Gönderen Konu: Jurassic Park: Operation Genesis  (Okunma sayısı 539 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Jurassic Park: Operation Genesis
« : 02 Ağustos 2007, 20:24:41 »
Jurassic Park’ın sizin hayatınızdaki önemini bilmiyorum ama benim için Jurassic Park kesinlikle bir başyapıt. Nasıl olmuş da 10 yıl önce, günümüzde bile yapmakta zorlandıkları o dinozor efektlerini ve hareketlerini yapmışlar, buna gerçekten şaşıyorum. Senaryoyu da es geçmemek lazım. Her ne kadar devam filmleri ilk film kadar etkili ve beğenilir olmasa da sinema tarihine damgasını vurmuş bir film serisi. Tabii ki her tutulan filmin oyunu çıktığı gibi Jurassic Park’ın da zamanında birçok oyunu çıktı. Bunların bazıları beğenildi, bazıları ise unutulmaya yüz tuttu. Ama biraz sonra tanıtacağım oyun bence içlerinde en iyi olanlarından biri: Jurassic Park: Operation Genesis...

JPOG, bir strateji oyunu gibi görünse de, aslında içinde biraz da simulasyon barındıran bir oyun türü. Amacınız, tycoon oyunlarında olduğu gibi bir park kurmak, bu parkı insanların en beğeneceği bir şekle sokmak ve bu saydıklarımı yapmak için tabi ki para kazanmak! Bunların yanı sıra, parkınızdaki dinozorların her türlü sorunlarıyla ve parkınıza gelen insanların istekleriyle uğraşmak zorunda kalmanız da cabası.

Oyunun kur ve işlet mantığına ek olarak biraz daha aksiyon katmak için yapılmış bölümleri de var. Örneğin; belirli sınırlar çerçevesinde size sunulan görevlerde, kurulu bir parkta dinozorları bir yerden başka bir yere götürmek, Jurassic Park takvimi için çok güzel 12 dinozor fotoğrafı çekmek, deliye dönmüş dinozorlarınızı yatıştırmak, parkınızda mahsur kalmış başkanı T-Rex’lerin elinden kurtarmak ve bunun gibi toplam 12 tane eğlenceli görev seçeneğiniz var. İsterseniz, dinozorlarınızı doğal ortamlarında, hiçbir kafes ve ziyaretçi olmadan izleyebilir, bir T-Rex’in yanına küçük bir otobur dinozor koyduğunuzda neler olacağını görebilirsiniz.

Bunların yanı sıra oyuna alışmanız ve ana konuları öğrenmeniz için tutorial bölümü de eklenmiş. Tutorialda ve missions seçeneğinde bir görevi bitirmeden diğer göreve geçme şansınız ne yazık ki yok. Bazı bölümler sizi zorlayabilir fakat asla başından kalkılamayacak gibi değiller. Oyundaki yapay zeka her strateji oyununda olduğu gibi. Dinozorlarınız hep sorun çıkarır; ya hastalanır ya da aç kalır, ziyaretçiler de öyle her şeyden memnun olmazlar ve her zaman sizden en iyisini isterler. Eğer bu dediklerimi yaparsanız parkınız Jurassic Park’ı aratmaz!

Oyundaki dinozor çeşidi oldukça fazla. Dilophosaurus’lardan Velaciraptor’lara kadar her türlü dinozoru bulmanız mümkün. Oyunun başında her dinozoru parka koymak gibi bir şansınız yok. Bunun için size verilen veya sizin belirleyeceğiniz kazı alanlarında kazılar yapmak ve bu kazı alanlarından çıkan dinozor fosillerinden aldığınız DNA’ları laboratuarda işlemek zorundasınız. Ayrı ayrı her dinozor için gen sayısı %50’ye ulaştığında ise dinozorlarınızı parkınıza koyabilirsiniz.

Oyunda size yardımcı olan ve Jurassic Park filminden tanıdığımız kişiler var. Arkeolog Dr. Alan Grant, laboratuar görevlisi Dr. Harry Wu, dinozor bilimci Dr. Ellie Sattler bunlardan bazıları. Tabii ki parkın asıl sahibi John Hammond ile de oyun boyunca iletişim kuruyorsunuz. Oyun sırasında, parkınızın ve dinozorlarınızın durumunu gösteren mailler alıyorsunuz ve bunlar parkı düzene sokmak için gerçekten çok işe yarıyor.


