Gönderen Konu: Maelstrom  (Okunma sayısı 573 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Maelstrom
« : 10 Ağustos 2007, 19:33:27 »
Oyunun ilk görüntüleri ile birlikte meraklanıyordu insan. Her açıdan olmasa da, bayağı garip bir çekiciliği vardı. Görüntüler de aslında çok eski değildi. Yakın zamanda karşımıza çıkan Maelstrom görüntüleri, oyunun biraz daha ilgi çekici olmasını sağlıyordu. Çok uzun bir süre geçmeden yayımlanan tanıtım sürümü ile oyun, çıkmasına yaklaşık bir buçuk ay kala oyuncuların kafasında net fikirler oluşmasını sağlıyor. Boyut olarak uçuk bir tanıtım sürümü değil ama içeriği daha önce gördüğümüz bazı tanıtım sürümlerine göre daha geniş. Çok da geniş değil tabii, fazla umutlanmamak lâzım.

Oyun basit bir konu ile karşımıza gelecek. Naçizane fikrim, yapımcıların oyunu konusu ile ön plâna çıkarmaya çalışmadıklarıdır. Belki sistem canavarı(?) grafiklerindeki dinamizm ile dikkat çekme çabası içerisindedirler. Ama burada tartışmamız gereken konunun, yapımcı ve yayıncı firmaların politikası değil, oyunun tanıtım sürümü olduğunu fark ettiğimden incelemeye geçiyorum.

İlk olarak, tam sürümde de farklı olmayacak olan menüye değinmek istiyorum. Seçeneklerinin alt kısımda bulunduğu, arka tarafın oyundan alınma, ufak videolar ile doldurulduğu bir menüsü var oyunun. Gözünüzün önünde canlandı mı? Canlanmadıysa paragrafı baştan okuyun isterseniz, gözünüzün önüne getirmeye çalışarak. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth’ü anımsattı bana. Eğer bu iki oyunun da menülerini görmüşseniz, büyük bir ihtimalle bana hak vereceksiniz. Oyunun %80’inin bitirildiğini savunan KDV Games (Katma Değer Vergisi gibi bir espri yapmayacağım, hayır), kalan %20’lik bölümün içerisine menüyü de katsa, fena olmaz hani. Ufak tefek değişiklikler lâzım yahu, özgünlük biraz. Ah Yiğit, sen git de biraz özgünlük öğret şu garibanlara (bak şu an yaptığımı yaparsam birinin de bana öğretmesi gerekir. - yasagh).

Gelelim oyunun görev sistemine… Campaign bölümünde, oyun belli bir senaryo dahilnde işlediği için sıra var. En başta, içerisinde “Ateş ve Buz”, “Dünya’nın Sonu” gibi enteresan başlıklar bulunan ana bölüm ekrana geliyor. Bu ana görevlerin her birinde ise yan görevler var. Bu “yan görevler” sözcük grubu sallamadır; o yüzden çok takmayın. Bu görevlerin her biri tam harita, o yüzden. Ve oldukça da zorlu geçiyor. Yoksa benim üstün strateji zekâm(!) mı böyle düşünmeme sebep oluyor? İsyanım var uleyn?!

Tanıtım sürümünde oynanabilir iki harita var. The Oncoming Storm ana görevi dahilindeki Games of Empire bölümü ile türlerin bize en yakını olan geleceğin insanlığını oynuyoruz. Görev, haritadaki belirli noktalara bayrak dikmekten ve önüne geleni asıp kesmekten ibaret. Zaten bölüm öncesinde verilen brifinglere biraz dikkat edersek, “Görev ne lan?” gibi sorularla uğraşmayız. Oyun içerisinde ise bize verilen ve sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar küçük olan topluluk ile ilerliyoruz. Evet, ben de aynı soruyu sormuştum kendi kendime: “Bu kadar adamla, bu harita temizlenir mi?” İleride sadece bir tank ve bir ana karakter ile ortada kalınca dert yanmaya başladığımız için çare bulabiliyoruz. Meğer o ağaç yıkmaktan başka bir işe yaramadığını düşündüğümüz tank, bir üs oluyormuş, bak sen şu işe! Tabii, bu olayı benim gibi geç fark ederseniz, iş işten geçmiş olabiliyor. Bir diğer görev ise Fire and Ice ana başlığı altındaki Evolve or Die. Burada bize uzak olan türü yönetiyoruz. Bu takımla ilerlemek, insanlara nazaran daha zor. Ama görevler aynı.

Grafiksel açıdan kötü yönde eleştiriler olacaktır. Ama yapımcılar “Dinamizme bak abisi…” dediği zaman şapa oturabilirler. Ben burada grafiksel iticiliğin dinamizm ile arka plâna kaydırıldığını savunuyorum. Çevrenin birbiriyle uyumu oldukça iyi, ah bir de şu iç içe geçmeler olmasa… Ses ve müzikler konusunda ise umut vaat ediyor oyun. Tek bir müzik var ama, şimdilik yeterli. Tam sürümünde daha iyilerini bekliyoruz tabii.

Son Not: Maelstrom, strateji ile haşır neşir olanlar için oynanılması gereken bir oyun. Basit bir konusu ve işleyişi olmasına karşın farklı bir tadı var. Önümüzdeki ayın sonlarına bakalım, ve bekleyelim…
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive