Gönderen Konu: Gish  (Okunma sayısı 682 defa)

Çevrimdışı melih123

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 12.490
  • Puan 2352
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - steve_melih@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Gish
« : 30 Aralık 2007, 21:20:47 »
Kahramanımız, kız arkadaşı kaçırılmış bir katran topu (Bunu nasıl daha güzel ifade edebilirdim bilmiyorum).


 
Platform oyunlarına hepimiz bayılırız. Anlaşılır yapıdadırlar, entrikalar yoktur, tek yapmanız gereken bir yere belli zamanda ulaşmak ya da ortalığa saçılmış para, altın, incik boncuk toplamaktır. Macera oyunlarındaki saç baş yolduran bulmacalardan veya kıtlıktan çıkmış gibi üzerinize saldıran düşmanları öldürmekten sıkıldığınızda, basit bir oyunla kafa dağıtmak istersiniz. İşte bu noktada Gish, tam olarak aradığımız gibi bir oyun… değil. Gish, saçınızı başınızı yolduracak o zevkli oyunun ta kendisi!

Kahramanımız, kız arkadaşı kaçırılmış bir katran topu (Bunu nasıl daha güzel ifade edebilirdim bilmiyorum). Hal böyle olunca aşk acısından kendimizi lağımlardan labirentlere atıyoruz. Peki nasıl bir top bu Gish? Sıvı-katı arası bir şey desem, ya da hamur gibi desem… yine de tarif edemem. Şekilden şekle girebilen, löpçük löpçük bir şey işte. Gözlerinizle görmeniz gereken, gelmiş geçmiş en sevimli oyun kahramanlarından biri. Hele zıplarken ağzını “Vadaaaaa” der gibi açışı yok mu, insanın kucağına alıp okşayası geliyor.

Oyunun internette bulabileceğiniz demosu hard diskinizde 13 MB, tam sürümü ise yaklaşık 45 MB yer kaplıyor. Oyunu her açışımızda, bütün ünlü filmlerin afişlerini Gish’e uyarlanmış olarak görüyoruz (Gish Gibson - Gishheart!!!). Bu da daha oyun yüklenmeden yüzümüzde bir tebessüme sebep oluyor.

Gerekli ayarları yaptıktan sonra oyuna başlıyoruz. İki boyutlu basit bir platform oyunu gibi görünmesine rağmen sıradan bir bilgisayarın kaldırmakta güçlük çekeceği bir oyun Gish. Tabi gerçek zamanlı ışıklandırma efektlerinin kalitesini ve Gish’in hareketlerinden sorumlu dinamik fizik motorunu düşünecek olursak, bunu anlayışla karşılayabiliriz. Canavar gibi bir sistemde oynarken zevkten dört köşe olabilirsiniz, oyunla birlikte Gish de çok “akıcı” hale gelecektir.

Oyunda her bölüm kendine göre belirli küçük bulmacalar barındırıyor. Fakat bunlar objelerle fazla etkileşime girmenize, bir kapıyı açmak için haritanın öbür ucuna gitmenize sebep olacak sinir bozucu türden bulmacalar değil. Genellikle Gish’in fiziksel yeteneklerini kullanarak üstesinden geleceğiniz meseleler, örneğin iple bağlanmış bir platformun üzerindeyken aşağı inmenize gerektiğini düşündüğünüzde, zıplayıp (Tuş: Space) tam havadayken bu platforma var gücünüzle yükleniyorsunuz (Tuş: D). D tuşuna bastığımızda Gish’in kendini kastığı yüz ifadesi de görülmeye değer. Bunun dışınla Gish’in kirpi gibi tırtıklarını çıkararak duvarlara tırmanmasını (Tuş: A) ve dar bir delikten süzülerek geçmesini sağlayacak akıcı forma gelmesini (Tuş: S) sağlayabiliyorsunuz. Gördüğünüz gibi Gish sadece şirin değil, aynı zamanda oldukça yetenekli.

Genel amacınız her bölümün çıkışına sağ salim ulaşmak. Zaman göstergesi sizi endişelendirmesin, çünkü geri değil ileri sayıyor. Ne kadar sürede bitirdiğinizi göstermek üzere konmuş bir detay. Bölüm boyunca çeşitli boylardaki altınları toplayarak ekstra puan kazanabiliyorsunuz, fakat bunları toplamak zorunda değilsiniz. Ekranın sol üst köşesinde sağlık göstergenizi göreceksiniz. Gish’in canı yandığında (Örneğin bir yerde sıkıştığında ya da düşmanları ona zarar verdiğinde) genellikle ortalığa birkaç damla katran saçılıyor ve Gish’in suratını acı dolu bir ifade kaplıyor. Özellikle Gish tam orta yerinden bir obje tarafından sıkıştırılacak olursa, içinizin cız etmesi kaçınılmaz oluyor ki bu, oyunun insanı ne kadar içine çektiğine dair sağlam bir örnek. Sayısal olarak 100 ile ifade edilen sağlığınızdan öte, oyunun genelinde 5 cana sahipsiniz. Bölümden oyunun ortasında çıkacak olursanız bu 1 canınıza mal oluyor, o yüzden bitirmeden çıkmamak için iyi bir sebebiniz var.

Gish’in kendine göre çeşitli büyüklüklerde düşmanları var. Bunları az önce tarif ettiğim gibi zıpladıktan sonra D tuşuna basarak ezebiliyoruz. Ezildiklerinde ‘cörk’ diye bir ses efekti çıkarmayı ihmal etmiyorlar. Seslerden konu açılmışken, oyundaki müziğin ve seslerin oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu şirin mahluklar için seslendirme yapılmamış olsa da, duyduğumuz sesler oyunun atmosferiyle bütünlük sağlıyor. Zaten duyularımıza ters gelen bir durum söz konusu değilse, her şey yerli yerinde yapılmış demektir.

Tek başına oynamaktan sıkılacak oyuncular için, aynı bilgisayarda iki hatta dört kişinin oynayabileceği ‘versus’ modu mevcut. Aynı bilgisayarda dört kişinin nasıl bir kontrol kargaşası yaşayacakları ayrı bir konu olsa da, oyun bu desteğe sahip.Q

Peki bu oyunun kötü yanı yok mu? Açıkçası yok dersek yalan olmaz. Sıra dışı konsepti ve bir dolu gizli özelliğiyle, eğlenceli dakikalar yaşatmaya iddialı. Eğlenceli olmak adına gereken bütün koşulları yerine getirmiş bir oyun. Belki sadece kontrollerin zorluğundan bahsedilebilir, fakat takıldığınız bir yeri geçmek beş on dakikanızı almıyor. Zaman alsa bile, bazen kıl payıyla kaybettiğimiz anlar yaşatsa bile, zaten platform oyunlarının amacı bu, değil mi?

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Gish
« Yanıtla #1 : 30 Aralık 2007, 23:02:22 »
paylaşim için saol