Gönderen Konu: Babuin sürüleri:  (Okunma sayısı 483 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Babuin sürüleri:
« : 01 Şubat 2008, 14:58:51 »
Babuin sürüleri:
Babuin'ler, Eski Dünya maymunlarının en akıllıları ve en arkadaş canlılarının arasında yer alırlar. Birkaç yüz başlık sürüler hiç de ender değildir. Bu hayvanlar çok eşli olup vakitlerinin büyük bir kısmını kendi kürklerini veya eşlerininkini tımar etmekle geçirirler.
Babuinlerin, gözcü koymak âdetleri hakkında çok şey anlatılmıştır. Meselâ, bir babuin sürüsü yiyecek ararken, iki nöbetçi yüksekçe bir yerde gözcülük yapmakta ve bir tehlikenin yaklaştığını haber vermek-
tedir. Bunların havlama, homurdanma ve haykırma gibi çeşitli seslerinin ayrı ayrı manaları olduğu tahmin edilmektedir.
Beri yandan yüksek bir kayanın etrafını dönen turistlerin kendilerini birdenbire bir bauin sürüsünün orta yerinde buldukları da olmuştur. Hayvanların da bu karşılaşmada yabancılar kadar şaşkın gözüktüklerine bakılırsa, babuin gözcüleri hikâyesini de masal olarak kabul etmek icabeder.


Baş belâsı babuin'ler:

Babuin'ler genellikle başka hayvanlara zarar vermeyip, onlarla yan yana karınlarını doyururlarsa da, insanların bulundukları yerlerde herkese kendilerinden yaka silktirmeyi başarırlar. Çok zaman meyva bahçelerine baskınlar yapar veyla kuş yuvalarından yumurta çalarlar. Bu arada çitleri de yıkıp geçerler.
Güney Afrika'da bir babuin sürüsü kapısı açık duran bir çiftlik evine girmiş ve ortalığı kolaçan etmeye başlamıştı. Tam o sırada kapı kazaen gürültüyle kapanınca, maymunlar paniğe kapılıp kapalı pencerelere ve bacalara atıldılar. Sonunda kaçmasına kaçtılar, ama binayı da harabeye döndürdüler.
Bazı bölgelerde baş belâsı babuin lere karşı sert tedbirlere baş vurulur. Fakat hayvanlar zehirîn varlığını sezdikleri için, meyvalara striknin bulaştırmak fazla fayda vermemiştir. Bundan ötürü, bu hayvanların bulundukları yerlere akınlar tertiplenir. Yerliler, bağırıp çağırarak, davul çalarak ve tüfeklerini ateşleyerek hayvanları yüksekçe bir yere sürüp orada kuşatır ve tüfekle işlerini bitirirler.