Gönderen Konu: UAKARİ:(maymunu)  (Okunma sayısı 369 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
UAKARİ:(maymunu)
« : 01 Şubat 2008, 15:14:42 »
UAKARİ:(maymunu)
Uakari», Yeni Dünya'daki biricik kısa kuyruklu maymundur. Genel görünüşü bakımından orangutan'a hayret edilecek derecede benzer. Kısa yüzü, başının ön kısmı ile kulakları çıplaktır. Yüzündeki ifade de insanımsıdır. Bu maymun, adamakıllı gelişmiş bir beyni olan zeki bir hayvandır.
Uakari, Amazon bölgesinin ormanlarında yaşar. Ev kedisi büyüklüğündedir. Uzun tüyleri, kolları ile omuzlarının üzerinde bir pelerin meydana getirir. Kısa kuyruğu yüzünden daha çok yerde yürür tesirini uyan-dırırsa da, ağaçların üzerinde kalmaboyunca koşar adımlarla yol alır. Uakari'ler bazen en yüksek ağaçların tepesinde az kalabalık sürüler halinde dolaşarak meyvalarla beslenirler. Anne, yavrusunu sırtında taşır. Nadir düşmanları akbabalar ve yılanlardır.


Uakari nasıl yakalanır:

Uakari'ler Brezilya'da hediye olarak çok revaçtadır ve yüksek fiyata satılır. Amazon Kızılderilileri bu maymunları yakalamak için garip bir usul geliştirmişlerdir. Uakari'yi zehirli bir okla vurmakta ve düştüğü zaman onu elleriyle yakalamaktadırlar. Sonra maymunun ağzına, zehirin panzehiri olan bir tutam tuz koymakta, hayvan da süratle iyileşmektedir. Pakat gençken ele geçmedikleri ve kendi iklimlerinde muhafaza edilmedikleri takdirde, uakari'ler esarette uzun zaman yaşayamazlar. Gerek ormanda, gerekse evcil hayvan olarak beslendikleri evlerde oldukça sessiz mahluklardır.
Yüzünün rengi dolayısiyle dikkati çeken iki türü vardır. »Kel uakari» yahut öbür adıyla «beyaz uakari» nin koyu kırmızı bir yüzü ve gri bir vücudu «kızıl uakari»nin ise parlak kırmızı yüzü ve kestane tonlu kızıl bir vücudu vardır. Hayvan kızınca yahut heyecanlanınca, yüzü ateş gibi parlamaya başlar. Üçüncü bir tür olan «kara kafalı uakari» nin ayakları ve vücudu siyah, yalnız kuyruğu ile sırtı kestane tonludur.