Gönderen Konu: İnsanin Atalari  (Okunma sayısı 394 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
İnsanin Atalari
« : 01 Şubat 2008, 15:16:31 »
İnsanin Atalari
Bilginler, insanın atalarına ait bir sürü kalıntı meydana çıkarmışlardır. Mamafih insanın, düz hat halinde bunların herhangi birisinin soyundan geldiği iddia edilemez. Bu tarih öncesi yaratıkları bugünkü insanlardan o kadar farklıdırlar ki, bilginler onları ayrı ayrı aileler balinde sınıflandırıyorlar. İnsanla aynı aileye (Bilimsel adı: Homînidae) bağlı olan diğer bazıları da ayrı tür topluluklarına dahildirler.
Yontma Taş Devrl'nln insanları: Şimdiye kadar keşfedilen ilkel insanların en eskisi, kalıntıları Cava Adası'nda bulunduğu için «Cava Adamı» diye de isimlendirilen «Pitekantropüs erektüs» tür. «İnsana benzer insansı maymun» sıfatına hak kazanan bu yaratığın, gorilinkine çok benzeyen geriye kaçık bir alnı ve çenesi vardı. Fakat zekâ derecesi goriHnkinden % 50 nispetinde yüksekti. Bu nispet modern insanda iki misline çıkmıştır. Bu ilkel insan bundan yarım milyon yıl önce yaşamıştır. Vakit vakit «kayıp halka» addeâilmişse de, modern insanın atası olarak kabul edilmesi iğin bir sebep yoktur. Muhakkak ki o da apayrı bir cinsti.
Beyni daha iyi gelişmiş diğer bir insanımsı yaratık, aynı devrede veya bir müddet sonra yaşıyan »Pekin Adamı» yahut öbür adıyla «Sinantropüs»tür. Bu yaratığın kalıntılarının bulunduğu bölgeye bakılırsa, insanın veya insanımsı, yaratıkların başlangıcını Doğu Yarımküresi'nde aramak gerektiği anlaşılır.
Avrpa'daki en ilkel insan tipinin, «Eoantropüs» yani «Şafak Adamı» olduğuna uzun zaman inanılmıştı. Kalıntıları İngiltere'nin Sussex eyaletindeki Piltdown>da bulunduğu için, bu adama, «Piltdown Adamı» da denilmiştir. Cava Adanu'ndan tahminen iki yüz bin yıl sonra yaşadığı zannedilmiştir. Bunun iyi gelişmiş bir beyni olmakla beraber, çenesizliği bakımından gerçek maymunlara benziyordu. Fakat 1953 yılı sonlarındaki fennî araştırmalar sonucunda, elde mevcut olan tek
«Eoantropüs» numunesinin gerçekliği şüphe götürür bir durum almıştır.
Diğer önemli bir tip olan, «Neandertal Adamı» Milâttan Önce 200 000 ile 100000 yuları arasında Avrupa ile Akdeniz bölgesinin mağaralarında yaşıyordu. Kısa boylu ve kambur olmakla beraber, zekâ derecesi bugünkü insanınkine yakındı. Taştan araçlar vücuda getirir, avcılık yapar, ateş yakmasını ve kullanmasını bilirdi. Ölümden sonraki hayata inandığına dair elde bazı ipuçları da vardır. «Neandertal Adamı» bundan elli bin yıl önce daha önemli bir tip olan, «Kro Manyon Adamı» tarafından yenildi ve eridi. Bu sonuncu tip bugünkü insanlara benziyen yakışıklı bir mahlûktu ve iri bir beynin sahibiydi. Mağara duvarlarına, yaşadığı devrin mamut ve gergedan gibi hayvanlarının resimlerini yapmıştı. Fakat uzmanların gerçek sanat eseri olarak vasıflandırdıkları bu desenler muhakkak ki sihir ve büyü gayesiyle resmedilmişlerdi.


Cilâlı Taş Devri'nin İnsanları:
«Kro-Manyon Adam» Yontma Taş, yahut Paleolitik Devir'in son insan ırkıydı. Bu devrin insanları taştan basit araçları kullanmışlar ve yiyeceklerini de ya yakalamış, ya da toplamışlardı. Günümüzden on veya on iki bin yıl önce başlıyan Cilâlı Taş, yahut Neolitik Devir'in insanları, taştan araçlarını cilalamışlar, tarım yapmaya başlamışlar, hayvanları evcilleştirmişler ve çömlekçilikle dokumacılık gibi kanaatleri geliştirmişlerdi.
Cilâlı Taş Devri adamlarının kemiklerinden anlaşıldığı üzere, bu adamlar modern insana hemen hemen tıpatıp benziyordu. İnsan vücudu son on bin yıl zarfında kayda değer bir değişmeye uğramamıştır.
İnsanın öncülerine bir göz attıktan sonra şimdi de en ilkel maymunları görelim. Aradaki fark cidden büyüktür.