Gönderen Konu: World of Warcraft  (Okunma sayısı 740 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
World of Warcraft
« : 10 Ağustos 2007, 22:15:45 »

Eklenme Zamanı: 30.08.2004 15:51:54

Blizzard'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni mmorpg si World of Warcraft neredeyse tamamlanmak üzere. Amerika betasının başlamasından sonra oyunla ilgili fazla bir sır kalmadı, yakın bir zamanda açıklanacak avrupa betası seçim sonuçlarıyla belki biz de oyuna bir göz atma fırsatı bulacağız. Ama şimdilik internetteki yazılar ve vidyolarla merakımızı gidermemiz gerekiyor.

WoW nedir? Yenir mi?
World of Warcraft bir mmorpg (massively multiplayer online role-playing game), yani sizden başka binlerce oyuncuyla birlikte Warcraft dünyasındaki karakterlerden birini canlandırabileceğiniz internet üzerinden oynanan bir oyun. Atalarına ve rakiplerine oranla pek çok yenilik getireceğini idda eden yapımcıları WoW'u yeni nesil bir mmorpg olarak tanımlıyorlar. Oyun, Frozen Throne un bittiği yerden 4 yıl sonra başlıyor. Orclar, Troller ve Taurenler kadim kıta Kalimdor'da kendilerine ait bir uygarlık kurmaya çalışırken Lich-King Arthas'ın (Froze Throne oynayanların bildiği gibi oyunun sonunda Lich King ve Arthas birleşerek tek bir varlık haline geliyorlar) kontrolünden kurtulan ve özgür iradeleriyle hareket eden Forsaken (undead ırkı) ile  müttefik oluyorlar ve onları akıllı canlılar değil de birer "yaratık" olarak gören insanlar ve müttefikleriyle (Allience; Humans, Gnomes, Dwarfs ve Nightelves) savaşıyorlar.

Ancak Azeroth dünyası yeni düşmanlara ve beklenmedik olaylara gebe.

Irklar ve Karakter Sınıfları
Warcraft dünyasından seçebileceğiniz 9 sınıf ve 8 ırk var. 2 faction : Horde ve Allience arasında ırkların dağılımı şöyle
Allience : Human, Nightelf, Dwarf ve Gnome
Horde : Orc, Troll, Tauren, Undead
Her ırkın kendi dili var, ayrıca aynı factiondansanız ortak bir dil de biliyorsunuz (Allience için insanların dili common ve Horde için Orcish) Eğer başka bir oyuncu bilmediğiniz bir dilde konuşursa ne yazdığını anlayamıyorsunuz. Dil öğrenmek mümkün ancak şimdiye kadar bununla ilgili bir bilgiye rastlamadık.

Sınıflar ise ; Warrior, Hunter, Paladin, Rogue, Druid, Shaman, Warlock, Priest, Mage
Sınıflara şöyle bir bakarsak
Warrior : Her ırkın seçebildiği savaşçı sınıfı. Diğer oyunlardaki savaşçılarla karıştırmayın, aldığı abilitylerle oynaması hem zevkli hem de zor bir sınıf olmuş.
Hunter : Dwarf, Night Elf, Orc, Tauren ve Trolllerin olabildiği bir ranged warrior diyebiliriz. Petleri var , tuzak kurabiliyor, ve hayvanlara karşı kullanabileceği pek çok özelliği var. Farklı seçenekleriyle oynaması eğlenceli bi sınıf gibi görünüyor. Dwarf ve Taurenler gun profeciency ile başlarken Nightelf, Orc ve Trolller bow profeciency ile oyuna başlıyor.
Paladin : Sadece Humanlar ve Dwarflar olabiliyor. Bir bakıma alliencelara özel bir sınıf. Yaygın kanının aksine warriordan daha versatil olması gerekirken beta testerların dediğine göre şimdilik warrior a göre çok sığ kalıyormuş. Auraları ve çeşitli kutsal saldırıları olan paladinler bunların son derece tekdüze kullanılması yüzünden warriorlar kadar eğlenceli değil deniliyor. Beta test e girdiğimizde kendi gözlerimizle göreceğiz. Ayrıca undeadlere karşı özel saldırılara sahipler
Rogue : Tauren dışında bütün ırkların seçebildiği rogue tam anlamıyla bir damage dealer (yani yüksek hasar veren bir sınıf). Zehirlerden backstabe, cepçilikten kilit açmaya bildiğimiz ve sevdiğimiz rogue
Druid : Sadece Nightelflerin ve Taurenlerin seçebildiği druid betada şimdiye kadar en çok eleştirilen sınıf. Herşeyden biraz anlayan ama hiç bir şeyde uzman olmayan druidler büyüleriyle hasar verebiliyor, iyileştirebiliyor, ayıya dönüşerek bi warrior un, pantere dönüşerek bi rogue un combattaki görevini üstlenebiliyor.
Shaman : Shaman olabilmek için Orc, Troll ya da Tauren olmak gerekli, bir bakıma Paladinin aksine sadece Horde un seçebildiği bir sınıf. Elemental büyüleri ve totemleriyle hem iyileştirebiliyor hem de düşmana zarar veriyorlar.
Warlock : Gnome, Human, Orc ve Undeadlerin seçebildiği Warlocklar Burning Legion un büyüsünü kullanıp iblis petler summonlayabiliyor ve mage kadar olmasa da düşmanlarına zarar veren büyüler yapıyorlar
Priest : Dwarf, Human, Nightelf, Troll ve Undeadlerin seçebildiği pirest, bildiğimiz iyileştirici sınıf. Aynı zamanda buff (size ve dostlarınıza çeşitli bonuslar veren) ve debuff (düşmanlarınıza penaltılar veren) büyülerine ve hasar büyülerine sahipler.
Mage : Dwarf, Gnome, Human, Troll ve Undeadlerin olabildiği Mage sınıfı çoğu oyunda da olduğu gibi güçlü büyülere sahip, zırh giyemiyorlar ama doğru kullanıldığında son derece tehlikeliler.

Oyunun Sistemi
Pek çok oyuncu WoW ın sistemini ultima online la karıştırarak savaşçı yada tüccar karakterlerin ayrı olduğunu düşünüyor ancak işin aslı öyle değil. Wow da sahip olduğunuz savaş skillleri (ör. maces yada fire magic) sahip olabileceğiniz craft skilllerinizi (tradeskill deniyor oyunda) etkilemiyor. Biraz daha detaylı anlatırsak; Oyunda combat skillleriniz Ultimadaki gibi kullanıldıkça artıyor. Her skill in alabileceği maksimum değer levelınız x 5 olarak sınırlanmış. Tradeskilllerin gelişmesi ise bunlardan bağımsız. Tradeskilllerinizi arttırmak için skill point'e (sp) ihtiyacınız var. Rakam kesin olmamakla birlikte her 500 xp de bir bi sp alıyorsunuz. Yani combat skilllerinizin çok olması trade skilllerinizi etkilemezken eğer savaşmazsanız sp alamaz ve tradeskilllerinizi arttıramazsınız.

 Sp ler ne işe yarıyor? Her tradeskill in belirli aşamaları var. Bunlar Apprentice, journeyman, expert diye gidiyor. 5 sp harcayarak apprentice olabilirsiniz. App olunca o skill in temel bazı özelliklerini (ör. mining için find mines) kullanabiliyor ve skill i 75 e kadar geliştirebiliyorsunuz. Tradeskilller de kullandıkça artıyor ancak seviyenizin sınırına geldiğinizde (ör. apprentice olan bi skillinizde 75 e gelince) bi 50sp daha harcayarak Journeyman olarak train olmanız lazım. O zaman da skill in alabileceği en yüksek değer 150 oluyor ve böyle ilerliyor.

Abilities, Spells, Recepies : Bunlar combat yada tradeskilllerinizle gerçekleştirebilecekleriniz olarak özetlenebilir. Hepsi ya yaratıklardan loot olarak düşüyor yada trainerlardan para karşılığı öğreniliyor. Hepsinin rankleri (seviyeleri) var.
Abilities : Büyü kullanmayan karakterlerin özellikleri. Spellcasting(büyü yapan) sınıflar dışındakilerle de oynamayı gerçekten eğlenceli kılan ve sadece vur vur vur rutininden kurtaran bunlar. Örneğin warrior un çeşitli savaş hareketleri, rogue un comboları vs.
Spells : Bildiğimiz anlamıyla büyüler, fazla özel bişey yok.
Receipes : Tradeskilllerinizle yapabilecekleriniz. Örneğin blacksmithing ile chainmail yapmak.
Örnek vermek gerekirse : Charge özelliği rank 1 de damage ınızı %25 arttırıyor ve size 10 rage puanı veriyor. Rank 2 de %30 ve ve 15 rage veriyor. Magic Missle büyüsü rank 1 de 25 damage veriyor ve 15 manaya mal oluyor. Rank 2 de ise 30 damage veriyor ve 18 manaya mal oluyor. Rank 1 sharpening stone yaptığınız zaman silahınızın damage ı 30 snliğine 3 artarken rank 2 sharpening stonela 5 artıyor (verilen rakamlar gerçek değerlerle uyuşmayabilir)

Bunların çoğunu alabilmek için belirli skill, level gereksinimlerini karşılamış olmanız gerekiyor.

