Gönderen Konu: ..::FOOTBALL MANAGER2007::..  (Okunma sayısı 965 defa)

Çevrimdışı mert961

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 2.682
  • Puan 746
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« : 08 Şubat 2007, 00:06:53 »
Sene 1992’de tanıştık Championship Manager ile. O zamanlar öyle oyun dergisi falanda yoktu. Zaten topu topu iki tane bilgisayar ile ilgili dergi vardı. Bunların bir tanesi birkaç sayfasını Championship Manager’e ayırmıştı ki okuyunca hani ilk görüşte aşk derler ya, bende daha hiç görmeden sadece okurken âşık olmuştum oyuna. Kim bilir kaçınız benim gibi arkadaşlarınız tarafından ilk başta eleştirildiniz sırf metin dolu bir oyun oynadığınız için? Kim bilir kaçınız ağ üzerinde arkadaşlarınızla FM oynarken son maçta şampiyonluğu verip ağladınız ya da arkadaşınızı ağlattınız?

Evet, ilk sürümlerde sadece tek bir ligi oynayabildiğimiz ve her bir lig ayrı bir oyun olarak piyasaya sürülen Championship Manager’in devamını artık bildiğiniz üzere Football Manager(Championship Manager adı farklı bir yapımcı tarafından kullanılıyor, serinin yaratıcısı olan SiGames seriye Football Manager ismi ile devam ediyor) adıyla yüzlerce lig ve olabildiğince ayrıntılı ve gerçekçi bir veritabanı eşliğinde oynuyoruz. Yakın geçmişte de iki boyutlu maç motoruyla karşımıza çıkan Football Manager’ın 2007’de ne gibi yeniliklerle karşımıza çıktığını yazının ilerleyen bölümlerinde bulacaksınız.

Bilmeyenler, duymayanlar için Football Manager’ın bir spor oyunu değil bir simülasyon oyunu olduğunu belirtmekte fayda var. Oyunumuzda Türkiye’nin de dâhil olduğu dünyanın neredeyse bütün ülkelerinden istediğiniz kadar ligi seçip, kendi takımınızı teknik ve taktik olarak yönetiyorsunuz. Kulüp yöneticileri de dâhil olmak üzere bütün veri tabanı gerçeği aynen yansıtıyor. Maçları ise iki boyutlu bir maç motoru sayesinde seyredebiliyorsunuz. Yani bazı saçma sapan menajerlik oyunlarında olduğu gibi hem takımı yönetip hem de sahaya çıkıp maçı siz oynatmıyorsunuz.

İngilizce, her şey ingilizce

FM 2007’nin demosunu oynamadıysanız, oyunu ilk çalıştırmayı denediğinizde bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Sebebi FM 2007’nin çalışması için işletim sisteminizin bütün bölgesel ayarlarının İngilizce olarak seçili olması gerektiği. Aksi takdirde yapımcılardan bir düzeltme paketi gelmediği sürece oyunu çalıştırmanız mümkün olmayacaktır. Bunun için oyunu kurmadan önce işletim sisteminizde denetim masasından bölgesel ayarlara gitmeniz ve buradaki bütün ayarları İngilizce olarak değiştirmeniz gerekmekte. Eğer hala sorun yaşıyorsanız işletim sisteminizde kurulu olan Java Runtime Environment(JRE)’ı da güncellemenizde fayda var. Eğer bu ayarları yapmadan oyunu kurarsanız başınız çok ağrıyacak demektir. Çünkü bu ayarları yaptıktan sonra oyunu sisteminizden kaldırıp tekrar kurmanız gerekecek ve bu kurulumdan önce registery’den ve bazı gizli klasörlerden oyunla ilgili bütün dosyaları silip temizlemeniz şart.

Bu sorunu aştıktan sonra oyunu çalıştırdığımızda FM 2006’dan benzer ekranlarla karşılaşıyoruz. Sonrasında yeni bir oyuna istersek FM 2006’da olduğu gibi istersek bir sihirbaz yardımıyla başlayabiliriz. Sihirbazın önerileri muhtemelen sizin içinde yeterli olmayacaktır. O yüzden kapatın gitsin. Bu noktada dikkat çeken özelliklerden birisi takım seçmeden önce geçmişimizle ilgili bilgiler giriyor olmamız. Yani seçeceğiniz takımın başına gelmeden önce ne iş yapıyordunuz? Sıradan bir futbolcu muydunuz yoksa bir yıldız mıydınız? Bu seçim ilerde kendi futbolcularımızın ve medyanın bize olan tepkilerinde farklılıklara yol açıyor.
Gerets ve Zico’dan daha iyi takım kurarım mı diyorsunuz? Kurun o zaman

