Gönderen Konu: Soul Calibur IV  (Okunma sayısı 1009 defa)

Çevrimdışı BoJanqles

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.092
  • Puan 96
  • Galatasaray'lı
    • Profili Görüntüle
    • www.AslanForum.net
    • E-Posta
Soul Calibur IV
« : 05 Eylül 2008, 00:25:40 »
övüş oyunları denince akla gelen çok ünlü bazı seriler vardır. Soul Calibur kesinlikle bu serilerin en önemlilerinden birisidir. Street Fighter ve Mortal Kombat, 2 boyutlu dövüş oyunlarına yeni lezzetler getirirken, Tekken ve Soul Calibur da 3 boyutlu dövüş sistemini bizlere sevdirmiştir. İki oyunda 3 boyutlu dövüş sisteminde boy gösterdikleri için, genelde Tekken ve Soul Calibur oyuncuları arasında, hangi oyunun daha iyi olduğu konusunda büyük bir tartışma vardır. İki oyunda farklı kontrol sistemleri ve tamamen farklı tarzlarda karakterler olduğu için biri birine yenik düşmez.

Yine de Soul Calibur serisi bir çok kişi tarafından gelmiş geçmiş en iyi dövüş oyunu olarak nitelendirilir. Bu göreceli sıfat tartışmaya açık olsa da şu su götürmez bir gerçektir ki, Soul Calibur serisi her yeni versiyonu ile çıtayı yukarı taşımayı bilmiştir ve biz oyuncuları aylarca, yıllarca ekran başında tutmuştur. Soul Calibur IV de serinin her oyunu gibi muhteşem tasarlanmış bir dövüş oyunu. Oyunu ilk açtığınızda içeriğinin ne kadar dolu olduğunu fark edemiyorsunuz. Bir müddet oynadıktan sonra, yapabileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu, bir dövüş oyunu için ne kadar dolu bir içeriğe sahip olduğunu görüyor ve Soul Calibur IV'ü her geçen gün daha çok seviyorsunuz.

Serinin eski oyunlarını oynamış oyuncular gerek karakterlere, gerekse kontrol sistemine hiç yabancılık çekmeyecekler. Her şey bildiğimiz Soul Calibur ruhuna uygun, fakat çok daha gelişmiş ve taze. Soul Calibur serisini oynamamış olanlar veya seriden daha önce zevk almamış olanlar ise bu oyunda aradıklarını bulacakları kesin.

Soul Calibur IV dönem olarak 16. Yüzyılda hayat buluyor. Bazı karakterler bu dönemin özelliklerini yansıtırken, bazı karakter ise doğa üstü güçlerden ve insan üstü yaratıklardan oluşuyor. Karakterler iyi, kötü ve tarafsız şeklinde 3 değişik felsefe tarzına sahipler. Tüm karakterler bir şekilde bir birleriyle alakalı ve derin bir hikayenin parçaları. Oyunu oynarken karakterleri daha yakından tanıyor ve hikayelerinin bir parçası haline geliyoruz. Hangi karakter olursa olsun hepsinin tek bir amacı var ki o da muhteşem güçlere sahip ruh kılıçlarına ulaşmak. Bu kılıçlar Soul Edge ve Soul Calibur. Her karakterin öyküsü farklı olduğu gibi her birinin bu kılıçlara ulaşmak isteme sebebi de farklı. Oyunun tek kişilik hikaye bölümünü oynadığımızda her karakter, kendine özgü hikayesini bölüm arası ve oyun sonu videoları ile bizlere anlatıyor.




Tek tek karakterleri incelemek bu yazı için biraz fazla olacaktır, fakat serinin takipçileri için oyunda karşımıza çıkan 27 karakter harf sırasına göre şunlar;

Amy, Astaroth, Cassandra, Cervantes, Darth Vader (PS3), Hilde, Ivy, Kilik, Lizardman, Maxi, Mitsurugi, Nightmare, Raphael, Rock, Seong-Mina, Setsuka, Siegfried, Sophitia, Talim, Taki, Tira, Voldo, Xianghua, Yoda (Xbox360), Yoshimitsu, Yun-Seong, Zasalamel.