Oyunda sizi en çok zorlayacak noktalardan birisi ziyaretçi memnuniyeti. Parka gelen ziyaretçilerin zevkleri birbirinden farklı ve herkes her şeyden hoşlanmıyor. Kimisi dinozorlar arasında bir kavga görmek isterken, kimisi de onların uyumasını, yemek yemesini yani sıradan faaliyetlerini görmek istiyor.

Ziyaretçileri memnun etmek için oyunda birçok seçenek mevcut. Bunlardan bir tanesi ve bence en işe yarayanı görüş platformları. Ziyaretçiler, bu platformlara çıkarak dinozorları yüksekten ve dürbün kullanarak daha yakından görme şansına sahip oluyorlar. Bunun yanı sıra park içinde Land Cruiser ile ziyaretçilere turlar attırabilir, tüm park boyunca balon turu düzenleyebilir, yeraltından geçerek parkın içine çıkan korumalı alanlarda ziyaretçilerinize hoş vakit geçirtebilirsiniz.

Parkınızı paramparça hale getiren ve oyunun gidişatını etkileyen hava koşulları da oyunda unutulmamış özellikler arasında. Bu hava koşullarını oyun sırasında öğrenebilir ve ona göre parkınızda önlem alabilirsiniz. Parkta, ziyaretçilerin fırtına ve hortumdan korunmaları için sığınabilecekleri binalar var. Ayrıca parkın güvenliğini sağlamak için yapılmış yüksek voltajlı kafesler, bir otoburun kafesine giren etoburu öldürmek için bulunan turretlar ve bunun gibi birçok alet bulunmakta.

Oyunun grafiklerine gelince, gerçekten bugüne kadar yapılmış Jurassic Park oyunlarındaki en iyi grafik kalitesine sahip. Oyunda GeForce 3 ve daha üstü ekran kartları için özel olarak yapılmış su efekti bulunmakta. Dinozorların ve ziyaretçilerin hareketleri ve kaplamaları oldukça iyi. Hiçbiri göze batmıyor ve ortamla uyumlu. Binalar için de aynı şeyleri söyleyebilirim. Oyundaki kamera açılarını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Çok yakına girdiğinizde grafiklerde herhangi bir bozulma veya kalite düşmesi olmuyor.

Oyun Universal Interactive tarafından desteklendiği için, oyun içindeki sesler filmin orijinal seslerinden alınmış. Bu sesleri oyun esnasında duymak gerçekten heyecan verici. Aslında kamyon sesinden ibaret olan fakat hepimizin duyduğumuzda tüylerimizi ürperten o ünlü T-Rex bağırışını duymak, eminim sizi de çok heyecanlandıracak. İnsanların konuşmaları ve doğal ortamdaki sesler de oldukça iyi.

Oyunun müzikleri de tabi ki filmden alınmış. Klasik Jurassic Park müziği bu oyunda kendisini gösteriyor. Oyun sırasında bir fırtına koptuğunda veya bir dinozor yaramazlık yaptığında müzikler gerilimli bir hal alıyor. Bu da oyunun atmosferine katkı sağlıyor.

Kontrollerin büyük bir kısmını fare ile yapıyorsunuz. Bu da oynanışı kolaylaştırıyor. Oyun esnasındaki arayüz, oyuna başladığınızda biraz karışık gibi gelebilir fakat oynadıkça öğreniliyor. Oyunun eksi yönlerinden biri, oyundan çabuk sıkılmanız. Görevleri bitirdikten sonra park size biraz sıkıcı görünüyor ve zamanınızı dinozorlara bakarak geçiriyorsunuz. Oyun süresi görevler bitince çok kısa ama ben park işletmeyi seviyorum, milyon dolarlarım olsun diyorsanız oyuna sonsuza kadar devam edebilirsiniz. Görevleri bitirdikten sonra ise Site-B açılıyor ve burada başta da belirttiğim gibi dinozorları doğal ortamlarında görme şansınız oluyor.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Siz de benim gibi dinozorları seviyor ve onlar hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bu oyunu alın derim. Eğlenceli bir zaman geçirmek istediğinizde, bir süre sizi idare edebilecek bir oyun. En azından Jurassic Park hayranları bu oyunu kesinlikle almalı.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive