Gönderen Konu: Hereos of Might & Magic IV (PC)  (Okunma sayısı 426 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Hereos of Might & Magic IV (PC)
« : 02 Ağustos 2007, 22:05:49 »
Oh be, sonunda başına oturup da saatlerce oynayacağım bir oyun çıktı piyasaya. Sizi bilmem ama ben Heroes of Might & Magic serisinin bütün oyunlarını + HOMM3 Armageddons Blade genişleme setini oynadım. Doğrusu dördüncü oyunu HOMM3 için 3. genişleme seti de çıktıktan sonra sabırsızlıkla beklemeye başlamıştım. Çünkü artık tamamen aşmış ve mükemmel olan bir oyun daha ne kadar geliştirilebilir diye çok merak ediyordum. HOMM bir çığır açmış, HOMM2 görsel açıdan kat kat ilerlemiş ve zaten yeterince güzelken, HOMM3’de yeni karakter sınıfları, fazla fazla geliştirilebilir yaratıklar gibi eklentiler yapılmıştı. Genişleme setleriyle de oyunu zirveye getirmişti 3DO – New World Computing. Yani daha ne kadar iyi olabilirdi ki oyun?

3DO bu sefer oyunu tam bir RPG strateji yapmış. Konuya göre Erathia (HOMM3’ün geçtiği dünya) bir savaşta çatışan Armageddon’s Blade ve Sword of Frost’un çarpışması sonucu bir kıyamete sürüklenir ve büyük bir hızla yok olmaya başlar. Açılan boyut kapılarından geçen ırkların temsilcileri yeni bir dünyada hayatlarını ve krallıklarını tekrar kurmaya çalışırlar. Oyundaki bütün campaign türü bölümlerde her bir ırkın yeni dünyada tutunma çabalarını gerçekleştiriyoruz. Bu konuları oynarken, konu ve aldığımız görevler önceki oyunlara kıyasla çok daha fazla önemli, ve konu belki de bazı oyuncuları çok sıkacak kadar sıklıkla ekrana bir scroll üzerinden yansıyorlar. Çoğu oyuncu bu scroll’ları okumadan geçecektir ancak konuyla ve sıradaki görevimizle ilgili bazı detaylar ve belki de oyunu “konulu” yapacak olan herşey bu scrollarda anlatılıyor. Yok konu beni ilgilendirmez diyorsanız, kısa cümlelerle görev açıklamalarını bir menüden öğrenebiliyorsunuz.

Heroes of Might & Magic, bu sefer gerçekten de hero’ları yani M&M dünyasının general ve kutsal savaşçıların konu almış durumda: Oyunda en büyük yeniliklerden birisi olarak artık hero’lar da savaşa bire bir giriyorlar. Yani artık ekranın bir köşesinde sadece büyü yapan bir figürden ibaret değiller. Önceleri savaş ortamında deneyimsiz birer çaylak ve korunmaya muhtaçlarken daha sonraları behemotlara, ejderhalara tek başlarına kafa tutabilecek hallere geliyorlar. Örneğin level 30 olmuş bir general karşısında hemen hemen hiçbir yaratık duramıyor. Bir çok artifact’ı taşıyan bol deneyimli kahramanınız artık gerçekten bir işe yarıyor. Eğer kahramanınız savaşta ölür ancak savaşı kazanırsanız ordunuzla cesedini yakındaki bir tapınağa veya tapınak içeren bir ilinize götürerek dirilttirebiliyorsunuz. Yok eğer savaşı kaybederseniz bu sefer karşı ordunun inisiyatifine göre kahramanınız oracıkta idam ediliyor ki yine gelip oradan cesedini alabiliyorsunuz, veya düşman illerden birisinde mahpus düşüyor ve siz o ili fethedene kadar zindanda kalıyor.

Kahramanlarla ilgili diğer bir yenilik artık bir orduda birden fazla kahramana yer verebiliyor olmanız. Hatta isterseniz sadece kahramanlardan oluşan bir ordu (ya da artık her ne sayılırsa) bile oluşturabiliyorsunuz. Kahramanlarınız cephede gösterdikleri performansa göre deneyim kazanıyorlar. Yani savaş boyunca bir köşede duran ve etliye sütlüye karışmayan bir kahraman çok az deneyim kazanıyor. Kahramanlarınızın yetenek alanları öylesine genişletilmiş durumda ki artık hero’nuzla 48 farklı sınıfta oynayabiliyorsunuz. Ve önceden sadece 3 seviyeden oluşan yetenek sevileri 5’e çıkarılmış. Bunlar “simple, advanced, expert, master, grandmaster” şeklinde... Bir çok yetenek birbirinin önkoşulu haline getirilmiş. Yetenekler de yine büyü ve çarpışma diye (ya da might ve magic de denebilir) ikiye ayrılmış durumda. Hangisinde ilerlerseniz en sonunda kahramanınız o sınıfta yer almaya başlıyor. Örneğin kaosa inanan kahramanınız asalette (nobility) gelişirse bir cadı kral (witch king) oluyor, veya savaş taktikleri ve gözcülükte gelişirse mareşal (field marshal) sınıfına geliyor.

Bir de uzun süredir HOMM hayran forumları arasında dolaşan dedikodular vardı ancak oyunda ben birçoğuna rastlamadım. Örneğin ordularınızdaki her ünite gurubunun kendisine has deneyimleri de olacağı söyleniyordu. Yani diyelim ki ordunuzda oyunun başından beri savaşan iskelet bölüğü kendi deneyimini kazanacak ve eğer siz o bölüğü başka bir orduya geçirirseniz önceki ordunun toplam deneyimi azalacaktı. Oysaki oyuna böyle bir özellik eklenmemiş.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive