Gönderen Konu: Eski Dünya Maymunları Hakkında Genel Bilgi  (Okunma sayısı 427 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Eski Dünya Maymunları Hakkında Genel Bilgi
« : 01 Şubat 2008, 15:05:55 »
Eski Dünya Maymunları Hakkında Genel Bilgi
ASYA İLE AFRİKA'nın kuyruklu maymunları, Yeni Dünya'daki akrabalarından Bir bakıma çok daha fazla gelişmişlerdir. Aradaki farklar ilk bakışta size önemsiz görünse bile, zooloji mütehessıslarının göziyle çok manalıdırlar.
Bir kere Eski Dünya maymunlarında diş sayısı daha azdır: İnsanlar gibi sadece otuz iki dişlidirler. Burun delikleri de birbirine Amerika maymunlarmdakinden daha yakın olduğundan, bu özellikleriyle insana biraz daha fazla benzemiş olurlar. Eski Dünya maymunları ayrıca bir dereceye kadar renk de görürler, üstelik kuyruklariyle cisimleri tutma kabiliyetleri yoktur.
Makilerle, büyük gerçek maymunların dışındaki bütün Eski Dünya maymunları bu ailedendir. Bunları da iki gruba ayırıyoruz. Birinci grupta olanların yanaklarında yiyecek depo etmeye yarayan birer kese vardır. Hayvanat bahçelerinde çok görülen «Mona maymunu» ile «yeşil maymun» gibi türlerle başka küçük boylu ağaç sakinleri bu gruptandır. Bunların çoğu, maymunların en kalabalık tipi olan «genon»lardandır. Aynı gruba mensup daha iri maymunlar olan «babuin»lerle «mandril»ler yerde yaşarlar. Bu gruptan olanlar çeşitli meyvalarla bitkiler, böcekler, yengeçler, küçük kuşlar ve yumurtalarla beslenirler.
İkinci grup, yiyecek olarak yaprakları tercih eder. Bunların yanaklarında kese yoktur, fakat bitkilerin sindirilmesi için mideleri daha çapraşık bir durum almış ve birçok bakımlardan ineğinkine benzemiştir. «Langur», «gereza» ve burnu insanınkînden uzun olan «hortumlu maymun» bu gruptandır. Bunlar, hayatlarının en büyük zamanını ağaçların üzerinde geçirir ve pek ender olarak yere inerler.
Bilimsel adı: «Cercopithecidae» olan, Eski Dünya'nın bu ailesine, köpeğimsi yürüyüşlerinden ötürü «köpeğimsi maymunlar» denilmiştir, Kollariyle bacaklarının uzunluğu aşağı yukarı eştir. Dört ayak üzerinde yürürler. Bu arada eiin ayası yere yapışmış, fakat art ayağın topuğu havada olur. Bu hayvanlar ağaçların üzerinde hızla hareket eder, art ayaklarının kuvvetinden atlamakta faydalanırlar. Elleriyle geniş tırnakları insanınküere şaşılacak derecede benzer.
Dişi maymun, kadınlar gibi aybaşı görür. Arkasında, ilkaha müsait olduğu zamanlarda şişen bir «cinsel derisi» vardır. Bu şişme ne kadar fazla olursa, dişi maymun da erkeğinin gözünde o nispette güzel ve caziptir.