Türkiye'nin ilk Oyun Forumlarından olan Oyunsiteniz 17 Yasinda

OYUN DIŞI BÖLÜMLER => KÜLTÜR SANAT EĞİTİM VE TEKNOLOJİ => Hayvanlar Alemi => Konuyu başlatan: Sinoplu57 - 01 Şubat 2008, 15:09:52

Başlık: Sakİ
Gönderen: Sinoplu57 - 01 Şubat 2008, 15:09:52
Sakİ
Saki», garip görünüşlü, iyi kalpli bir yaratıktır. Bu sakallı maymunun kaba ve taraz taraz tüyleri taranıl-maya muhtaç hissini uyandırır. Bir kavrama organı olmayan kuyruğu bol tüylü ve hemen hemen maymunun vücudu kadar uzundur. Başının üzerindeki uzun saçlar ortadan ayrılmış olup, aşağıya sarkar ve yüzü de bir parça örter.Saki, oldukça' küçük bir maymundur, fakat uzun tüylü kürkü, olduğundan iri gözükmesini sağlar. rengi altın tonlu kahverengi ile siyah arasında oynar.


Zeki ve samimî bir hayvan:

Bumaymun hiç de zekâdan yoksun değildir. Tabiat bilgini Bates, saki'nin, genel olarak donuk ve neşesiz olmakla beraber, insanlara bağlılık bakımından bütün diğer Amerika maymunlarını geride bıraktığını görmüştür.
Bates'e bakılırsa, komşularından biri, bir gün saki'sini evinde bırakarak bir yere gitmişti. Sahibini göremeyen maymun bunun üzerine, her zamanki gibi orada olup olmadığına bakmak için Bates'in evine yollanmış, sahibini orada da bulamayınca, kadere boyun eğerek bir masanın üzerine çıkmış ve beklemeye başlamıştı. Sahibi neden sonra Bates'in evine girince, maymun derhal onun omuzunun üzerine sıçramıştı.
Saki, umumiyetle nazik bünyeli ve çekingen bir yaratıktır. Bates'in hikâyesinde de görüldüğü gibi, bir kere ehlîleştirildikten sonra efendisinden uzaklaşmak istemez ve ona, annesinden ayrı kalmak istemeyen bir çocuk gibi yapışır. Ne çare ki esarette uzun zaman yaşayabildiği enderdir. Vatanı tropikal Güney Amerika'dır.