Takımımızı seçip oyuna başladığımızda yine FM 2006’dan alışık olduğumuz ara yüzün biraz daha elden geçmiş, yumuşatılmış bir haliyle karşılaşıyoruz. Buradaki en büyük değişiklik oyunda sıklıkla gezeceğimiz birçok ekranın kısa yollarını barındıran yeni bir araç çubuğu. Bu çubuk üzerinden hızlıca takımımızın ana sayfasına, taktik sayfasına, lig sayfasına ve diğer sık ziyaret ettiğimiz sayfalara erişim mümkün. Aynı zamanda artık “Continue” ya tıkladığımızda anlık haberleri ve maç sonuçlarını yeni açılan büyük bir pencereden izleyebiliyoruz ve tabii ki istersek bütün bu hesaplamaların arka planda yapılmasını sağlayarak işimize devam edebiliyoruz. Bazı bekleme anlarında ise “Hints & Tips” adı altında ki oyun hakkında bazı ipuçlarını yeni bir pencerede görebiliyoruz.

Bunun haricinde oyun boyunca sıklıkla kullanacağımız sayfalara baktığımızda çok da ciddi değişiklikler görmüyoruz. Takımımızı kuracağımız ekran, taktik ekranı ve antrenman ekranı aynen kalmış sadece artık genç futbolcularımızın ayrı bir antrenman ekranı var.

(8 yıl önce) Abi süper bir genç yetenek keşfettim, adı Saviola

Oyundaki en büyük yenilik artık büyük takımların bir ya da daha fazla besleyici takıma (Feeder Club) sahip olabilmesi. FM serisindeki en önemli sorunlardan birisi genç yetenekleri değerlendirememekti. Kadroda yer bulamayan bu yeteneklerin zamanla moralleri bozuluyor ve ayrılmak istiyorlardı ya da yeterli tecrübeyi edinemeyerek harcanıyorlardı. İşte artık bu yetenekleri besleyici takımlara gönderebiliyoruz. Bu şekilde genç yeteneklerimizi değerlendiriyor ve zamanı geldiğinde ilk on birimizde yer veriyoruz. Büyük bir takımın başında iken besleyici kulüpler edinebileceğimiz gibi, küçük bir takımda iken kendi kulübümüzü besleyici kulüp yapabilmeniz mümkün.

Akıl oyunları

Hatırlarsanız FM 2006’da yapımcıların en fazla üzerinde durduğu konu kendi deyişleriyle akıl oyunlarıydı (mind games). Bu şekilde devre arasında ve maç sonunda yaptığımız yorumlarla takımımızın oyununa etki edebiliyor ve hatta herhangi bir teknik direktör için farklı yorumlar yaparak O’nun ve takımının üzerinde baskı kurabiliyorduk. FM 2007’de akıl oyunları daha fazla geliştirilmiş. Artık dünyadaki herhangi bir futbolcu hakkında herhangi bir anda yorum yapabiliyoruz. Takımımıza maça çıkmadan önce moral motivasyon sağlayacak sözler söyleyebiliyoruz. Bununla da bitmiyor, takımımızla yaptığımız konuşmanın ne gibi etkiler uyandırdığını öğrenmek için yardımcı antrenörümüzden yardım isteyebiliyoruz.

Günümüzde özellikle de ülkemizde yabancı transfer haberlerini dinlerken sıklıkla bir yorumla karşılaşırız. “A futbolcusu B takımına takım arkadaşının önerisi üzerine alınmıştır”. Artık FM 2007’ de kendi futbolcularımıza sorarak transfer yapabiliyoruz ancak bu konuda dikkatli olmak lazım çünkü fikrini sorduğumuz futbolcular takımın iyiliğini göz ardı ederek yakın bir arkadaşını takıma aldırmak isteyebilir. Her halükarda tabii ki son söz sizin.
FM 2007’de çok daha güçlü yönetiliyoruz

Şu ana dek oyunda çok etkisiz olan takım yönetimleri FM 2007’de biraz daha güçlenmiş gözüküyor. Tabii ki hala soyunma odasına gelip kadro belirleyemiyorlar ama takımımızdan bir futbolcuya iyi bir teklif geldiğinde bizi dinlemeden futbolcuyu satabiliyorlar ya da benzer şekilde bizim satış isteklerimizi de veto edebiliyorlar.

