Gönderen Konu: Half Life: Blue Shift  (Okunma sayısı 630 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Half Life: Blue Shift
« : 02 Ağustos 2007, 20:19:15 »
Yüzbinlerce insanın hastalık derecesinde oynadığı ve saatlerce başından kalkamadığı Half Life geri döndü. Hem de yepyeni bir oyunla. Oyunun dışında, yanında getirdiği birçok özellik de mükemmel. Gelişmiş grafikler, sesler ve bütün Half Life’çıların hastalık derecesinde oynayacağı bir oyun: Blue Shift...

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, bu oyunu oynayabilmeniz için Half Life’ın sisteminizde kurulu olmasına gerek yok. Ama Blue Shift’in diğer özellikleri oyunun bir genişleme paketi olduğunu gösteriyor (Oyun diğer oyunların devamı niteliğinde ama tek başına çalışabilen bir oyun oyun olduğu için genişleme paketi olarak saymıyoruz).

Half Life’ta Gordon Freeman’i ,Opposing Force’ta bir askeri ve Blue Shift’te de bir güvenlik görevlisini oynuyoruz.

Oyunumuz Barney denilen güvenlik görevlisinin Black Mesa’da yaşadığı olayları konu ediyor. Aslında kahraman Barney ama oyunun en başında güvenlik giysilerini almaya gittiğimizde CALHOUN diye birinin odasında giysilerimizi alıyoruz. Yani ismimiz CALHOUN. Oyunun en başında yine klasik bir başlangıç oluyor (Bütün Half Life oyunlarında bir araçla merkeze gideriz ya o başlangıç). Daha oyunun en başında Gordon Freeman’i görüyoruz. Önümüzden geçiyor (Demek istediğim Half Life’ın ilk oyununda Gordon’la Black Mesa’ya geliyoruz ya o bölümü bu oyunda tekrar görüyoruz).

Oyunun en başlarında yine eşyalarımızı topluyoruz (silah,cephane) ve daha sonra doktorları bir yere indirirken olan oluyor ve yaratıklar çıkmaya başlıyor. Artık asıl oyuna geçiyoruz. İleride karşımıza yaratıklar, askerler gibi birçok engel çıkıyor. Yaratıklar o kadar önemli değil ama askerler çok kuvvetli iki dakikada sizi indiriyorlar, ona göre dikkatli olun.

Blue Shift’teki asıl amacımız doktorları korumak. Mesela bir doktoru öldürürseniz oyun bitiyor (İşten atılıyorsunuz). Doktorları korumak dışında onlardan yardım da alıyorsunuz (Oyunun son bölümünde Gordon Freeman bize bayağı yardım ediyor ve bizim kurtulmamızı sağlıyor). Ayrıca son bölümde biz de bütün doktorların kaçmasına yardımcı oluyoruz.

Diğer Half Life oyunlarında son bölümde büyük bir yaratıkla mücadele ederiz ama Blue Shift’te böyle değil. Oyun boyunca sadece normal yaratıklar ve askerlerle mücadele ediyoruz. Sadece son bölümde hareketlilik olarak bütün askerler bizi çok kötü sıkıştırıyorlar (artık o kadar da olsun nasıl olsa dev bir yaratıkla boğuşmuyoruz). Askerlerin arasından zorla sıyrılıp teleporta giriyorsunuz ve oyunu bitiyorsunuz. En sonda da Gordon Freeman’la bir konuşma yapıyoruz (Gordon Freeman olmadan oyun bitmez ). Sonra “Bye bye Black Mesa” diyoruz :).

Gearbox Software, oyunda çok güzel bir ortak nokta yakalamış. Eğer diğer Half Life oyunlarını bitirmişseniz Blue Shift oyunu sırasında eski oyunlardan görüntüler göreceksiniz (Özellikle Gordon Freeman’ın yaptıkları). Bu da oyuna ayrı bir hava katıyor

Oyunun mekanları Black Mesa’dan uzaya kadar uzanıyor bayağı bir geziyorsunuz.

Oyunun konu bakımından tek eksiği ise kısa oluşu (Kısa derken öyle çok da kısa değil ama Opposing Force kadar uzun da değil). Konu kısa olmasına rağmen grafikteki ve seslerdeki gelişmeler konunun bu eksiğini kapatıyor.

Yazının en başında Blue Shift’in getirdiği yeni özelliklerden bahsetmiştim. Şimdi bunları söyleyeyim:

Oyunun CD’sinde Half Life High Definition Pack adlı bir program bulunuyor. Bu program sayesinde grafikleri geliştirebiliyoruz. Zaten oyuna başladığınızda 2 seçeneğiniz var. Birincisi ister Half Life’ı orijinal grafiklerle oynarsınız, isterseniz gelişmiş grafiklerle (Seçim sizin, hangisini seçeceğinizi biliyorum:)). Bu programı nasıl kuracağız önce onu söyleyeyim. CD’yi taktığınızda açılan arabirimde Half Life High Definition Pack’i tıklayın ve program otomatik olarak kurulsun. Sonra açın Blue Shift’i ve gelişmiş grafiklerin keyfini çıkarın. Sadece Blue Shift değil bu program diğer bütün Half Life oyunlarında grafiklerini değiştiriyor. Grafiklerdeki temel değişimler ise silahlar, yaratıklar, doktorlar ve güvenlik görevlileri üzerinde oluyor. Onun dışında mekanlarda pek fazla değişim yok. Ama silahlar ve diğer karakterler bayağı değişmiş. Özellikle silahlar gerçeğine daha uygun ve sesleri daha dolgun çıkıyor.

Oyundaki karakterlerin tipi de çok daha detaylı çizilmiş. Doktorlar ve diğer karakterlerin değişimini görmek için oyunun görüntülerine mutlaka bakmalısınız. Sonunda insana benzemişler.

Ayrıca oyunun CD’sinde Opposing Force’un patch’ini de bulabilirsiniz.

Oyunun motoru Half Life’ın kendine ait motoru. Yani herhangi bir değişiklik yok. Oyunun motoru aynı motor olunca oyunun istediği PC de diğer Half Life oyunlarıyla aynı oluyor tabi ki. Düşük bir sistemle oyunu rahatça oynayabilirsiniz. Grafik kartınız 8 MB 3D Hızlandırıcılı olsun en yüksek çözünürlükte oyunun grafiklerinden yararlanabilirsiniz.

Gelelim seslere. Grafikte gelişme olurda seste olmaz mı? Olur tabi ki. Sesler çok daha dolgun çıkıyor. Ayrıca oyunun gidişatına göre ara sıra müzik çalıyor (Diğer Half Life oyunlarında olmayan birşey). Arka planda çalan müzik genelde üzerinize düşman saldırırken çaldığı için o anki durumunuzla birebir uyumlu oluyor.

Blue Shift, Half Life sevenlerin mutlaka oynaması gereken bir oyun. Eğer Half Life’ı oynadıysanız ve Half Life’ı bitirmişseniz Blue Shift’i mutlaka oynamalısınız. Çünkü konular birbiriyle kesişiyor, bu insana daha da bir zevk veriyor. İnşallah kopya oyunların zorluklarıyla karşılaşmazsınız. Bu oyunu mutlaka oynayın. Bir de son birşey eklemek istiyorum, Half Life bu popülerliğini korumak için böyle ek oyunlar çıkartmak zorunda. Yani Blue Shift gibi daha değişik oyunlar görebilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek üzere...
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive