya gol olabilmesi için pası yapan oyuncu dışında bir başka oyuncuya da değmesi gerekir.

Top yan çizgilerden oyun alanını terk ederse, top, diğer takım oyuncuları tarafından iki elle atılan TAÇ atışıyla oyuna sokulur. Taç atışı sırasında ayaklar yerden kesilmemeli, eğer kesilirse, bu kural ihlaline girer ve taç atışıyla topu oyuna sokma diğer takıma geçer. Taç atışı, hiçkimseye değmeden kaleye girerse gol olarak değer bulmaz. Oyun karşı takımın indirek vuruşuyla başlar.

Top, savunma oyuncuları veya kalecinin müdahalesiyle kale yan çizgilerinden çıkarsa, bu karşı takıma KORNER atma hakkını kazandırır. Korner, köşe bayrakları noktasından ayakla kullanarak yapılır. Eğer top, atak yapan takım oyuncuları müdahalesiyle kale yan çizgilerinden geçerse, bu OUT olarak değerlendirilir. Top, ceza alanı içinden kaleci veya savunma oyuncusu tarafından ayakla out atışı kullanılarak oyuna sokulur.






BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bir futbol oyuncusunun, oyun süresince yaklaşık 6 - 7 km mesafe katettiğini,
Futbolun dünyada en popüler spor dalı olduğunu,
PELE'nin gelmiş geçmiş en iyi futbol oyuncusu olduğunu, Futbola benzer bir oyunun 2000 yıl önce Çin'de oynandığını,
Eski Romalılarda "Harpastum" adı verilen oyunun günümüz modern futbolun doğmasını sağladığını,



Futbol oyun alanının, en az 90 metre en çok 120 metre uzunluğunda; en az 45 metre en çok 90 metre genişlikte olan dikdörtgen şekil olduğunu,






FUTBOL TERİMLERİ
ATAK : Gol atmak amacıyla, oyun kuralları dahilinde yapılan her türlü faaliyet.

AUT : Topun, hücum oyuncuları tarafından korner çizgileri veya kale üstünden dışarı vurulmasıdır. Top ceza alanı içinden kaleci veya savunma oyuncuları tarafından ayakla aut vuruşu yapılarak oyuna sokulur.

DEFANS : Karşı takımın gol atmasını engellemek amacıyla, oyun kuralları dahilinde yapılan her türlü faaliyet.

DRİBLİNG (Top Sürme) : Ayakiçi veya ayakdışıyla küçük kısa vuruşlarla topu sürmek.

ELLE OYNAMA (Hendbol) : Topun kasıtlı olarak, yön değiştirmesine veya avantaj kazanmak amacıyla elle oynanmasıdır. Top diğer takım oyuncuları tarafından serbest vuruşla oyuna sokulur.

FAUL : Rakip oyuncuya kurallardışı hareket ederek müdahale etmek.

FRİKİK : Faule maruz kalan takım lehine serbest vuruşla oyuna başlama hakkıdır. Faul yapan takım oyuncuları atış sırasında toptan 9.15 metre uzakta olmalıdır.

GOL : Topun tamamının kale çizgisinden içeri girmesidir.

KORNER : Topun en son defans oyuncuları veya kaleci tarafından kale yan çizgilerinden çıkması sonucu, atak yapan takım oyuncuları tarafından topun korner atma alanından ayakla oyuna sokulması.

PAS : Kaleci (ceza alanı içi hariç) ve oyuncuların el ve kolları dışında kalan vücudunun herhangi bir yeriyle topu takım arkadaşına atması.

PENALTI : Savunma oyuncuları veya kalaecinin ceza alanı içinde kuraldışı hareket etmeleri veya atak yapan oyuncuya faullu hareket etmeleri sonucu verilen direk ceza atışı.

TAÇ ATIŞI : Topun yan saha çizgilerinden çıkması sonucu, karşı takım oyuncusunun ellerini kullanarak topu oyuna sokması. Top iki elle tutulup, baş arkası ve üstünden, ayaklar yerden kesilmeden atış yapılır.

VOLE : Topun yere değmeden önce havada vurulması.






FUTBOL TEMEL BECERİLERİ
AYAKÜSTÜ VURUŞ


Ayaküstü vuruş; alçak seviyede genellikle gol vuruşları için ayağın üstüyle topun merkez sayılan bölgesine yapılan sert vuruş tarzıdır. Ayaküstü vuruşun en önemli özelliği, ayağın en sert bölgesiyle, sert, alçak ve düzgün doğrusal açıyla hedefe atılabilmektir.

Bunu yapabilmek için, ayaküstüyle topun merkezi denilen yere vurulması gerekir. Eğer topun merkez denilen orta bölgesinden aşağı vurulursa, top yükseklik kazanır. Eğer topun sağ veya sol tarafına vurulursa, top falsolu şekilde yön değiştirir.

Destek ayağınızı topun yanına (15 cm kadar) ve ayakucu topu vuracağınız yöne doğru dönük larmalı. Destek ayağı topun ne çok arkasında ne de çok önünde olmamalıdır. Eğer bu hata apılıyorsa, isabetli ve güçlü vuruş yapmanız mümkün olmaz.

Vuruş sırasında, topun fazla yükseklik kazanmaması için, vücut top üstüne doğru ve biraz ne eğik olmalı. Baş topun önüne doğru bakmalı ve vuruş ayağı dizi, vuruş esnasında topun üzerinde olmalı. Vuruş ayağı kalçadan yumuşak bir salınım hareketi yaparak, vuruş sırasında, diz ve bilekler mümkün olduğunca sabit olmalı, top ayaküstüyle topun ortasına vurmalı.

Vuruştan sonra, ayak topun gidiş yönüne doğru hareketine devam etmelidir. Vuruş sırasında kolların ritmik olarak açılması, vücut ve vuruş dengenizi korumanıza yardımcı olur.

AYAKİÇİ ÜST VURUŞ


Bu vuruş, uzun mesafeli paslaşmalarda, korner atışlarında veya serbest atışlarda kullanılır. Topa, çapraz veya yay şeklinde gelinerek vurulur. Destek ayağı topun yanında veya yan arkasında durur. Vücudun belden yukarısı hafifiçe topun üzerine eğik durumdadır. Topa ayağın üst-iç tarafı ile vurulur. Hareket kalça ve dizin ritmik birlikte hareketi ile yapılır. Topa vurduktan sonra, vurma ayağı topu gidiş yönüne doğru hareketine devam etmelidir.

AYAKDIŞI ÜST VURUŞ
Bu vuruş, uzun mesafeli paslaşmalarda veya serbest atışlarda tercih edilir. Topa vuruş koşusu, şut yönüne göre çaprazdır. Ayak gergin, mümkün olduğunca sabit, ayakbileği içe doğru dönük ve sabit olmalıdır. Vücudun belden üstü, destek bacağının üstüne eğik vaziyettedir. Topun ayakla temas yeri, vuruş ayağı üstünün dış tarafıdır.

VOLE VURUŞU
Topun havada yere değmeden ayaküstü ile kaleye vurulmasıdır. Bu vuruş sırasında kalça döndürülür, vücut ağırlığı destek ayağı üzerindedir. Yanlardan kalça seviyesinde gelen toplara vole vuruşu yapılabilir.

RÖVAŞATA VURUŞU
İki ayağında yerden kesilerek makaslama hareketi ile topun ayaküstüyle başüstünden aşırtılarak vurulmasıdır. Rövaşata sırasında vücut geriye doğru alınırken, makaslama yapılır ve topa vurulur ve eller yere temas ederek, yumuşak bir düşüşle hareket bitirilir.






ŞUT


Şut futbolda en önemli becerilerden biridir. Çünkü, kazanmak için gol, gol atmak için de şut atmalısınız. İsabetli şut atmak, her zaman sonuca ulaşma şansınızı arttıracaktır. Amacınıza en kolay ulaşma yerleri, korner atışları ve kalecinin beklemediği yerlerden isabetli ve sert şutlar atmaktır.

Sert şut atmak, isabetlilik kadar önemlidir. İsabetli atarsınız ama sert atamadığınız şutları kaleci kolaylıkla kontrol edebilir; sert şut atarsınız ama isabetli olmazsa, u da skor elde etmenize yaramaz. İyi bir şut atıcı olabilmek, hem kuvvetli hem de isabetli şutlar atabilmekten geçer.

Uygulama - 1 : Kuvvetli ve isabetli şut atmayı öğrenmenin en iyi yolu, duran veya areketli toplarla yapılan çalışmalardır. Şutun isabetliliğini arttırmanın en iyi yolu, duvara rahatlıkla görülebilecek bir hedef çizmek ve muhtelif uzaklıklardan bu hedefe herbir ayakla onlarca defa atış yapmaktır. Bu çalışmayı hemen hemen her antrenman sırasında yapmalı ve isabetlilik oranı hesap edilmelidir.

Uygulama - 2 : İsabetlilik oranı arttıkça, şut atma mesafesi de buna bağlı arttırılmalıdır. Önceleri sabit duran toplarla şut çalışması yapılırken, daha sonraları yerde seken ve yuvarlanan toplara da isabetli ve sert şut çalışmaları yapılmalıdır.

En iyi şut atan oyuncular, yeteneklerinin yanısıra, bıkmadan usanmadan şut çalışması yapanlardır. Sizde yeterince sıkı çalışırsanız, kuvvetli ve isabetli şutlar atarak takımınıza gol kazandırır ve galip gelmeyi sağlayabilirsiniz. Sizde takımın vazgeçilmez golcü oyuncusu olabilirsiniz.






PASLAŞMA VE PAS ÇEŞİTLERİ
Paslaşma, futbolda bilinçli skora gitmede, hem takım hem de bireysel olarak kazanılması ereken en önemli becerilerden biridir. İyi bir pas atmadan önce, topun nereye ve neden tılmasının bilinmesine ve en iyi pasın nerede alınmasının da bilinmesine ihtiyaç vardır.

PAS ALMA
Takımda bir oyuncu topa sahip olduğu zaman, diğer aynı takım oyuncularının pas almak için en uygun pozisyonu takip etmeleri çok önemlidir. Futbolda sonuca ve skora gitmede vantaj sağlayacak pozisyonlarda pas almak, önemli bir beceridir. İyi bir pas alabilmek ve takım adına avantaj sağlayabilmek için, diğer takım oyuncularının markajından kaçınarak boş alanlar yaratmalı, takım arkadaşınızın veya rakip takım oyuncularının arkasında kalınmadan pas alınmalıdır. Pas atılacak oyuncunun hafif önüne doğru, zamanında ve isabetli atılmalıdır.

AYAK İÇİ PAS
Futbolda en sık kullanılan ve isabet oranı en yüksek pas çeşidi "Ayakiçi pas" tır. Uygulama başarısı en fazla olan bir pas çeşididir. Destek ayağınızı topun yanına koyun. uruş ayağıiçi geniş kısmıyla topun orta kısmına vurun. Vuruş hareketi ritmik bir salınımla kalça ve dizden doğru yapılmalıdır. Vuruş sırasında ayak bileği mümükün lduğunca sabit ve sıkı tutulmalı ve vuruş ayağı, topun gidiş yönüne doğru hareketine evam etmelidir.

Uygulama - 1 : Ayakiçi pası geliştirmek için, duvar çalişması yararlı olacaktır. unun için duvara bir hedef çizin. Hedefin 5 metre uzağından ayakiçiyle yeterince sayıda pas yapmanız hem pas isabetliliğini hem de doğru yapmanıza katkı sağlar. Sonra mesafeyi arttırarak bunu tekrar edebilirsiniz.

Uygulama - 2 : Ayakiçi pas çalışmasını eşli olarakta yapabilirsiniz. Karşılıklı paslaşmalarla pas isabetliliğini ve doğru yapmanıza katkı sağlar. Bu uygulamaları top sürerek yapabilirsiniz. Daha sonra havadan atılan topları kontrol ederek, ayakiçi pas çalışmaları yapabilirsiniz.

AYAK DIŞI PAS


Destek ayağınızı topun yanına koyun. Vuruş ayağıdışıyla topun ortasına veya orta altına ayakbileği mümkün olduğunca sert ve sabit tutularak vurulur. Vuruş sırasında hareket kalça ve dizden ritmik bir salınımla yapılmalıdır. Ayakdışı pas uygulaması genellikle sporcuların isabetlilik ve kuvvetli vurmada sorun yaşardıkları bir pastır. Ayakdışı pasta isabetliliği ve uzun-sert atabilmek için bol bol ayakdışı pas çalışmaları yapmak gerekir. Ayakiçi pas ççalışmalarında uygulanılan yöntemler, aynı zamanda ayakdışı pas çalışmaları içinde uygulanabilir.




KAFA VURUŞU



Her futbolcunun öğrenmesi gereken önemli becerilerden biride kafa vuruşudur. Kafa vuruşu, hem gol atabilmede hem de yukarıdan yüksek gelen topları kontrol etme, topun yönünü değiştirme ve takım arkadaşına pas vermede kullanılabilen önemli bir beceridir.

Kafa vuruşu sırasında, gözlerinizin açık, ağzınız kapatılarak ve topa başın alın kısmıyla vurulması gerekir. Kafa vuruşu sırasında, boyun mümkün olduğunca sıkı tutulmalı, kollar yana açılarak vücut dengesi sağlanmalı ve vücut gücüde kullanılarak, geriden öne bir hamle yapılarak vuruş yapılmalıdır. Topun sizin kafanıza çarpması değil, sizin isteyerek, bilinçli şekilde topa kafayla vurması gereklidir. Rakip oyuncuların ayakla vurabilecekleri ihtimaline karşı, bel seviyesindeki toplara kafayla vurulması tehlikeli olabilir.

Uygulama - 1 : Topun bir ip veya buna benzer bir materyalle asılarak oluşturulan bir düzenekte çalışmak, kafayla başarılı ve isabetli top vurma becerisini geliştirir. Bu düzenek oluşturulurken, top kafanızdan yukarıda olmalı, çalışma zıplayarak ve başınızın alın kısmıyla vuruşlar yapılmalıdır. Bu çalışma takım arkdaşınız havadan top atmak şeklinde de çalışılabilir.

Uygulama - 2 : Eğer kafa vurmaktan korkuyor veya başarılı vuruşlar yapamıyorsanız; afa vurma çalışmalarına futbol topu dışında, voleybol topu gibi daha hafif toplarla aşlayabilir ve sonra daha sert toplar kullanarak, normal futbol topuna geçiş yapabilir siniz.






TOP KONTROLU VE ÇEŞİTLERİ


Futbol oyununun iki temel unsurundan biri vuruşlar ve diğeride top kontroludur. Topu her durum ve pozisyonda rahatlıkla kontrol edebilmek, aynı zamanda da oyunuda kontrol altına almayı ve dolayısıyla skora gitmede de avantajı beraberinde getirir.

Ayak Tabanıyla Top Kontrolu : Genellikle havadan veya yerden yuvarlanarak gelen topların kontrolunda kullanılır. Top ayak tabanıyla yer arasında sıkıştırılarak urdurulur. Destek bacağı hafif bükülü ve topun yan arkasında yer alır. Top kontrol yak burnu hafifçe yukarıda, topuk yere daha yakın şekilde ve topun ayak altından kaçmasına izin vermeyecek tarzda topu ayakla yer arasına bir çatı vaziyetiyle takoz oyar gibi sıkıştırır. Top vücudumuzun hemen önünde kontrol altına alınmalıdır.