Oyundaki ciddi bir değişiklik ise genç yeteneklerin gelişmesi ve yetenek avcıları gözcülerimiz konusunda yapılmış. Şu ana kadar FM serisinin en önemli eksiklerinden birisi altyapı idi. Altyapıdan gelen futbolcuların birçoğu beş para etmez futbolcular okuyordu. Yapımcılar altyapı unsurunu tamamıyla baştan yarattıklarını söylüyorlar. Bununla beraber seride gözcülerin işe yaramazlığı da mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Örneğin kendi izlenimlerinizle bir kupayı takip ettiğinizde o kupadaki yıldız futbolcuları fazla zorlanmadan kendiniz çıkartabiliyordunuz ancak bu kupaya bir gözcü gönderirseniz geri döndüğü sonuçlar pek de yeterli olmuyordu. Açıkçası yıllardır FM oynarım ve gözcüler yardımıyla yaptığım transfer sayısı çok azdır. Bu açığı gören yapımcılar gözcülerin çalışma prensibini de tamamıyla değiştirmişler. Artık gözcülerin gelişimini grafiksel çubuklarla izleyebilmek mümkün. Bir gözcüyü bir bölgede ne kadar fazla çalıştırsanız zamanla o gözcü o bölgede uzmanlaşıyor. Benzer bir gelişim kısıtlı da olsa koçlarda da mevcut.

Tekrar asosyalleşeceksiniz

Oyunun maç ekranında ise fark ettiğim tek değişiklik artık rakip takımların dizilimlerinin yanı sıra nasıl bir savunma taktiği uyguladığı gibi bazı özelliklerini de görebilmemiz. Bunun haricinde maç motorunun elden geçtiği ve futbolcuların daha mantıklı hareketler yaptığı gözden kaçmıyor. Motor geçmişe nazaran daha gerçekçi gözüküyor. Artık morali bozuk olan ya da faklı sebeplerden maça hazır olmayan futbolcuları oynattığımızda sahada nasıl süründüklerini daha iyi görebiliyoruz. Maç sonunda ise serinin eski oyunlarında olduğu gibi hakem kararları hakkında yorum yapabilmemiz mümkün kılınmış. Ancak bu yorumlarla çizgiyi aştığımızda federasyondan hak mahrumiyeti cezası almamız mümkün. Bu durumda maçı tribünlerden seyredeceğimiz için tabii ki maç içerisindeki taktik değişikliklere müdahalemiz minimum seviyede olacak.

Vur vur parçala, bu maçı kazan

Sonuç olarak siz de bilirsiniz ki bazı FM sürümleri vardır, oyun resmen baştan yazılmıştır, çok ciddi değişiklikler içerir. Diğer yandan bazı FM sürümlerinde ise bir önceki sürümün eksikleri düzeltilmiş ve birkaç yenilik eklenmiştir. İşte FM 2007 ikinci tip bir sürüm ama şu bir gerçek oyun eski sürümlerine göre belirgin bir şekilde hızlanmış. Bunun yanında FM 2006’nın görünümü biraz düzeltilmiş, medya ile etkileşim, futbolcularla etkileşim artırılmış. Besleyici kulüpler ve birkaç ufak tefek yenilik eklenmiş. Zaten çok fazla bir şeyde yapmalarına gerek yok ama hala oyunun en büyük eksiği sesleri. Bir futbol oyununun olmazsa olmazı taraftar tezahüratlarıdır ancak yıllardır FM’de gürültüden başka bir şey duyamadık. Belki gelecek sefere.




Çevrimdışı YuRY

  • MODERATÖR
  • 1. SINIF ÜYE
  • ***
  • İleti: 17.264
  • Puan 1606
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - Tr_YuRY@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #1 : 26 Şubat 2007, 06:35:50 »
kardeşim lütfen bundan sonraki incelemelerien resimde kat ok

Çevrimdışı LeGeND-MæN

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 25.719
  • Puan 1937
  • Cinsiyet: Bay
  • Mangal Yürekli Adam
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #2 : 26 Şubat 2007, 13:50:36 »
eet daha iyi olur ma yinede emeğe saygı...
tarz yaratmak için Ağır Abi OLma!! Ağır Abi Dediğin Sevdimi Tam Sever Giydiğini herkez Beğenir, Saygısı Sonsuz Sevgisi Ebedi Olur..

DAĞLARINA DARGIMIM YAR...



Çevrimdışı El_NiNo

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 10.664
  • Puan 326
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #3 : 28 Mart 2007, 13:49:10 »
paylaşım için sağol
Şeytanın En Büyük Hilesi Dünya'ya kendinin var olmadığına inandırmakmış!

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2007, 12:56:30 »
saol bilgi için

Çevrimdışı meert

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 4.796
  • Puan 50
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #5 : 24 Haziran 2007, 17:05:02 »
SAOL
Bir Gün Herkes FENERBAHÇE'li Olacak !!!

Çevrimdışı ***ALfoNSo***

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 23.777
  • Puan 6935
  • Cinsiyet: Bay
  • Dü$medeN BuLuTLaRDa Ko$mAm GeREk...
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #6 : 25 Haziran 2007, 01:31:29 »
paylaşım için teşekkürler  ;)



Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
..::FOOTBALL MANAGER2007::..
« Yanıtla #7 : 10 Ağustos 2007, 18:43:49 »
Bilgi için saol kardeşim
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive