Gönderen Konu: CADI MAKİ veya TAKSİYE  (Okunma sayısı 528 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
CADI MAKİ veya TAKSİYE
« : 01 Şubat 2008, 14:43:42 »
CADI MAKİ veya TAKSİYE
Cadı maki veya tarsiye», avuç içi kadar bir hayvandır. Birbirine yakın, baykuşumsu muazzam gözleri vardır. Göz bebekleri kuvvetli güneş ışığında daralıp çizgi halini alırsa da, geceleyin genişleyerek hemen bütün irisi kaplar.
Karanlıkta görme hassası, ağaçların bu küçük gece avcısı için çok »nemlidir. Böcekler hızlı yol aldıklarına göre, cadı maki'nin onlardan daha hızlı olması gerekir. Parmaklarının altındaki yastıklar düzgün dallara yapışmasını sağlar. Hayvanın, zıplayarak daldan dala geçmesi insana kanguru ile kurbağayı hatırlatır. Yerde de aynı şekilde yolculuk eder. Bütün makiler gibi art bacaklarının öndekilerden uzun olmasının bunda tesiri vardır.


Cadı Maki'nin garip yemek usulleri:

«Magu» diye bilinen Filipinler' in eadı maki'sinden canlı örnekler elde edebilen John Whitehead, bu hayvanın avını yemesini şöyle tarif ediyor:
«Kaba etlerinin üzerine oturarak çekirgelerle karnını doyurur. Kendisine bir böcek ikram edilen magu, ona kısa bir an harikulade gözleriyle bakar, son ra yemini iki eliyle yakalar ve ağzına götürür. Bu arada gözlerini kapar pe minik yüzünü komik şekilde buruşturur. Sonradan gözlerini açarak böceğini rahat rahat yer. Ender olarak ses çıkarır, fakat bağırdığı zaman çığlığı maymununki gibi keskin ve tizdir.»


Cadı Maki'nin ailesi:

Cadı maki' ler maymunların dünyasında diğer makilerle akrabalarından bir derece üstün bir aile meydana getirirler. «Tarsiye» adını, fevkalâde uzun olan ayakbileği, yahut tarsus kemiklerinden ötürü almıştır. Bu yarı maymunların dikkate değer diğer özellikleri, öteki makilerdeki gibi tilkimsi olmayan genişçe ve yuvarlak kulakları ile pençeden farklı yassı tırnaklarıdır.
Cadı makiler, Filipinlerden Sumatra ile Celebes'e kadar bütün Doğu Hint Adaları'nda yaşarlar. Fakat Asya kıtasında bu hayvandan yoktur. Tek yavru doğururlar. Yetişkin cadı maki, 15 santim uzunluğundadır. 25 santimlik kuyruğu faren inkine benzerse de, farklı olarak ucunda bir kıl kümesi bulunur.