Ayakiçi ile Top Kontrolu : Futbolda en sık kullanılan top kontrol şeklidir. Yerden yuvarlanarak veya havadan yandan gelen topların kontrolunda kullanılır. u kontrol sırasında vücut topa doğru dönmelidir. Yerden yuvarlanarak gelen topun ontrolu sırasında, destek bacağı yanda ve top kontrol ayağı gelen topun şiddetini azaltmak için ayak ritmik olarak geriye doğru çekilir, bu hareket topun şiddetini yumuşatır ve top kolay kontrol edilebilir. Havadan yandan gelen topların kontroluysa, op ayakiçi bölgesiyle yer arasına sıkıştırılarak, gidiş yönüne doğru biraz kaydırılarak kontrol altına alınır. Kontroldan sonra, ya top sürülerek götürülür veya takım arkadaşına direk pas yapılır.

Ayakdışı ile Top Kontrolu : Ayakdışıyla top kontrolu özellikle, top hafif yüksek yandan gelerek oyuncunun önüne düşerse kullanılır. Özellikle rakip tarafından baskı altındaki oyuncuların topu kontrol ederek, kaçırma isteklerinde kullanılan bir kontrol şeklidir. Yine top, ayakdışı ve yer arasına takoz koyar gibi sıkıştırılmak kaydıyla kontrol altına alınır. Kontrol sonrası ya top sürülür veya takım arkadaşına pas yapılır.

Ayaküstü ile Kontrol : Vücudun önüne dikey şekilde yüksekten gelen topların kontrol ltına alınmasında kullanılan bir kontrol şeklidir. Top yukarıdan dikey şekilde gelirken estek bacağı hafif bükülü ve kontrol ayağı topun hızını kesmek için, topu sanki aşağıya oğru frenleyerek çeker gibi hareket edilir.

Dizüstü ile Top Kontrolu : Dikey şekilde vücudun yakınına düşen topların kontrolu dizüstü ile yapılır. Dizüstü kontrol, bacak kasığı ile diz arasında kalan bölgeyle yapılır. Dizin ne kadar yukarı kaldırılması gerekliliği, topun geliş şiddetine bağlıdır. Diz, hiçbir zaman bel seviyesinden yukarı kaldırılmamalıdır. Gelen topun hızını azaltmak çin top dizüstüne temasla birlikte, ayak aşağıya doğru ritmik bir hareket yapılmalıdır. Vücut hafif öne doğru eğik vaziyette ve destek ayağı hafif bükülü olmalıdır.

Göğüs ile Top Kontrolu : Yüksekten veya göğüs seviyesinde yerden gelen topları kontrol etmede kullanılır. Top göğüs kafesinin bulunduğu bölge ile yapılır. İki türlü göğüs ontrolu vardır. Biri yüksekten gelen topların göğüsle kontrol edilmesi, diğeri yerde eken ve göğüs seviyesindeki topların kontrol edilmesidir.

Yüksek Toplarda : Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükülü, vücut belden yukarısı hafif geriye doğru bükülü, göğüs şişik olmalıdır. Top göğüse temasla birlikte, öğüs hafif içe doğru hareket ederken, kollar yana açık vaziyette olmalıdır. Bu vücut engesinin sağlanmasını, göğüs alanının genişlemesini, topun ele değmesini ve topun fazla ücuttan uzağa sekmeden kontrolunu kolaylaşırır.

Yerden Seken Toplarda : Ayaklar omuz hizası kadar açık, vücut yüksek gelen toplardaki gibi geriye değil; tersine belden yukarısı biraz öne doğru eğik olmalıdır. Top göğüse emas sırasında vücut biraz daha öne doğru eğilmeli ve top vücuttan uzaklaşması engellenmelidir. Uygulama - 1 : Göğüs kontrolunu geliştirmek için, eşli olarak çalışmalar yapılabilir. şlerden biri, diğerine yukarıdan göğüs seviyesine veya yerden sektirerek toplar atar. öylece yukarıda anlatılan her iki göğüsle kontrol becerileri geliştirilir.






TOP SÜRME (DRIBLING)


Top sürme, topu kontrol altında tutarak, koşar vaziyette küçük kısa vuruşlarla mesafe aydetmektir. Top sürme, yakında pas verecek takım arkadaşı olmadığında, bir defans yuncusunu geçmede veya belli bir alanı katetmek amacıyla kullanılır.

Top sürmede dikkat edilmesi gereken noktalar; topun mümkün olduğunca oyuncuya yakın olması, topa kısa ve yeterince kuvvetli vurulması, aksine yavaş vurulursa, yeterli esafe katedemezsiniz, hızlı vurulursa; kontrolunuzda tutmakta zorlanır ve rakibe topu kaptırabilirsiniz.

Top ayakiçi veya ayakdışıyla sürülebilir. Hızlı ve uzun bir mesafe katetmede ayakdışıyla op sürme tercih edilmelidir. Bir defans oyuncusunu geçmede ise, pozisyonun ve rakibin durumuna göre biri veya her ikiside tercih edilebilir.

Top sürme sırasında sürekli topa bakılmamalı, deyim yerindeyse, bir topa üç etrafa akılmalıdır. Gövde hafif öne eğik olmalı ve top sürme, rakibin geldiği tarafın tersi olan ayakla yapılmalı ve ani yön değişiklikleri tercih edilmelidir. Bu hem topun çabuk kaybedilmesini engelleyecek hem de rakibinizi aldatarak geçmeyi kolaylaştıracaktır.






TAÇ ATIŞI


Topun yan oyun alanından çıkması sonucu, karşı takım oyuncularının iki ellerini kullanarak yine yan oyun alanı çizgileri dışında topu oyuna sokmalarıdır. Durarak veya koşarak şeklinde iki tür taç atışı vardır. Aralarındaki tek fark, topu fırlatma anına kadar olan farklılıktır. Birisinde olduğunuz yerden durarak atılması, ikincisi ise, topla birlikte yan saha çizgileri üzerine kadar koşarak gelinip, durarak topu fırlatmaktır. Taç atışı sırasında top, iki elle alt ve yanlarından kavranır ve başüstü arkadan öne doğru getirilerek iki ayak yere sabit olacak şekilde atılır. tış sırasında gövde geriye doğru esnetilerek, yani top vücutttan güç alarak atılmalıdır.

KALECİLİK TEKNİĞİ


Kaleci, futbol oyununda önemli ve özel pozisyona sahiptir. Kaleci genellikle ceza alanı çinde topu elle tutabilen ve elle oynayabilen tek oyuncudur. Kalecinin görevi; rakip akımın gol atmak amacıyla yaptığı atakları, şutları önlemek. Daha kısa anlatımla, koruduğu kaleye top girmesini oyun kuralları dahilinde engellemektir.

İyi bir kaleci defans oyuncularından esinlenerek, onlara pazisyonlarına ve durumlarına öre uyarılarda bulunmalıdır. Çünkü kaleci oyunu geriden en iyi görebilme avantajına sahiptir. İyi bir kaleci, oyunu iyi gözlemleyerek, çabuk karar verebilmelidir. Takım arkadaşlarını bu gözlem ve kararlarına bağlı olarak yerinde ve zamanında uyarmalıdır.