Listede gördüğünüz gibi bu Soul Calibur IV'de, uzak çok uzak galaksilerden ziyaretçilerimiz var. Star Wars serisinin iyilik ve kötülük simgeleri Darth Vader ve Yoda oyunda seçilebilir karakterler olarak karşımıza çıkıyorlar. Darth Vader PS3 versiyonu ile gelirken, Yoda Xbox 360 versiyonu ile birlikte geliyor. Soul Calibur dünyasına tam olarak oturmadığını düşünsem de bu efsane karakterleri böyle güzel bir oyunda yönetebiliyor olmamız çok güzel bir değişiklik.

Bir dövüş oyunun en önemli özelliklerinden birisi kontrol sistemidir. Daha önce belirttiğim gibi seriyi takip edenler kontrollere alışmakda zorluk çekmeyecekler. Soul Calibur ile yeni tanışan oyuncular ise kontrollere alışmakda zorluk çekmeyecekler. Oyun serinin eski versiyonlarına göre hasar verme ve savunma sistemleri biraz kolaylaştırılmış. Oyuna başladığınızda hiç bir kombinasyonu bilmiyor bile olsanız sadece tuşlara rastgele basarak bile oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Fakat kontroller bu kadar basit değil tabii ki. Yapabileceğiniz onlarca kombo ve hareket var. Aynı zamanda oyunu diğer oyunlardan faklı kılan zırh ve yetenek sistemleri sayesinde kontroller her zamankinden daha önemli.



Karakterler 3 tip zırh taşıyabiliyorlar. Bunlar kafa, üst ve alt vücut zırhları. Eğer rakibiniz çok savunma yaparsa o bölgeye yapılan darbeler zırhını parçalıyor ve hasar oranları değişiyor. Daha sonra açıklayacağım karakter modifikasyonu ile bu zırhları değiştirebilirsiniz.

Başka önemli bir konu ise Soul Gauge denilen yetenek barı. Bu enerjinizin köşesinde duran küçük bar. Bu bar çok atak yaparsanız lehinize çok blok yaparsanız aleyhinize renk değiştiriyor. Eğer çok savunma yaparsanız Soul Gauge kırmızıya dönüyor ve rakibiniz size 'Critical Finish' adındaki özel hareketleri yapabiliyor. Bu hareketler genelde enerjinizin tümünü veya büyük bir kısmını yok ediyor. Soul Gauge ve Critical Finish sistemi sayesinde artık sadece savunma yapıp doğru zamanı beklemek akıllıca bir strateji olmaktan çıkıyor. Bu şekilde oyuna bir dinamik kazandırılmış ve oyunculara komboları öğrenmek ve saldırı tekniklerini geliştirmek zorunlu hale getirilmiş. Bu da oyunun zenginliğini sizlerle paylaşmak, sizlere öğretmek için güzel bir teknik.

Soul Calibur IV tek kişilik modları, Arcade, Story ve Tower of Lost Souls.

Arcade modu standard atari salonları tipinde olan oyun.

Story'de 5 bölümden oluşan ve seçtiğiniz karakterin hikayesini öğrenebileceğiniz bir maceraya atılıyorsunuz. Her bölümde seçtiğiniz karaktere göre değişik düşmanlar geliyor ve her seviyeyi geçmek için değişik sayıda rakiplerle sırasıyla dövüşüyorsunuz.

Tower of Lost Souls'da kayıp ruhların kulesinde değişik katlardaki rakiplerinizle kapışıyorsunuz. Bu oyun tipinde oynarken bazı yeni zırhlar ve akseuarları açmanız da mümkün. Belirli katlarda belirli hareketleri yaptığınızda bu hazineler açılıyorlar. Bazı katlarda birden fazla karakter seçebiliyoruz. Birden fazla karaktere sahip olduğunuzda o kattaki düşmanları seçtiğiniz karakterler ölmeden bitirmeniz gerekiyor. Dövüşler sırasında karakterleri istediğiniz an değiştirmeniz mümkün. Bu aynı zamanda gerekli, çünkü eğer birinci karakteriniz çok hasar aldıyla hemen ölmeden değiştirip sağlam karakterinizle oynamaya devam etmelisiniz. Bu sırada dinlenen önceki karakterinizin belli bir sürede enerjisi yavaşça doluyor.

Tower of Lost Soul'u anlatırken kazanabileceğiniz hazinelerden bahsettim. Bu hazineler sadece süs olsun diye oyuna eklenmemiş. Oyunun gelişmiş bir karakter modifikasyonu seçeneği var. Ana menüde ulaşabileceğiniz 'Character Customization'a gittiğinizde sizi oyuna uzun süre bağlayacak çok güzel bir ekrana geçiyoruz.



İster oyunun sunduğu karakterleri seçip, tüm özelliklerini, giysilerini ve zırhlarını değiştirebilirsiniz, isterseniz de kendi karakterinizi baştan yaratabilir ve istediğiniz ismi verebilrsiniz. Karakterinizi yaratırken veya hazır bir karakteri değiştirirken bir çok seçeneğe sahibiz ve oyunu oynadıkça başka seçenekler, zırhlar ve silahlar açılıyor. Ayrıca bir karaterle dövüş yaptıkça seviyesi de artıyor. Evet karakterlerin seviyeleri de var. Oyun bu şekilde RPG öğeleri taşıyan bir dövüş oyunu haline geliyor. Bu şekilde yüzlerce değişik karakter tipi yaratabilir, yüzlerce değişik yetenek kombinasyonlarını karakterinize atayabilirsiniz.

Soul Calibur IV sadece kontrol ve modifikasyon özellikleri ile sınırlı bir başarıya sahip değil. Oyun görsel açıdan da muhteşem gözüküyor. Karakterlerin modellemeleri ve detayları harika. Kaplamalar ve efektlerin kalitesi bir çok dövüş oyunundan bir kaç gömlek üstte. Müzikler oyunun havasına uygun ve hayli başarılı. Karakterlerin konuşmalarını İngilizce veya Japonca seçebiliyorsunuz. Bazı karakterler İngilizce konuşurken kulağa daha hoş gelirken bazı karakterler Japonca konuşurken daha çok hoşunuza gidiyor.

Tabii ki yeni jenerasyon oyunların tümünde olduğu gibi Soul Calibur IV de online olarak oynanabiliyor ve ister oyuncuların yarattıkları karakterler ile isterseniz oyunun kendi karakterleri ile dünyanın her yerinden bağlanan diğer oyuncularla dövüşler yapmanız muhtemel. Online oyunlarda büyük sorunlar yaşamadım. Hız ve bağlantı kalitesi fevkalade iyi, çok nadir yavaşlamalar veya düşmeler oluyor.

Soul Calibur IV serinin kalitesini daha da yükseğe taşıyan çok başarılı bir dövüş oyunu. Bir dövüş oyununda aranan tüm özellikler, hiç bir kopukluk olmadan ustaca harmanlanmış ve harika bir paket haline getirilmiş. Hem serinin takipçileri için hem de Soul Calibur dünyasına yeni adım atacak oyuncular için şiddetle tavsiye edebileceğim bir oyun Soul Calibur IV.

Eğer PS3 veya Xbox 360 sahibiyseniz ve sağlam bir dövüş oyunu arıyorsanız, bu oyunu kaçırmayın. Hepinize bol oyunlu günler.
Galatasaraylıların Buluştuğu Yer..