Gönderen Konu: NHL 07  (Okunma sayısı 587 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
NHL 07
« : 08 Ağustos 2007, 19:22:40 »
Süper güç"lerin politik ve ticarî felsefesini, dünya bizlere gün geçtikçe "beynimize kazıta kazıta" öğretmekte. Her platformun bir süper gücü olduğu gibi, oyun dünyasının da en son Digital Illusion'ı bünyesine katıp daha da genişleyen, gökdelenlerde çalışıp, bizim ev yapımı çalışmalarımızı ezen bir süper gücü var: Electronic Arts. Henüz yirmili yaşlarında bile sayılması akıllara yatmayan bir dünyanın, oyun dünyasının, süper gücü olmasına rağmen yaptığı çalışmalarla inanılmaz derecede büyüyen Electronic Arts, bugün -daha küçük projelerle uğraşan kısımları saymazsak- iki kısıma dahil birçok stüdyoda çalışmaya devam ediyor. Bunları hepimiz biliyoruz, değerli zamanınızı çalıp daha fazla anlatmanın lüzumu yok; fakat geleceğim nokta şudur ki, çevremizi taradığımızda hemen hemen tüm süper güçlerde "tilki" yapısına rastlanıyor ve her projenin altından bir "kâr sağlayıcı" plân çıkıyor -ya da çıkamıyor, sadece tahmin yürütülüyor, bu da "süper güç" olmanın birinci kuralı olsa gerek. Electronic Arts'ın "süper güç" özelliği de, firmaları sömürüp himayesi altına alması dışında, bir de ticarî yönden oyunculara resmen kandırma oyunu oynaması. Dünya insanlarının yoğun ilgi gösterdiği tüm spor dalları için bir yıllık periyotlarla yeni oyunlar geliştiren EA, daha doğrusu EA Sports, "güncellenmiş kadrolar ve yapısı değiştirilmiş gibi görünen fakat aslında hiç değişmeyen oynanış"lar ile Electronic Arts'tan çıkan her oyunu, bilhassa spor oyunlarını her sene vazgeçmeksizin almayı huy edinmiş oyuncularla resmen dalga geçmekte, eğlenmekte. Bunun nedeni ise oldukça açık: Birçok oyunun, rekabete yol açacak önemli bir rakibi yok -PC için konuşuyoruz, konsolda 2K Sports'un olduğunu unutmamalı- ve bu da EA Sports'un rahat rahat, üzerinde ufak oynamalar ve güncelleştirmeler yapılmış oyunlarını piyasaya sürmesine neden oluyor.

 Bir EA klasiği olarak, tüm spor oyunları eylül sonu - ekim başlarında raflardaki yerini almaya başladı ve beklendiği üzere, Konami tarafından son yıllarda bir sınava tabi tutulan FIFA'nın, alt yapı değiştirerek PES'in karşısına bu yıl çok daha güçlü çıkacağı görüldü, fakat aynı durum rakibi bulunmayan diğer oyunlar için maalesef geçerli değil. NHL 07, sanki sadece adındaki rakamlar değiştirilmişçesine, oyuncularla dalga geçe geçe piyasaya sürüldü. Neyse ki, sadece oyuncu güncelleştirmeleriyle kalınmamış ve ufak oynanış değişiklikleriyle yeni lig eklentilerine de zaman ayrılmış.

 Yıllardır bulunan sabit özellik ve oynanıştan, buz hokeyinin kurallarından bahsetmeye herhalde gerek yok, bunun yerine sadece yeniliklere odaklanalım, ne de olsa NHL serîsi de artık FIFA'nın -bu yıl hariç- son beş yılki "kabak tadı verme" modasına uymuş durumda. Bu haber, henüz doğru düzgün bir buz hokeyi ligi dahi olmayan bir ülkenin oyuncuları olarak sizleri ne kadar mutlu eder bilemeyiz ama, oyuna Amerikan NHL'i dışında, Avrupa'dan da yeni ligler eklenmiş: Del, SM Liga, Elitserien ve Extraliga. Çok heyecanlandık, oyunu alıp yeni eklenen takımları denemek için can atıyoruz. Değil mi? Hı?

 Bunun dışında, bir de tabii ki takım kadrolarındaki güncellemeler ve her sene her spor oyununda gösteriş olsun diye yapılan ufak oynanış değişiklikleri bulunuyor. Geçtiğimiz seneki oyundan farklı olarak, özellikle kaleciler olmak üzere tüm oyuncuların yapay zekâsı geliştirilmiş ve daha gerçekçi beyinlere sahip oyuncular sayesinde daha kaliteli maçlar çıkarmamız sağlanmış, özellikle taktik kullanarak gol arayan oyuncular için bu oldukça önemli bir yenilik, artık hücumda kolay kolay yalnız kalmıyoruz. Ayrıca, daha önce rahatlıkla yapabildiğimiz sprint için de bazı zorluklar çıkarılmış, artık hızlı giderken top kontrolü ve pas oranı daha zayıf oluyor, şutlar daha başı boş çekiliyor ve üstüne üstlük disk sprint sırasında bol bol sopamızdan uzaklara yol alıyor, bu sebeple de rakip savunma oyuncuları daha rahat araya girebiliyor. Bir de, buz hokeyinin sevilen özelliklerinden "şiddet"in uygulanması konusunda bazı güçlükler eklenmiş, artık rahat rahat dalmak yok, tuşlara basış zamanımızı iyi ayarlamak gerekiyor.

 Xbox360 sürümünün aksine, NHL 07'nin PC sürümü, grafiksel açıdan bir önceki oyundan neredeyse tamamen farksız durumda. Sadece, iki oyunu ayrı ayrı açıp oynayarak ince detayları incelediğimizde bazı farklar bulabiliyoruz, ki görebildiğim en belirgin geliştirme de oyuncuların yüzlerinin modellemesi. Aslında fark yok, sadece daha gerçekçi renkler kazandırılmış gibi. Electronic Arts'ın oyunlara dahil ettiği müziklerin kalitesini tartışmadan, transit geçersek, geri kalan ses efektleri için de hiçbir değişikliğin olmadığını ferah bir gönül ile söyleyebiliriz.

 Netice itibariyle, gücü olmasına rağmen sırf rakibi olmadığı için kafasındaki yenilikleri harcamayan bir süper gücün elinden çıkan, "güncellenmiş kadrolar ve yapısı değiştirilmiş gibi görünen fakat aslında hiç değişmeyen oynanış" "yenilik"lerini barındıran bir diğer spor oyunuyla karşı karşıyayız. 2K Sports'un PC'ye de el atması dışında hiçbir şansımız kalmadı mı acaba, yok mu Konami gibi bir başka rekabetçi bu dünyada?
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
NHL 07
« Yanıtla #1 : 08 Ağustos 2007, 19:35:42 »
eywallah kardeşim