Gönderen Konu: John adında bir goril:  (Okunma sayısı 464 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
John adında bir goril:
« : 01 Şubat 2008, 14:51:46 »
John adında bir goril:
Goril'ler, gerçek maymunlar arasında zekâ itibariyle üçüncü gelirler. Birincilik şempanzelerde, ikincilik ise orangutanlardadır. Fakat istisnalar da vardır. John bunlardan bîriydi.
1918'de Binbaşı Rupert Penny tarafından İngiltere'ye getirilen John, Bayan Alyse Cunningham tarafından terbiye edilmişti Bu hanımın anlattığına göre, John, bütün gorillerin sanıldığı gibi canavar olmadıklarını ispatlamıştı. Meselâ John'u geceleyin yalnız bırakmak mümkün değildi. Yalnız olduğunu hissedince, korkudan avaz avaz haykırıyor, bu sinirlilik ise sıhhatine ve iştahına fena dokunuyordu. John, evvelâ lâmbasını yakmadan katiyen karanlık bir odaya girmezdi. Yüksek yerlerdeki kimseler hesabına korkar, meselâ yüksekte açık bir pencerenin yanında duran kimseyi geriye çekerdi.
Gene Bayan Cunningham'a bakılırsa, John oynak bir delikanlıydı. Bir karyolanın yaylarının üzerinde sıçramaya bayılırdı. Çocuklara da bayılır ve Bayan Cunningham'ra yeğeniyle saatlerce oynardı. Bu goril saklambaç oyununu pek sever kovalanınca kıkırdar ve tatlı tatlı gülerdi.
Bir gün muhakeme yürütebildiğini de ispat etmişti. Bayan Cunningham ona bir biftekten kesilmiş sert bir et parçası verince, maymun, hanımının elini yakalamış ve parmağım etia yumuşak kısmının üzerine bastırmıştı. Bundan sonra etin o kısmından kendisi için kesilen parçayı afiyetle yemişti.


Esrarengiz goril:

Filimlerde ve sirklerde o kadar reklâm edilmesine rağmen, goril hakkında babalarımızın zamanına kadar pek az şey bilinmesi, hele bu maymunun yüz sene önce hemen hemen tanınmaması gerçekten şaşılacak bir şeydir. Eski edebiyatta bu maymundan bahsedilmesine edilirdi, ama Birleşik Amerika'da ilk goril kafatası ancak 1847'de incelendi. Epey zaman sonra mütehassıslar gorilleri hâlâ tanımıyorlar, hayvanat bahçelerinde bulunan numuneler, yanlışlıkla şempanze diye tanıtılıyordu. İlk goril Londra Hayvanat Bahçesi'ne 1887de geldi. Birkaç kuşak öncesinin yazarı Paul du Chaillu'nun goril öldüren ilk beyaz adam olduğu, fakat onun bile, bu hayvanı şempanze ile karıştırdığı rivayet 'olunur. Goril'in geniş bir ağzı ve geriye kaçan bir çenesi vardır. Dudakları ince, kulakları şempanzeninkilere göre ufaktır. Boynu da kısa oldu ğundan, iri kafası geniş omuzlarının
üzerinde oturuyor hissini uyandırır. Başparmağının durumu dolayısıyla eliyle öteberi tutabilir. Dişi, erkekten belirli derecede daha küçüktür. Gorillerin başlıca iki tipi vardır. Siyah renkte olan »dağ gorili», Afrika'da Kivu Gölü çevresindeki ormanlık dağlar bölgesinde ve Belçika Kongosu'ndan, doğuda Uganda sınırına kadar uzanan sıradağlarda yaşar. «Sahil gorili» gri renktedir. Bu hayvanın yurdu, Ekvator Afrikası'nın batı kıyısındaki yağmur ormanlarıdır. İhtiyar, gorillerin rengi griye döner. Gorillerde yirmi iki yaşın, insanlardaki yetmiş yaşa eşit olduğu söylenir. Öyle olduğu halde bu büyük insansı maymunlar'ın bazıları yirmi sekiz yaşma kadar, hatta daha bEe fazla yaşadıkları görülmüştür.