Gönderen Konu: BÜyÜk Beyaz Ada TavŞanlari  (Okunma sayısı 428 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
BÜyÜk Beyaz Ada TavŞanlari
« : 01 Şubat 2008, 14:13:28 »
BÜyÜk Beyaz Ada TavŞanlari
Yavrularını kürklü ve görür olarak doğuran tavşanların en irilerinin çetin iklimli yerlerde bulunması hayret verici bir şeydir. Ağırlığı bazen 4,5 kiloyu geçen, uzunluğuda 60 santimi bulan «kutup tavşanı» veya »beyaz tavşan», Kuzey Buz Külâhı'm çevreleyen karla kaplı ve ağaçsız yerlerde rahatça yaşayabilir. Kutup tavşanı, yeryüzünün kuzeyindeki hayat şartlarına uygun yapıdadır.. Kürkü kışın kar gibi beyaz bir renk alır ve yalnız orta uzunluktaki kulaklarının ucunda siyahlıklar kalır. Buzlu ovalarda onu seçebilmek için, düşmanlarının pek keskin gözlü olmaları gerekir. Aç kurt, tilki ve kar baykuşu bile bazen aldanırlar. Bu tavşan, kürkünün rengini mevsimine göre değiştirir. Karın tunduradan çekildiği kısa yaz aylarında, kahverengîmsi veya grimsi renktedir. Bu değişikliği tüylerini dökmek ve yenilemek suretiyle başarır, yoksa tüylerinin boyasını değiştirmez.


Çiftleşme zamanındaki kavgalar:


Bütün yaratıklara enerji aşılayan ilkbahar, çiftleşme mevsiminin de başlamasıyla kutup tavşanlarının arasına düşmanlık sokar. Kışı dost olarak geçiren erkekler şimdi birbirlerine çatmaya, bazen de dişleri ve pençeleriyle birbirlerinin boğazlarından kıl kümeleri koparmaya başlarlar. Art ayaklarının üzerine dikilmiş vaziyette birbirlerine pençe savururlar. İki haftalık çiftleşme mevsimi sona erdikten sonra da hayvanlar birer, ikişer Kuzey Kutbu tundurasına dağılırlar. Dişi yılda yalnız bir kere yavrular ve bir batında ortalama dört yavru dünyaya getirir. Doğum, çiftleşmeden aşağı yukarı bir ay sonradır.
Kutup tavşanı, öyle yeraltındaki bir oyukta uyumaz. Yuvası, Kutbun rüzgârlarına açık arazidedir. Fakat şiddetli kar fırtınaları sırasında, söğütlerin ve akçaağaçların arasında kendini emniyete alır.
Kutup tavşanları, Amerika'nınkiler, Grönland'ınkiler ve Avrasya'nınkiler olmak üzere üç türlüdür. «Avrasya kutup tavşanı» na, Avrupa'da «dağ tavşanı» veya «mavi tavşan» da denilir. Grönland'da Kutup tavşanları otuz, kırk üyelik koloniler halinde yaşarlar.