Gönderen Konu: Earth 2160  (Okunma sayısı 477 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Earth 2160
« : 10 Ağustos 2007, 19:03:53 »
Uzay platform strateji oyunu olan Earth serisi oyunların sonuncusu olan Earth 2160 yeni senaryosu, yenilenmiş grafikleri, ilgi çeken sesleri ve kolay bir oynanış tarzıyla kendini gösteriyor.

Earth 2160 eski oyun olan Earth 2150'nin devamı niteliğinde. Ancak özelllikle senaryo bakımından yapılan değişiklikler oyunu başka bir havaya sürüklemiş. Oyunun başlıca seneryosu dünyanın eninde sonunda yok olup ırkların Mars'a yol almasıyla başlıyor. 4 çeşit ırk var ve bu ırkları birbirinden ayıran genel özellikler de senaryoda ana hatlarıyla belli edilmiş.Bunlar Aliens, LC(Lunar Corporation), ED(Eurasian Dynasty) ve UCS(Unites Civilized States). Aliens olarak adlandırılan ırk önceden Mars'a gelmiş canavarlar. Bu canavarlar gayet sessiz, sakin bir hayat sürerken Dünya'nın yok oluşundan koloniler halinde kaçan UCS ırkı Mars'a yani, Aliensler'in gezegenine gelip onları kışkırtıyorlar ve böylece savaş başlamış oluyor. Diğer ırklar da UCS'den sonra gezegene geliyor ve her ırkın Aliens yani canavarlarla bir kapışması oluyor. Her ırk için farklı Campaing'ler yani senaryolar bulunuyor. Bu ırkların gezegene geliş zamanları birbirinden farklı olduğundan dolayı gezegenin görünümü ve haritası campainglere göre kısmen değişiyor.

Oyun çok gerçekçi yapılmış ve detaylara önem verilmiş. Bir askerinizi hero yani kahraman olarak seçiyorsunuz ve o askeriniz 5 askerin yaptığı işi kendi başına yapabiliyor. Bu özellik de oyuna rütbe anlayışını getirmiş. Askerlerinizin kullanacakları silahları siz belirliyorsunuz ve oyunda ilerledikçe kullanabilecek silahların sayısı artıyor. Dikkatimi çeken diğer bir özellik ise  fizik motorunun iyi olması ve haritada bulunan nesnelerin, örneğin kayaların savaş esnasında kullanılabilmesi. Köşeye sıkıştınız ve dağın yamacında birkaç tane kaya var. Kayalara ateş ediyorsunuz sonra onlar da yamaçtan aşağıya yuvarlanarak düşmanlarınızı ezip geçiyor. Oyundaki diğer bir stratejik faktör ise gece gündüz farkı. Gündüz Terminatör gibi etrafı kırıp geçiren, önüne gelen düşmanı anında öldüren ekibiniz gece olunca karanlıktan dolayı bir yere çekilip güneşin doğmasını beklemek zorunda kalabiliyor.Yani gündüzleri avlayan siz olurken, geceleri av siz oluyorsunuz. Ama bu, ortamın stratejik konumuna göre sizin için avantaj bile olabiliyor.Yine bir gece vakti ekibinizle beraber düşman base'ine saldırmaya hazırlanıyorsunuz ve sniperlarınız da bir tepenin üstünde gece karanlığından faydalanıp kendisini gizleyerek düşmanlarınızdan birer birer eksiltebiliyor.Düşmanlarınız ünitelerinin öldüğünü farketse bile gece karanlığında sizi görmeleri imkânsız ancak büyük projektörlerle etrafı aydınlatabiliyorlar ama bu çok da uyguladıkları birşey de değil. Açıkçası sanal zekâ olarak oyun bana pek de tatmin edici gelmedi.Çünkü bazen adamlarınız düşmanlarının üzerine bile bile yuvarladıkları kayalardan kaçamıyorlar ve feci şekilde can veriyorlar.Bir de bazen adamınızın önünde bir engel varken kısa ve güvenli yolu tercih etmek yerine en uzun ve en güvensiz yolu tercih edebiliyor.Bu da yapay zekanın iyi olmadığının göstergesi.Yapımı geçekçi kılan durumlardan bir tanesi de su gereksinimi.Gezegen üzerinde bulduğunuz göl şeklindeki su kaynakları askerlerinizin yaşam kaynağı oluyor ve düşmanlarınız elinizde olan su kaynaklarını özellikle hedef alıyor.Bu yüzden bulduğunuz su kaynaklarının çevresine sıkı savunma inşa etmenizde yarar var. Base inizi oluştururken zorluk çekmiyorsunuz. Madenler bol ve yapım aşamaları kısa sürüyor. Ana base modellemeleri ise gerçekten çok iyi. Binaların ve savunma silahlarının çeşitli olması ise oyunun artıları arasında.Zırhlı ünite olarak tabir edeceğimiz motorlu araçlarımız savaşta gerçekten de çok işe yarıyor ama ''Nasıl olsa tankım tüfeğim çok!'' diyerek  stratejik planlama yapmadan bütün ünitelerinizle bodoslama diyebileceğimiz dalışta bulunduğunuzda ise hüsrana uğrayabilirsiniz.

Oyundaki belki de en büyük sorun pek de düşük sayılmayan sistem gereksinimlerine sahip olması. Grafikler gerçekten de Mars'ın boğucu atmosferini bize süper bir şekilde anlatıyor. Patlama efektleri çok gerçekçi ve gayet iyi. Kamera açıları çok çeşitli, farenizle zoom da yapabilmeniz mümkün.

Sonuç olarak uzay tarzı strateji sevenler için gayet iyi bir oyun. Özellikle multiplayerda oynandığında çok zevkli olacağını düşünüyorum...
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive