Gönderen Konu: Colin McRae Rally: DiRT (PC)  (Okunma sayısı 482 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Colin McRae Rally: DiRT (PC)
« : 01 Ağustos 2007, 00:48:41 »
2 yıllık aranın ardından Colin McRae'nin yeni sürümü DiRT ile buluştuk. Sistem gerekisinimliğinin yüksekliğinden dolayı önceki versiyonunda yaşadığım hayal kırıklığı ile bu sefer oynamaya pek istekli olmasamda yine elim oyuna gitti. Uzun bir kurulumun ardından korku içinde acaba başlasam mı diye düşünürken kendimi bir anda müthiş bir müzik eşliğinde başlangıç videosunu izlerken buldum. CMR serisi bugüne kadar her demosu ile zaten beni vurmuştu. Bu seferde aynı şeyi yaşamam beni pek şaşırtmadı.

Önce Övgüleri Geldi
Demonun hemen ardından daha önce övgülerini çok duyduğum menü ile başbaşa kaldım. 3 boyutlu geçişler, ses efektleri ile çok süslü geldi, zevk verdi. Buna benzer menüleri konsol özellikle PS3'ün süslü oyunlarında görüyor ve kıskanıyordum. Ne demek istediğimi aşağıdaki videoyu seyredip anlayabilirsiniz. Kısa bir karakter yaratımının ardından hızlı bir şekilde 3 ana moddan birini belileyip CMR'e başlıyoruz. Ben ilk olarak Rally Modu ile başladım. Zaten ralli simülasyonu olmasından dolayı, bu mod bana her zaman daha çekiçi gelmiştir. Aracınızı elinizden geldiğince zorlar, ama mümkün olduğunca korumak için elinizden geleni yaparsınız. Bu yüzden mümkün olan en az hasar ile yarışı bitirmeniz gerekiyor. Zira alacağınız hasar oranına bağlı olarak kontrol kabiliyetiniz azalıyor. Bu sebeple, özellikle oyunun başlarında kontrollere tam hakim olmadan çıkacağınız yarışları bitirmek eziyete dönüşebilir.

Yarış sırasında aracınızla son derece yakından ilgili olmalısınız. Özellikle çarpmalarınız sonucunda oluşacak hasarlar sonraki yarışlarınıza etki ediyor. Mesela bir önceki yarışta kırılan tamponunuzu tamir ettirmezseniz, sonraki turda başınıza ciddi dert açacaktır. Bunu takip etmenin en güzel yöntemi ise ekranın sağ tarafında çıkacak olan uyarı lambaları ile olacaktır. Hepsini tek tek yazmayacağım. Bunu zaman içinde tecrübe edeceksiniz. Özellikle yarışın hemen sonrasında çıkan rapor ekranında tüm detayları görecek ve zaman içinde bunları gidermenin, hatta bu hasarları oluşturmamanın yöntemlerini öğrenebiliyorsunuz. Tabi ceza sistemini de belirtmem lazım. Aracınızı belli bir süre tamir etmezseniz ceza alıyor istediğiniz sonuçlardan uzaklaşıyorsunuz.

Tozu dumana katın
CMR'in önceki versiyonlarında olmayan yeni bir modu daha bu oyunda dahil etmiş. Motorstorm'un yakaladığı başarıyı devam ettirecek çöl yarışlarına DiRT ile dahil oluyoruz. 4X4 kum araçlarımızın tepesinde rakiplerinize kumları yutturmak oldukça zevkli. Aynı şekilde daldığınız kumlarda aracınıza yapışarak, aracınızı daha kirli bir görünüme büründürüyor. Bu sayede oyun daha fazla gerçeklik kazanmış. Tabi bu sadece çöl gibi kumlu bölgeler için değil. Yolun dışında gittiğiniz her an aracınızın daha da kirlenmesi anlamına geliyor.

CMR severlerin özellikler sesler konusunda son derece memnun kalacaklarından eminim. Çarpma sesleri gerçekçi olmasının yanında diğer oyunlarda araç hızlanması sırasında kendini tekrar eden sesler yok. Her arabanın kendine has gerçek motor sesi ile farklı araçlarda yarıştığınızı, pistlerde var olduğunuzu biliyorsunuz. Aynı zamanda dinamik müzikleri ile daha fazla gaza basasınız geliyor. Gaza fazla basıyor olmanızın bir dezavantaj olduğunu belirtmem lazım. Need For Speed'de olduğu gibi aracıma drift yaptırır, rakiplerimi sollarım diye düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz demektir. Zira CMR daha çok ralli simülasyonu olduğu için, NFS'de kullandığınız stratejiler burada tam olarak ters tepecektir.

Yazımın başında önceki versiyonun yüksek sistem gereksiniminden bahsetmiştim. DiRT'te optimizasyonun çok başarılı olduğunu söylemeliyim. Gerek düşük çözünürlükte, gerekse yüksek çözünürlükte elde ettiğim performans son derece tatmin edici idi. Oyunu iki farklı sistemde test ettim. Biri özelliklerini yan menüde gördüğünüz test sistemimiz, diğeri ise GeForce 7600 ekran kartlı ve 1 gb ram'li dizüstü bilgisayarda. Test sisteminde hiç sıkıntı olmadan, en yüksek sistem özelliklerini kullanarak oynayabildim. Notebook'ta ise biraz kısarak dahi olsa herhangi bir takılma yaşamadım.

Çıktık açık alınla
Önümüzdeki bir yıl içinde gönül rahatlığı ile oynayacağınız bir yarış simülasyonu arıyorsanız, doğru oyuna bakıyorusunuz demektir.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive