Gönderen Konu: Pİpİstrel  (Okunma sayısı 543 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Pİpİstrel
« : 01 Şubat 2008, 15:58:35 »
Pİpİstrel
Pipistrel, havada bale yapar gibi uçmasiyle nam salmıştır.
Çok benzediği, küçük kahverengi yarasa gibi, bu da mağaralarda, ağaç kovuklarında veya ambarlarda gizli koloniler halinde yaşar. Eski Dünya' ya ait türler yarım düzine ilâ bir düzinelik topluluklar halinde tünerler. Ekseri yarasalar gibi asılacak yerde, ayakları ve kanatlarının ucundaki pençelerle duvarlara baş aşağı yapışırlar.
Pipistrel, akşam olur olmaz harekete geçer. Güneş batarken tüneğini terkeder. Yükseklerde uçmadığı gibi, süratli de değildir; uçuşunun düzenli olmadığını da gördük. Havada dönüp dönüştürürken tiz çığlıklar koparır. Ortalık kararırken, o da daha yükseğe çıkarak, güneşin son ışınlarından faydalanmak için yükselen kanatlı böcekleri kovalar. Bazan kurbanını yemek için bir yere konar, bazan da kuyruğu ve bacaklarının arasındaki zarla bir cins kese vücuda getirerek böceği orada tutar ve onu havadayken yer.
Müşfik bir anne: Pipistrel'in çiftleşmesi hakkında fazla bir şey bilmiyoruz. Yalnız annenin yavrusuna bağlılığı şüphe götürmez 1924'te Seylân Adası'nı ziyaret eden W. A. Phillips, kendisine getirilen uçamıyacak kadar küçük bir yarasa yavrusiyle ilgili vakayı naklediyor. Dana o akşam belki de yavrunun annesi olan bir pipistrel açık pencereden odasına girmiş, yavruyu emzirmiş, sonra da onu memesine asılı halde alıp götürmüştü.
Geç yatar, erken kalkar: Pipistrel, küçük kahverengi yarasa gibi dünyanın pek çok yerinde bulunur. Vücudunun uzunluğu 2.5 ile 5 santim arasında değişir. Amerika'daki türlerin renkleri kahverengimsi, Eski Dünya'dakiler ise kahverengi, kızıl veya siyahımsıdır, Pipistrel'ler kuzey kuşaklarında kışın uyuşuk halde olurlar. Kış uykusuna en geç giren ve ilkbaharda en erken uyanan yarasalar bunlardır.
Eski Dünya'da büyük bir pipistrel'e benziyen bir yarasa vardır. (Aile adı: Nyctalus). Kitle halinde uçan ender yarasalardandır. Vaktinin büyük bir kısmını kürkünü temizlemek ve taramakla geçirir.