ZİRVEDEKİLER
FATİH TERİM (Teknik Direktör) - 14.9. 1953/ Adana
Türk futbol tarihine altın harflerle imzasını atan ve dünya futboluna da damgasını vuran bir teknik adam. Her zaman önüne koyduğu hedeflere göre yönlendirdiği hırsın, azmin ve yükselişin örneği. Fatih Terim. 18 yıl sporcu olarak hizmet verdiği futbolu bıraktıktan sonra antrenörlüğe başlayan Fatih Terim, 1988-89 sezonunda ilk teknik adamlık görevini Ankaragücü'nde yaptı. Sonra, Göztepe'yi çalıştırdı. 1990-1993 tarihleri arasında Ümit illi Takım hocalığı, A Milli Takım teknik direktörlüğü izler. ilk kez Milli Takım Fatih Terim yönetiminde, 1996 yılında Avrupa Futbol Şampiyonasına katılır. 1996 yılında Galatasaray'da ikinci Fatih Terim dönemi başlar. Teknik direktör Fatih Terim'li alatasaray bu dönemde lig şampiyonu olur. Başarı sadece bunlarla sınırlı kalmaz. vrupa kupalarında da başarılı futboluyla göz doldurur.1997-98, 1998,99, 1999,2000 sezonlarında da sarı-kırmızılı ekip Türkiye ligine damgasını vururken, Avrupa'da da başarılar birbirini izler. Şampiyonlar Ligi'nde aldığı sonuçlarla Türk futbolunun çıkışını kıtalara taşır. Sarı-kırmızılı ekip birbiri ardına bu başarılara imza atarken, taraftar da teknik direktörleri Fatih Terim'i "imparator" ünvanıyla ödüllendirir. Türk futbol tarihinde ilk kez bir Türk takımı UEFA Kupası'na damgasını vurmuştur. atih Terim 2000 - 2001 futbol sezonunda İtalya'nın Fiorentina takımıyla teknik direktör olarak görev yapmıştır. 2001 - 2002sezonunda ise, yine bir İtalyan takımı olan Milan Kulübünü çalıştıracaktır. İçtenlikle başarılarının devamını diliyoruz.

HAKAN SUKUR (SPORCU) 29.7. 1971/Sakarya
Kariyerine Sakaryaspor'da başlayan Hakan bir süre sonra Bursaspora transfer oldu. Bursaspor'da iki başarılı sezondan sonra onun için daha büyük takımlarda oynama zamanı gelmişti ve Galatasaray'a transfer oldu. Burada geçirilen üç sezon sonunda Italya'nın Torino takımına gitti. Fakat tekrar Galatasaray'a geri döndü. Galatasaray'da lig kupası ve UEFA kupasının kazanılmasının ardından 2000 - 2001 sezonunda Inter takımına transfer ldu. Burada başarılı futbolunu hem milli takımda hem de Inter'de devam ettirmektedir.

TUGAY KERİMOĞLU (SPORCU) 24.08.1970
1984 yılında Trabzonspor'da başladığı kariyerine, 1986 sezonunda Galatasay takımında 2000 sezonuna kadar oynamış ve birçok başarının kazanılmasında katkısı olmuştur. 1999 - 2000 sezonunda İskoçyanın Glaskow Rangers takımına transfer olmuştur. Halen başarılı bir grafikle spor yaşamına devam etmektedir.

ALPAY ÖZALAN (SPORCU) 29.05.1973/İzmir
1992 yılında Altay' da başladığı futbol kariyerini, 1993 yılında transfer olduğu Beşiktaş' ta 1999 yılına kadar devam ettirmiştir. 1999 - 2000 sezonunda Fenerbahçe kulübünde oynadı. Buradan Ingiltere'nin Aston Villa takımına transfer olan Alpay, halen milli takımdaki başarılı futboluyla birlikte spor yaşamını sürdürmektedir.
Siyah Kırmızı<<Şampiyon EsEs

Çevrimdışı irsad26

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.386
  • Puan 6334
  • Cinsiyet: Bay
  • Eskişehirspor..!
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
boş zamanlarımda guncelleyeceğim..
Siyah Kırmızı<<Şampiyon EsEs

Çevrimdışı schoot9

  • 2. SINIF UYE
  • ****
  • İleti: 5.356
  • Puan 4609
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle



Çevrimdışı irsad26

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.386
  • Puan 6334
  • Cinsiyet: Bay
  • Eskişehirspor..!
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Siyah Kırmızı<<Şampiyon EsEs

Çevrimdışı irsad26

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.386
  • Puan 6334
  • Cinsiyet: Bay
  • Eskişehirspor..!
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Futbol Sporunun Tüm Kuralları!!...
OYUN ALANI
Boyutlar : Oyun Alanı dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Taç çizgilerinin uzunluğu kale çizgilerinin uzunluğundan fazla olmalıdır.
Uzunluk: en az 90 m. (100 yarda) - en çok 120 m. (130 yarda)
Genişlik : en az 45 m. (50 yarda) - en çok 90 m. (100 yarda)
OYUN ALANININ IŞARETLENMESI
Oyun alanı çizgilerle belirlenir. Bu çizgiler sınırladıkları alana dahildir. Uzun olan iki kenar çizgilerine taç, daha kısa olan diğer iki kenar çizgilerine kale çizgisi denir. Bütün çizgiler en çok 12 cm. (5inç) genişliğinde olmalıdır.
Oyun alanı bir orta çizgi ile ikiye ayrılır. Başlama noktası bu çizginin tam ortasına işaretlenir. Bu nokta merkez olarak 9.15 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire çizilir.
Kaleler
Kaleler, her bir kale çizgisinin ortasına yerleştirilmelidir. Bunları bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştirilen yatay bir üst direkten olutur.
İki direk arasındaki mesafe içten 7.32 m. (8yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m. (8 feet)'dir.
Her iki direk ile üst direk aynı kalınlıkta ve en çok 12 santimetre (5 inç) olmalıdır. Kale çizgileri de kale direkleri ile aynı genişlikte olurlar. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere iyice tutturulmak ve kaleciye hareket serbestisi vermek şartı ile takılabilir.
Kale direkleri ve üst direk beyaz renkte olmalıdır.
Ceza Alanı
Ceza alanı oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir.
Kale direklerinin iç kenarlarından 16.5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16.5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.
Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. (12 yarda) mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan 9.16 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire yayı çizilir.
Bayrak Direkleri
Her köşeye, en az 1.5 m. (5 ayak) yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir. Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m. (1 yarda) dışına dikilebilir.
.
Güvenlik
Kaleler yere sağlam bir şekilde sabitleştirilmelidir. Portatif kaleler, bu şartlara uyduğu takdirde kullanılabilir
IFAB Kararları
Karar 1
Eğer üst direk yerinden çıkar veya kırılırsa, oyun üst direk tamir edilip yerine takılıncaya kadar durdurulur. Eğer tamir imkanı yoksa, oyun tatil edilecektir. Üst direk yerine ip kullanılmasına izin verilmez. Eğer üst direk tamir edilebilirse oyun, oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden yapılacak hakem atışı ile tekrar başlatılır.
Karar 2
Kale direkleri ve üst direk tahta, metal veya onaylanmış diğer cins malzemeden yapılmalıdır. Şekilleri, kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olabilir ve oyunculara tehlike yaratmamalıdır.
Karar 3
Takımların oyun alanına giriş anından, devre arasında oyun alanından ayrılmalarına ve tekrar oyun alanına dönmelerinden maçın bitimine kadar, oyun alanına ve oyun alanındaki gereçlere (kale direkleri ve kale ağları ile bunların sınırladığı alanda dahil) her türlü hakiki veya sanal ticari reklam koymak yasaktır. Özellikle kalelere, ağlara, bayrak direkleri ve bayraklarına hiç bir reklam direkleri ve bayraklarına hiç bir reklam malzemesi konamaz. Bu gereçlere hiç bir yabancı madde (kamera, mikrofon v.s.) takılmaz.
TOP
Nitelikleri ve Ölçüleri
Top: yuvarlak, deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş, çevresi en çok 70 santimetre 828 inç), en az 68 santimetre (27 inç), ağırlığı oyunun başlangıcında en çok 450 gr (16 onz), en az 410 gr (14 onz) basıncı deniz seviyesinde 0.6-1.1 atmosfer (600 gr/cm2 - 1100 gr/cm2; 8.5 lbs/sq.in. - 15.6 lbs/sq.in) arasında olacaktır.
Kusurlu Topun Değiştirilmesi
·oyun durdurulur.
·oyun yedek topla ilk topun kusurlu hale geldiği yerden bir hakem atışı ile başlanır.
Eğer top, bir başlama vuruş, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı için oyun dışı olduğu sırada patlar veya kusurlu hale gelirse:
·oyun gereken vuruş veya atışıyla başlanır.
Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez.
IFAB Kararları
Karar 1
Resmi maçlarda, sadece 2 nci kuralda belirtilmiş asgari teknik özelliklere uygun olan topların kullanılmasına izin verilir.
FIFA'nın resmi maçlarında ve konfederasyonların sorumluluğu altında düzenlenen resmi maçlarda kullanılacak topun aşağıdaki yazılardan birinin taşıması şarttır:
· "FIFA APPROVED" (FIFA ONAYLI)
· "FIFA INSPECTED" (FIFA DENETLİ)
· "INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD" (ULUSLARARASI MAÇ TOPU STANDARTI)
Topun üzerinde bulunan bu yazılar, topun resmi olarak test edildiği ve 2 nci kuralda belirtilen asgari özelliklere ek olarak her bir kategori için farklı olan özel teknik şartlara uygun olduğunu göstermektedir. Her bir kategorinin özel olarak öngörülen ek teknik şartların IFAB tarafından onaylanması gerekir. Bu testleri yapacak kurumlar FIFA'nın onayına tabidir.
Ulusal federasyonlar, resmi maçlarında yukarıdaki üç yazıdan birini taşıyan topların kullanılmasını isteyebilir.
Diğer her türlü maçlarda, top 2 nci kuraldaki teknik özelliklere sahip olmalıdır.
Karar 2
FIFA'nın resmi maçlarında ve konfederasyonlarla ulusal federasyonların sorumluluğu altında düzenlenen resmi maçlarda topun üzerine, maçın, maçı düzenleyen kurumun, topu üreten firmanın arma ve markası (amblemi) dışında hiç bir ticari reklam konulamaz. Konulacak arma ve markanın boyutları ve çeşidi müsabaka yönetmeliği ile belirlenir.
OYUNCULARIN SAYISI
Oyuncular
Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında yapılır. Eğer takımlardan birinde 7'den az oyuncu varsa, o maç başlatılamaz.
Bütün Maçlar
Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. İsmi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar.
Oyuncu Değiştirme Yöntemi
Bir oyuncu yedek oyuncu ile değiştirme aşağıdaki şartlarda yapılmalıdır:
Değiştirme yapılmadan önce hakeme haber verilir,
Yedek oyuncu, ancak yerini alacağı oyuncu oyun alanından çıktıktan ve hakemden gir işaretini aldıktan sonra oyun alanına girer,
Yedek oyuncu, yalnız oyunun durduğu bir anda ve orta saha çizgisi hizasından oyun alanına girer,
Oyuncu değiştirme, yedek oyuncu sahaya girince tamamlanmış olur,
Oyun alanına giren yedek oyuncu o andan itibaren oyuncu kabul edilir, oyun alanından çıkanın oyuncu niteliği bitmiş olur,
Yedek oyuncu ile yer değiştiren oyuncu tekrar oyuna giremez,
Bütün yedek oyuncular, oyuna girsin veya girmesin, hakemin otorite ve karar yetkisine tabidir.
Kaleci Değiştirme
Diğer oyunculardan herhangi biri,
Hakeme önceden haber verilmek,
Değişme oyunun durduğu bir anda yapılmak, şartı ile kalecisi ile yer değiştirebilir.
İhlaller/Cezalar
Eğer bir yedek oyuncu oyun alanına hakemin izni olmaksızın girerse:
a) oyun durdurulur.
b) girene ihtar verilip sarı kart gösterilir ve oyun alanından çıkartılır,
c) oyun durdurulduğu anda topun olduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlanır.
Eğer bir oyuncu, önceden hakemin iznini almadan, kaleci ile yer değiştirirse:
a) oyun devam eder,
b) ihlali yapan oyunculara, topun ilk oyundışı olduğu anda ihtar verilip sarı kart gösterilir.
Bu kuralın diğer bütün ihallerinde:
ihlali yapan oyunculara ihtar verilip sarı kart gösterilir.
Oyunun Tekrar Başlaması
Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmutsa:
oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.
Oyuncu ve Yedek Oyuncuların İhracı
Oyun batlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi bildirilmit bir yedek oyuncu alynabilir. Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınmaz.
IFAB Kararları
]
Bir takımdaki en az oyuncu sayısı ulusal federasyonların takdirine bırakılmıştır. Ancak, IFAB bir maçın, bir takımda 7'den az oyuncu kaldığı hallerde devam etmemesi gerektiği kanısındadır.
Teknik direktör ve diğer görevliler, teknik alanın bulunduğu stadlarda, teknik alanın içinde kalmalı
ve sorumlu bir şekilde davranmalıdırlar. Maç süresince, teknik direktör oyunculara taktik direktifler verebilir.
Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
Güvenlik
Bir oyuncu, kendisine veya bir batka oyuncuya tehlikeli olabilecek her hangi bir giysi giymemeli veya (her çetit takylar da dahil) gereçler taşımamalıdır.
Gerekli Giysiler
Bir oyuncunun gerekli olan giysileri
·forma veya gömlek,
·şort (eğer tayt giyilirse, taytın rengi şortun esas renginde olmalı),
·tozluklar,
·tekmelikler,
·futbol ayakkabılarından oluşur.
Kaleciler
Her kaleci, kendisini diğer oyunculardan, hakemden ve yardımcı hakemlerden ayırt edecek renkte giyinir.
İhlaller/Cezalar
Bu kuralın herhangi bir ihlali halinde:
· oyunun durdurulması şart değildir.
· giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir.
·oyuncu, eğer topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar uygun olmayan giysi ve gereçlerini düzeltmemişse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar,
·giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez.
·hakem, oyuncunun oyun alanına girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder,
·oyuncu yalnız topun oyun dışı olduğu anda oyuna girebilir.
Bu kuralın ihlalinden dolayı oyun alanından çıkartılan bir oyuncu eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse (veya ilk defa girerse) ihtar verilip sarı kart gösterilir.
Oyunun Tekrar Başlaması
Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa:
· oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.
Oyunun Devreleri
Hakem ve oynayan iki takım aralarında başka şekilde anlaşmamışlarsa bir oyun 45'er dakikalıkiki eşit devreden oluşur. Oyunun devre sürelerini değiştirmek için karar (örneğin, havanın kararması yüzünden 40'ar dakikalık iki devreye indirmek) verilmesi oyun başlamadan önce verilmeli ve müsabaka yönetmeliklere uygun olmalıdır.
Kayıp Zaman İçin Uzatma
Aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir.
a) oyuncu değiştirmeleri
b) oyuncuların sakatlanmaları,
c) sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları,
d) zaman geçirilmesi,
e) herhangi bir diğer neden dolayısıyla.
Eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır.
Penaltı Vuruşu
Her iki devrenin veya uzatma devrelerinin sonunda yapılacak penaltı vuruşu için gerekli süre eklenecektir.
Uzatma Devreleri
Müsabaka yönetmelikleri bir oyuna iki eşit uzatma devresi ilave edilmesi gerektiğini içerebilir. Bu durumda 8 nci kuralın hükümleri dikkate alınmalıdır.
.
OYUNUN BAŞLAMASI VE TEKRAR BAŞLAMASI
Başlama Vuruşundan Önce
Para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer.
Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikini yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler.
Başlama Vuruşu
Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vuruşu:
a) oyunun başlangıcında,
b) bir gol atıldıktan sonra,
c) maçın ikinci yarısının başlangıcında,
d) eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır,
Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Yöntem
a) bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunacaklardır,
b) başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta olurlar,
c) top orta noktada hareketsiz bir şekilde duracaktır,
d) hakem bir itaret verecektir.
e) top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği andan oyunda olacaktır.
f) vurutu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunmayacaktır.
Bir takımın kazandığı her golden sonra başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılacaktır.
İhlaller / Cezalar
Eğer vuruşu yapan oyuncu top bir batka oyuncuya dokunmadan önce ikinci kez dokunursa:
- rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden birendirekt serbest vuruş verilecektir.
Batlama vurutu yönteminin herhangi bir batka surette ihlali durumunda:
- vurutu tekrar edilecektir.
Hakem Atışı
Oyun, top oyunda iken tayet Oyun Kurallarynda belirtilmeyen bir nedenle geçici olarak durdurulmuşsa oyuna yeniden bir hakem atışı ile devam edilecektir.
Yöntem
Hakem oyunu, topun oyun durdurulduğu anda bulunduğu yerden topu yere bırakarak başlatacaktır.
Oyun top yere değince tekrar başlamış olacaktır.
İhlaller / Cezalar
Hakem atışı, aşağıdaki hallerde tekrarlanacaktır:
- eğer topa, yere değmeden önce, bir oyuncu dokunursa,
- eğer top, yere değdikten sonra, hiç bir oyuncuya değmeden oyun alanı dışına çıkarsa.
[
TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞI OLMASI
Topun Oyundışı Olması
Top aşağıdaki hallerde oyun dışında olacaktır:
- top kale çizgisini veya taç çizgisini, havadan veya yerden, tamamen geçtiği zaman,
- oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman.
Topun Oyunda Olması
Top:
- kale direklerine, üst direğe veya köşe bayrak direklerinden birisine çarpıp oyun alanı içine döndüğü;
- oyun alanı içinde bulundukları sırada hakem veya yardımcı hakemlerden birisine çarptığı, durum da dahil olmak üzere, oyun dışı olmadığı bütün durumlarda oyundadır.
Gol Yapma
Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçmesi ile yapılır.
[.
Müsabaka Yönetmeliği
Yönetmeliklere, berabere sonuçlanan maçlarda maçı kazanan takımı belirlemek için, uzatma devreleri veya IFAB'ın onayladığı yöntemleri içeren kararlar konulabilir.
Ofsayd
Ofsayd Pozisyonu
Sadece ofsayd pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.
Bir oyuncu eğer:
- rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayd pozisyonundadır.
Bir oyuncu eğer:
- kendi yarı alanından ise,
veya
- sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise,
veya
- son iki rakip oyuncu ile aynı hizada ise, ofsayd pozisyonunda değildir.
İhlal
Ofsayd pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşı tarafından oynandığı anda, hakemin kanısına göre,
- oyuna müdahale ederek,
veya
- rakibe müdahale (tesir) ederek,
veya
- bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek, aktif oyunun içinde olursa ofsayd olarak cezalandırılır.
İhlal Olmaması
Eğer top, bir oyuncuya doğrudan doğruya
- kale vurutundan,
veya
- taç atışından,
veya
- Köte vurutundan, gelirse bir ofsayd ihlali yoktur.
İhlaller / Cezalar
Her ofsayd ihlali için, hakem rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vurut verir.
Fauller ve Fena Hareketler
Fauller ve Fena Hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır:
Direkt Serbest Vuruş
Eğer, bir oyuncu aşağıda belirtilen 6 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:
- rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse,
- rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,
- rakibin üstüne sıçrarsa,
- rakibe şarj yaparsa,
- akibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
- rakibini iterse.
Ayrıca, eğer bir oyuncu aşağıdaki 4 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:
- topu kazanmak için ayakla müdahale ederken (tackle) topa dokunmadan önce rakibe dokunursa,
- rakibini tutarsa,
- rakibe tükürürse,
- topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç).
Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.
Penaltı Vuruşu
Eğer yukarıda belirtilen 10 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir.
Endirekt Serbest Vuruş
Kaleci, kendi ceza sahasında, aşağıdaki 5 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
- topu oyuna bırakmadan önce eliyle kontrol ettiği sırada 4 adımdan fazla yürürse
- topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce, topa tekrar eliyle dokunursa,
- takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa,
- takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa,
- zaman geçirirse.
Eğer bir oyuncu hakemin kanatına göre aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
- tehlikeli tarzda oynarsa,
- rakibinin ilerlemesine mani olursa,
- kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa,
- oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyun durdurulduğunda.
Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.
Disiplin Cezaları
İhtar Verilecek Haller
Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihtar verilip sarı kart gösterilir:
1.sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,
2.Haleme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,
3.oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,
4.oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,
5.oyun bir köşe vuruşu veya serbest vuruş ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise,
6.hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse,
7.hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.
İhraç Verilecek Haller
Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihraç edilip kırmızı kart gösterilir:
1.ciddi faullü oyundan suçlu ise,
2.tiddetli hareketten suçlu ise,
3.rakibe veya bir başkasına tükürürse,
4.topa bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç)
5.kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,
6.saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir tekilde konutursa,
7. aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa.
IFAB Kararları
Karar 1
Eğer kaleci, top oyunda iken, kendi ceza alanı içinde topu rakibe atarak ona vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse bir penaltı vuruşu cezası verilir.
Karar 2
Bir oyuncu oyun alanı içinde veya dışında rakibe, takım arkadaşına, hakeme, yardımcı hakeme veya herhangi bir diğer kişiye karşı ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlal yaparsa ihlalin şekline göre cezalandırılır.
Karar 3
Kaleci topa eli veya kolu ile dokunduğundan topu kontrol altına almış sayılır. Topa sahip olmak kalecinin topu bilerek elle veya kolla kontrol etmesi durumunu da kapsar. Fakat hakem, kaleci bir kurtarış yaparken topu çeldiğinde veya topun kaleciden sektiğine kanaat getirirse bu durumda kaleci topu kontrol etmiş sayılmaz.
Eğer kaleci topu 5-6 saniyeden fazla elle veya kolla tutarsa zaman geçiriyor olarak değerlendirilecektir.
Karar 4
bir oyuncu kafasını veya göğsünü veya dizini v.s. kullanarak kendi kalecisine pas verebilir. Fakat, hakemin kanısınca, bir oyuncu bu kuralın boşluğundan faydalanmak için bilerek hile yapıyorsa, o oyuncu sportmenlik dışı davranıştan suçludur. Oyuncuya ihtar verilip sarı kart gösterilir ve ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Bir serbest vuruş yaparken, bu kuralın boşluğundan faydalanmak için bilerek hile yapan bir oyuncuya sportmenliğe aykırı davranışı için ihtar verilip sarı kart gösterilir. Serbest vuruş tekrarlanır. Bu durumlarda, kalecinin daha sonra topu elle oynayıp oynamadığı önemli değildir. İhlal 2 nci Kuralın lafzını ve ruhunu bozmaya çalışan oyuncu tarafından yapılmıştır.
Karar 5
Rakip takımın oyuncusunun sağlığını tehlikeye sokan arkadan müdahaleler ciddi faullü oyun olarak değerlendirilecektir.
Karar 6
Oyun alanı üzerinde herhangi bir yerde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı olarak değerlendirilecektir.
Serbest Vuruşlar
Serbest Vuruş Çeşitleri
Serbest vuruşlar direkt veya endirekt'tir. Hem direkt ham de endirekt serbest vuruşlarda, vuruş yapılırken top yerde hareketsiz olmalı ve vuran oyuncu top bir başka oyuncuya dokunmadan topa ikinci kez dokunmamalıdır.
Direkt Serbest Vuruş
- eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse, bir gol atılmış olur.
- eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse rakibin lehine bir köşe vuruşu verilir.
Endirekt Serbest Vuruş İşareti
Hakem bir endirekt serbest vuruşu kolunu başının üstünde yukarı doğru kaldırarak işaret eder. Kolunu bu durumda vuruş yapılıp top başka bir oyuncuya değinceye veya oyundışı kalıncaya kadar tutar.
Topun Kaleye Girmesi
Bir gol, ancak topun bir başka oyuncuya dokunmasından sonra kaleye girerse yapılmış sayılır.
- eğer bir endirekt serbest vuruşta top doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse bir kale atışı yapılır,
- eğer bir endirekt serbest vuruşta top doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse, rakibin lehine köşe vuruşu verilir.
Serbest Vuruşun Pozisyonu
Ceza Alanı İçinden Serbest Vuruş
Savunan takım lehine direkt veya endirekt serbest vuruş:
- bütün rakip oyuncular toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunacaklardır.
- bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında kalacaklardır.,
- top, doğrudan doğruya ayakla vurularak ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur,
- kale alanı içinde verilen bir serbest vuruş o alanın herhangi bir yerinden yapılabilir.
Hücum eden takım lehine verilen endirekt serbest vuruş:
- bütün rakip oyuncular, kendi kale direkleri arasındaki kale çizgisi üstünde bulunmaları hariç top oyuna girinceye kadar toptan enaz 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar.
- top vuruş yapılıp hareket ettiği anda oyundadır.
- kale alanı içindeki bir endirekt serbest vuruş, kale çizgisine paralel olan kale alanı çizgisi üstündeki ihlalin yapıldığı yere en yakın bir noktadan yapılır.
Ceza Alanı Dışında Serbest Vuruş
- bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar.
- top, vuruş yapılıp hareket ettiği andan oyundadır.
- serbest vuruş ihlalin yapıldığı yerden yapılır.
İhlaller / Cezalar
Eğer, bir serbest sırasında rakip topa gerekenden daha yakınsa:
- vuruş tekrarlanır.
Eğer, savunan takım tarafından kendi ceza alanı içinden yapılan bir serbest vuruşta, top doğrudan doğruya oyuna girmemişse:
- vuruş tekrarlanır.
Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan serbest vuruş eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya değmeden önce topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, vuran oyuncunun ceza lanı içinde olmuşsa bir penaltı vuruşu verilir.
Kalecinin yaptığı serbest vuruşEğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Penaltı Vuruşu
Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan 10 ihlalden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir. Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir.
Top ve Oyuncuların Pozisyonu
Top:- penaltı noktasına konur.
Vurutu Yapacak Oyuncu:- açıkça belirlenir.
Savunmadaki kaleci:
- vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vurutu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur.
Diğer Oyuncular:
- oyun alanı içinde,
- ceza alanı dışında,
- penaltı noktasının gerisinde,
- penaltı noktasından en az 9.15 m. (10 yarda) mesafede bulunurlar.
Hakem
- oyuncular kuralın belirttiği şekilde yerlerini alıncaya kadar penaltı vuruşu için vuruş işaretini vermez.
- penaltı vuruşunun ne zaman tamamlandığına karar verir.
Yöntem
- vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurur,
- vuruşu yapan oyuncu, top bir batka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,
- top vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır.
Eğer oyunun normal süresi içinde bir penaltı vuruşu kullanıldığında veya ilk yarı veya maçın sonunda penaltı vuruşunun kullanılması halinde veya bu penaltı vuruşlarının tekrarında top:
- bir veya her iki direğe ve/veya üst direğe ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır.
İhlaller / Cezalar
Eğer hakem bir penaltının atılması için işaret verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce aşağıdaki durumlardan birisi olur ise:
Vuruşu yapan oyuncu oyun kurallarını ihlal
ederse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanmaz.
Kaleci oyun kurallarını ihlal ederse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse gol yapılmış olur,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır.
Vuruşu yapanın takım ceza alanına girer veya penaltı noktasının ilerisine geçerse veya penaltı noktasına 9.15 m.'den (10 yarda) daha yakına gelirse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanmaz,
- top kaleciden seker, üst direkten veya kale direklerinden geri gelerek ihlali yapan oyuncuya temas ederse, hakem oyunu durdurur ve savunma lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyunu yeniden başlatır.
Kalecinin takım arkadaşı ceza alanına girer veya penaltı noktasının ilerisine geçerse veya penaltı noktasına 9.15 m.'den (10 yarda) daha yakına gelirse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse gol yapılmış olur,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır,
Her iki takımın birer oyuncusu oyun kurallarını ihlal ederse:
- vuruş tekrarlanır.
Eğer, penaltı vuruşu yapıldıktan sonra:
Vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
- ihlallin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topu elle oynarsa:
- ihlallin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
Top ileri doğru hareket ederken bir dış etkene dokunursa:
- vuruş tekrarlanır.
Top kaleciden, üst direkten veya direklerden geri döndükten sonra bir dış etkene dokunursa:
- hakem oyunu durdurur,
- oyun dış etkenin topa dokunduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlatılır.
Yöntem
Taç atışı sırasında tacı atan oyuncu
- vücudunun cephesi ile oyun alanına doğru döner,
- her iki ayağı veya ayaklarının bir kısmı ile taç çizgisine veya taç çizgisinin dışına yere basar, her iki elini kullanır, topu başının arkasından ve üzerinden atar.
Tacı atan, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa tekrar dokunamaz. Top oyun alanına girer girmez oyunda olur.
İhlaller / Cezalar
Taç atışı kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, tacı atan (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, tacı atan bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, tacı atanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir.
Taç atışı kaleci tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, bir rakip oyuncu tacı atan oyuncuyu sportmence olmayan şekilde şaşırtır veya engellerse:
- rakip oyuncuya sportmenliğe aykırı davranışından dolayı ihtar verilip sarı kart gösterilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde sonra:
- taç atışı rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılır.
Kale Vuruşu
Kale vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Kale vuruşundan rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Bir Kale Vuruşu:
- topun tamamı, en son hücum eden takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve 10 ncu Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir.
Yöntem
- vuruş, savunan takımın kale alanı içindeki herhangi bir noktadan yapılır,
- rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında dururlar,
- vuruşu yapan, top batka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,
- top, doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur.
İhlaller / CezalarEğer, top doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkmamışsa:
- vuruş tekrarlanır.
Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan kale vuruşunda:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve batka bir oyuncuya dokunmadan önce, vurutu yapan oyuncu bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, vuruşu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir.
Kaleci tarafından yapılan kale vuruşunda:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve batka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa,
- yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde sonra:
- vuruş tekrarlanır.
Köşe Vuruşu
Köşe vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Köşe vuruşundan yalnız rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Bir Köşe Vuruşu:
- topun tamamı, en son savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve 10 ncu Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir.
Yöntem
- top, en yakındaki köşe bayrak direğinin köşe alanı içine konur,
- bayrak direği yerinden oynatılamaz,
- rakip oyuncular, top oyuna girinceye kadar, toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar,
- vuruş hücum eden takımın bir oyuncusu tarafından yapılır,
- top, vuruş yapılıp hareket edince oyuna girmit olur,
- vurutu yapan oyuncu, top bir batka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.
İhlaller / Cezalar
Köte vuruşu kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması hariç), top bir başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve batka bir oyuncuya dokunmadan önce, vurutu yapan bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, vuruşu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vurutu verilir.
Köşe vuruşu kaleci tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde sonra:
- vuruş tekrarlanır.
Penaltı Noktasından Yapılan Vuruşlar
Penaltı noktasından yapılan vuruşlar, berabere biten bir maçtan sonra, müsabaka yönetmeliği gerektiriyorsa, hangi takımın galip sayılacağını belirleyen bir yöntemdir.
Yöntem
- Hakem, vuruşların yapılacağı kaleyi seçer,
- Hakem para atışı yapar ve atışı kazanan kaptanın takımı ilk vuruşu yapar,
- Hakem yapılan vuruşların kaydını tutar,
Aşağıdaki durumlara bağlı olarak, her takım 5'er vuruş yapar,
-
- Eğer,her iki takım 5'er vuruşu tamamlamadan takımlardan birisi diğer takımın 5 vuruşu tamamlasa dahi yapamayacağı kadar gol yapmışsa vuruşlara son verilir.
- Eğer, her iki takım da 5'er vuruş yaptıktan sonra eşit sayıda gol yapmış veya hiç gol yapmamışlarsa, vuruşlar aynı sıra ile ve eşit sayıdaki vuruşlar sonucu bir takımın diğer takımdan bir fazla gol yapmasına kadar devam eder,
- Eğer bir kaleci vuruşlar sırasında sakatlanır ve kaleciliğe devam edemezse, takımı da müsabaka yönetmeliğinde belirtilen sayıda oyuncu değiştirmişse, kalecinin yerine listedeki bir yedek oyuncu geçebilir,
- Yukarıdaki belirtilen kaleci değişmesi dışında, yalnız normal maç süresinin veya yapılmışsa uzatma sürelerinin sonunda oyun alanında bulunan oyuncular penaltı noktasından yapılan vuruşlara katılabilirler,
- Her vuruş bir başka oyuncu tarafından yapılır ve bir oyuncu ancak kendi takımında vuruş hakkına sahip bütün oyuncular birer vuruş yaptıktan sonra ikinci vurutunu yapabilir,
- Vuruşlar sırasında oyun alanındaki bir oyuncu kalecisi ile yer değiştirebilir,
- Vuruşlar sırasında oyun alanında sadece vuruş hakkına sahip oyuncular ve maçın hakemi ile yardımcı hakemleri bulunacaktır.
-Vurutu yapan oyuncu ve iki kaleci dışında, bütün oyuncular orta yuvarlak içinde olacaklardır,
- Vuruş yapan oyuncunun takım arkadaşı olan kaleci, oyun alanının içinde, vuruşların yapıldığı ceza alanının dışında, gol (kale) çizgisinin ceza alanı sınır çizgileri ile buluştuğu noktada durmak zorundadır.
- Penaltı noktasından yapılan vuruşlarda, aksine bir karar belirtilmediği sürece, ilgili Oyun Kuralları ve IFAB Kararları uygulanır.
Teknik Alan
Hakem
Hakemin Yetkisi
Her maç, oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanan bir hakem tarafından yönetilir.
Yetkileri Ve Görevleri
· oyun kurallarını uygular,
·oyunu, yardımcı hakemler ve varsa dördüncü hakem ile işbirliği içinde yönetir.
·kullanılan her topun Kural 2'de belirtilen özelliklere uygun olup olmadığını kontrol eder,
·oyuncuların giysilerinin 4 ncü kuralda belirtilen özelliklere uygunluğuna karar verir,
·oyun'un süresini belirler ve oyun ile ilgili kayıtlarını tutar,
·kuralların herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görürse, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder,
·herhangi bir harici müdahale halinde, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder,
·bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve o oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar,
·bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa oyunu top oyundışı oluncaya kadar devam ettirir,
·kanayan yarası olan bir oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Bu oyuncu ancak hakemin kanamanın durduğuna kanaat getirmesi halinde hakemin işareti ile oyun alanına dönebilir,
·oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirir. Düşündüğü avantajın oluşmaması halinde yapılan ihlali cezalandırır,
·bir oyuncunun aynı anda birden fazla ihlal yaptığı durumlarda daha ağır olan ihlali cezalandırır,
·ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlali yapan oyuncuyu gerekli şekilde cezalandırır. Gerekeni o anda yapmazsa, topun oyundışı olduğu ilk anda yapmalıdır.
·sorumlu bir şekilde hareket etmeyen takım yetkililerini cezalandırır ve gerekirse oyun alanından ve çevresinden uzaklaştırır.
·kendisinin göremediği olaylarda, yardımcı hakemlerin verdiği bilgiye göre hareket eder,
·yetkili olmayan kişilerin oyun alanına girmemesini sağlar,
·durmuş olan oyunu tekrar başlatır,
·oyunculara ve/veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sonrasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylara karşın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir.
Hakemin Kararları
Hakemin oyun ile ilgili kararları nihaidir.
·Hakem verdiği bir kararı, ancak doğru olmadığını anladığı durumlarda veya gerekli görürse, yardımcı hakemin verdiği bilgiye göre, oyunu tekrar başlatmadan önce değiştirebilir.
IFAB Kararları
Karar 1
Bir hakem (veya görevliyse bir yardımcı hakem veya dördüncü hakem) aşağıdaki durumlardan sorumlu tutulamaz:
bir oyuncu, yönetici veya seyircinin herhangi bir tekilde yaralanmasyndan veya sakatlanmasından, herhangi bir mala gelebilecek zararlardan, oyun kurallarına dayalı olarak, hakemin bir maçı durdurması, oynatması veya yönetmesi ile ilgili alacağı kararlar dolayısıyla herhangi bir kişi, kulüp, şirket, dernek veya diğer kuruluşların uğradıkları veya uğrayacakları kayıplardan.
Bunun kapsamı içinde olanlar:
·oyun alanının veya çevresinin durumu veya koşullarından veya hava şartlarından dolayı bir maçın oynanıp oynanmaması ile ilgili alacağı karar,
·herhangi bir nedenle bir maçın tatil edilmesi ile ilgili alacağı karar,
·bir oyunda kullanılan bütün gereç ve malzemenin (kale direkleri, bayrak direkleri ve top dahil) durumu ile ilgili alacağı karar,
·bir oyunun seyirci müdahalesi veya tribünlerdeki olaylar dolayısıyla durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
·sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılması için oyunun durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
·sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılmasını istemesi ve ısrar etmesi ile ilgili alacağı karar,
·bir oyuncunun herhangi bir gereç veya giysisine izin verilip verilmemesi ile ilgili alacağı karar,
·oyun alanı çevresinde herhangi bir kimsenin (takım ve stad görevlileri, güvenlik personeli, fotoğrafçılar veya diğer medya mensupları dahil) bulunmasına müsaade edilip edilmemesi (bu konuda yetkili ise) ile ilgili alacağı karar,
·oyun kurallarına göre verdiği veya FIFA, konfederasyon, ulusal federasyon veya lig yöntem ve yönetmeliklerine göre oynanan bir maçtaki yetkilerine bağlı olarak verdiği herhangi bir karar.
Karar 2
Görev aldığı turnuva ve atandığı maçlarda, bir dördüncü hakemin rolü ve görevleri IFAB'ın onayladığı esaslara uygun bir biçimde olmalıdır.
Siyah Kırmızı<<Şampiyon EsEs

Çevrimdışı schoot9

  • 2. SINIF UYE
  • ****
  • İleti: 5.356
  • Puan 4609
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle



Çevrimdışı irsad26

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.386
  • Puan 6334
  • Cinsiyet: Bay
  • Eskişehirspor..!
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Siyah Kırmızı<<Şampiyon EsEs