Gönderen Konu: İnce Lorİ  (Okunma sayısı 513 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
İnce Lorİ
« : 01 Şubat 2008, 14:45:26 »
İnce Lorİ
İnce lori», yavaş bir hayvandır. Ağaçların üzerinde ağır ağır ilerleyerek hiç bir şeyden şüphelenmeyen avına bukalemun gibi sokulur. Yerde maymunlar gibi yürürse de bu hayvanların hızından yoksundur. Adımlarım hızlandırması için çok önemli bir sebep olması gerekir.
İnce loriye sadece Seylân ile Güney Hindistan'da rastlanır. Bu minyatür maymunumsu yaratık ortalama 12-13 santim uzunluğundadır. İnce kolları ve bacakları, biçimli elleri ve ayakları vardır, fakat kuyruksuzdur. Kahverengi kürkü kısa tüylüdür. Kulakları ufak ve yuvarlak, fakat gözleri kendine göre çok büyüktür. Hayvanın yüzünün ön kısmında ve birbirine yakın olan bu gözler, biraz da üzerlerindeki siyah lekenin etkisiyle derhal dikkati çeker.
Lori'nin gözleri güzel sayılır. Bakışları çok zaman hüzünlüdür. İris'i kestane rengidir. Gözbebekleri kuvvetli ışıklarda daralarak dikey bir çizgi halini alır. Fakat geceleyin hayvan gündüz uykusundan uyanınca,
gözbebekleri genişler ve gözlerinde bakır renginde bir parıltı dikkati çeker. Seylanlı köylüler bazen bu zararsız mahlûklara pek vahşice muamele ederler: Gözlerini çıkarıp aşk iksirlerinde veya göz hastalıklarına karşı ilâç olarak kullanırlar.
İnce lori, vaktinin büyük bîr bölümünü ağaçların üzerinde geçirir, fakat daha hareketli hayvanlar gibi çok yüksek ağaçlara rağbet etmez. Alçak dallarla çalıların arasındayken başını sağa, sola sallamak gibi bir huyu vardır. Kısa mesafelere dahi atlıyabilmek kabiliyetinden yoksundur. Suda da yüzemez.
Bu ağır kanlı hayvanın hızlı yaratıkları avlıyamayacağı besbellidir. Salyangozları sevmesi belki bundan ileri gelir. Böcekler, kertenkeleler, küçük kemiriciler ve farkettirmeden yanlarına sokulabildiği kuşlar da yiyecekleri arasındadır. Obur hayvandır. Avının her tarafını yer. Kınkanatlıların boynuzumsu kanatlarından, kertenkelelerin pullarından ve kuşların tüyleriyle kemiklerinden geriye bie bir şey kalmaz.
İnce lori'nin çiftleşmesi hakkında fazla bir şey bilinmemektedir. Dişi genel olarak tek, yavru yavrıılarsa da, arada sırada ikizler de görülür. Doğum, çiftleşmeden altı ay sonradır. Anne lori'nin, kendi yansı büyüklüğündeki yavrusunu sırtında taşırken, yeni doğan yavruyu emzirdiği çok görülmüştür.