Talents : Diablodaki skill ağaçlarına benzeyen bu özellikler de ya yeni kabiliyetler ekliyor yada var olanlara çeşitli bonuslar veriyor. 60. lvl a kadar her lvlda birer tane olmak üzere 59 puan alıyorsunuz. Bu özellikleri alabilmek için çoğu zaman trainerların size verdiği questleri yapmanız gerekiyor. Zaten oyunun sistemi büyük oranla questler üzerine kurulmuş. Questleri yaparak çok daha fazla experience kazanabiliyor ve daha hızlı level atlayabiliyorsunuz. İlk başlardaki questler çevreyi tanıtmak ve oyuna alıştırmak için getir götürden ve belirli sayıda yaratık öldürmekten ibaretken ilerleyen levellarda Gnome ve Goblin mühendisler arasındaki yarışmalara müdahele etmekten Azeroth'un kaderini etkileyecek büyük çaplı questlere kadar çok çeşitli olabiliyor. Ayrıca sınıfların ve ırkların kendilerine ait özel questleri de oluyor.

Oyunun getirdiği yeniliklerden biri de instanced dungeonlar. Bunların bildiğimiz dungeonlardan farkı siz ve grubunuz girdiği anda oluşması başkalarına kapanması. Yani başka oyuncular tarafından öldürülme riski olmadan dungenlarda rahatça gezebiliyorsunuz. Ancak içerdeki düşmanlar da baya zorlu oluyor ve çözmeniz gereken puzzle lar olabiliyor.

Ulaşım içinde pek çok seçeneğiniz var. Uzak kıtalar arasında seyehat etmek için zeplin veya gemilere binmek gerekirken uçan bineklerle daha yakın mesafeleri katetmek mümkün. Aynı zamanda Taurenler dışında her ırkın kendine has bir binek hayvanı var. Hiç bir binek hayvanı tarafından taşınamayan Taurenler Plains Running özellikleri sayesinde kısa süreli de olsa son derece hızlı hareket edebiliyorlar. Yine bazı sınıflar karada hızlı seyehat etmelerine yarayacak özelliklere sahipler.

 

PvP
 Pek çok oyuncu için önemli olan pvp (player versus player -oyuncuya karşı oyuncu) için WoW da farklı seçenekler var. Eğer hoşlanmıyorsanız pvp yapmak zorunda değilsiniz, zaten instanced dungeonların konulma sebebi de bu. Ama haritada hiç bir yerde saldırıya uğramak istemiyorsanız pvpnin olmadığı bir serverda oynayabilirsiniz. Pvp açık serverlarda  şu anki sistem 3 farklı bölge üzerine kurulu.
Dost Bölge : Bu bölgeler size yeşil görünürken düşmana kırmızı kırmzı olarak görünüyor. Yeşil bölgelerde önce siz saldırmadığınız sürece saldırıya maruz kalmazsınız. Irkların başlangıç bölgeleri ve büyük şehirleri onlara yeşildir.
Ara bölge : Bu bölgeler size de düşmana da sarı görünür, iki tarafta birbirine saldırabilir.
Düşman bölge : Karşı faction ın dost bölgesi. Bu bölge size kırmızı görünür, birisi size saldırmadan siz saldıramazsınız.

Özellikle level 20den sonra oyunun büyük bir bölümü sarı bölgelerde geçtiğinden pvp serverında oynayan oyuncuların birbirleriyle savaşmak için pek çok fırsatı olacak. Daha önce de değindiğimiz gibi oyunun gidişatını questler belirliyor ve level 20den sonra alacağınız questlerin çoğu sarı bölge(contested zone) lerde, hatta bazen düşman bölgelerinde geçiyor.
Ayrıca şehir kuşatmaları, büyük çaplı raidler gibi pvp seçeneklerini de oyun çıktıktan sonra görebileceğiz.

Gelelim WoW ın nasıl bir hardware canavarı istediğine. Beta için oyunun sistem gereksinimleri ise şöyle :
800 MHz yada üstü CPU.
256 MB yada üstü RAM.
GeForce 2 ekran kartı yada daha iyisi
HD de 3 GB yer
DirectX® 9.0 yada üstü

Blizzard bu gereksinimlerin optimize edilerek düşürüleceğini söylese de bundan daha aşağıda bir sistemin oyunu rahat çalıştırabileceğini sanmıyoruz.

Görünen o ki Warcraft 3 ten sonra blizzard boş durmamış ve Warcraft sevenler için eğlenceli bir mmorpg hazırlamış. Beklentilerimizi ne kadar karşılayabileceğini zaman gösterecek. Oyunun çıkış tarihi kasım sonu-aralık başı gibi görünüyor ama ticari sebeplerden dolayı noel zamanına da sarkabilir. Oyun çıkmadan yaklaşık 2-3 hafta önce açılacak open beta ile baya bir fikir sahibi olabileceğiz.Yada bizim gibi  avrupa betasına kayıt yaptırdıysanız bundan önce de oyunu görme şansınız var. Avrupa betasının sonuçlarının ne zaman açıklanacağı şu anda belli değil ama katılan herkese bol şans. Azeroth da görüşmek üzere!

Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.423
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
World of Warcraft
« Yanıtla #1 : 08 Aralık 2007, 21:15:15 »
paylaşım için saol