Gönderen Konu: KUZEYİN BUYUK YARASASI veya KIR YARASA  (Okunma sayısı 352 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
KUZEYİN BUYUK YARASASI veya KIR YARASA
« : 01 Şubat 2008, 16:02:50 »
KUZEYİN BUYUK YARASASI veya KIR YARASA
Amerika'nın kuzey enlemlerinin en büyük yarasasıdır. Oradaki dağlarda yapraklarını dökmiyen ağaçların arasında yaşar.
«Kır yarasa» düzensiz uçuşu, uzun ve sivri kanatları ve büyüklüğü dolayısiyle akrabalarından derhal ayırt edilir. Açılmış kanatlarının eni 338 santimi bulur ki, bu vücut uzunluğunun üç, dört mislidir. «Kır» adı, kürkünün tüylerinin ucunun beyaz oluşundan ilerigelir. Bu kırlığın altında rengi, çok benzediği, lâkin kendisinden ufak olan kızıl yarasanın-kinden daha koyu bir kızıldır. Aslında yalnız böceklere zararı dokunan güzel bir hayvandır.
Yalnızlık seven bir yaratık: Kır yarasa, kuzey memleketlerinin ıssız ormanlarında yaşar. Akşamleyin tüneğinden geç ayrılan yarasalardandır. En yüksek ağaçların yukarısında uçarak buralarda yaşayan «Luna güvesi» ve bazı sineklerle beslenir. Bunlar ve iri kınkanatlılar en sevdiği yiyeceklerdir.
Kır yarasa, sonbaharda birçok soydaşları gibi göçe hazırlanır. Göç esnasında bile yalnız yaşar. Bu türden birkaç yarasa bir arada görülseler dahi, bu topluluk, sadece takip edilen yolun aynı olmasından ibarettir. Herkes kendi başının çaresine bakar, arkada kalanlar ise doğanlarla atmacalara yem olur. Bu yarasalar eylül ayında güneye göç eden kırlangıçlarla bile bir arada görülmüşlerdir. Bazıları büyük şehirlerde yollarını kaybederek açık pencerelerden içeriye girerler.
Kır yarasa'nın yaz mevsimindeki flört devresi pek kısa sürer. Müstakbel damat uçuş halindeyken dişisini yakalar, sonra ikisi de yere inerler. Sayıları dört olabilen yavrular mayıs veya haziranda dünyaya gelirler. Anne yuva yapmaz, tüneği, yaprağını dökmeyen bir ağacın dallarının arasında, yahut terkedilmiş bir karga yuvasındadır. Yavrular bir aylık olunca hayata atılırlar.
Bu türe hemen bütün Kuzey Amerika'da, Güney Amerika'nın kuzeyinde ve Hawai Adaları'nda raslanır.