İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - m3t3d1nh0

361
Meşal, Şalt için İsrail'i suçladı 11.06
Hamas'ın Suriye'de sürgünde yaşayan siyasi lideri Halid Meşal, 2006'da Gazze Şeridi'nde kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin, İsrail tarafından tıkandığını söyledi.

Meşal, Euronews kanalı için Suriye'nin başkenti Şam'da dün verdiği mülakatta, İsrail'in Filistinli mahkumları serbest bırakmayarak, Şalit'in serbest bırakılmasına ilişkin müzakereleri tıkadığını belirtti. Meşal, "Gilat Şalit'le ilgili müzakerelerin ilerlemesini engelleyen Siyonist düşmandır" ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile ekibini, Hamas'ın taleplerine karşılık vermemek ve dolayısıyla ilerleme kaydedilmesini engellemekle de suçlayan Meşal, "Mısır'ın arabuluculuğunda takvim ve serbest bırakılacak Filistinli mahkumların sayısı konusunda anlaşmıştık. Ama isim listesini ele almak istediğimizde İsrail reddediyor. Bu da bir anlaşmaya varmayı engelliyor" dedi.

Meşal, İsrail'in taleplerine karşılık vermesi halinde en kısa süre içinde Şalit'i serbest bırakılacağını kaydetti.

Şalit, 25 Haziran 2006'da Filistinli gruplar tarafından Gazze Şeridi'nde kaçırılmıştı.


AA

362
DÜNYADAN HABERLER / Çek ordusu ABD için tel çekiyor 11.06
« : 11 Haziran 2008, 08:22:05 »
Çek ordusu ABD için tel çekiyor 11.06
Çek ordusunun, ABD'nin füze kalkanı projesi kapsamında Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirmeyi planladığı radarın yerleştirileceği bölgenin çevresini dikenli tellerle çevirmeye başladı.


Askeri polis sözcüsü Jan Cermak, Çek ordusunun başkent Prag'ın 65 kilometre uzağında dağlık ve ormanla kaplı alana basın için düzenlenen gezi sırasında yaptığı açıklamasında, bir kaç güne kadar işlemin biteceğini söyledi.

Cermak, "yetişkin bir insan boyunda ve kilometrelerce uzunluktaki bir bariyeri aşmanın çok zor olacağını" ifade etti.

Çek Cumhuriyeti ve ABD, önümüzdeki haftalarda 2011-2013'te operasyonel olması beklenen Amerikan üssünün konuşlandırılmasına ilişkin diplomatik anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyor.

Çek Cumhuriyeti'ndeki son kamuoyu yoklamaları ise halkın üçte ikisinin, Rusya'nın şimşeklerini üzerlerine çeken bu projeye karşı çıktığını ortaya koyuyor.


AA
__________________

363
DÜNYADAN HABERLER / AB ve ABD'den İran'a karşı tavır 11.06
« : 11 Haziran 2008, 08:21:51 »
AB ve ABD'den İran'a karşı tavır 11.06
Nükleer santral yüzünden İran'la gerginlik yaşayan İran, AB ülkelerindeki parayı çekeceğini açılamasından sonra bu kez ABD ve AB, İran'a karşı yeni yaptırım kararı aldı.

Karar, ABD Başkanı George Bush'un Avrupa'ya son ziyaretinin ilk ayağı olan Slovenya'da AB dönem başkanı Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manule Barroso ile yaptığı görüşmelerin ardından geldi.

Görüşmelerde, ayrıca Türkiye'nin AB üyeliği de gündeme geldi.

Bush, konunun çok fazla tartışılmadığını söyledi ama Washington'un Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiğine inandıklarını vurguladı ve Ankara'nın üyelik yolundaki demokratikleşme adımları ve serbest piyasa reformlarını takdir ettiklerini kaydetti.

Ele alınan bir diğer konu iklim değişikliğiyle mücadele konusunda küresel bir anlaşma. Bush, 2009'da görev süresinin bitiminden önce bu konuda bir uzlaşmaya varılabileceği görüşünde.

Dünya ticaretinin serbestleştirilmesi ve Zimbabve'deki siyasi kriz de liderlerin gündem maddeleri arasındaydı.

Ancak görüşmenin ana başlığı İran oldu.

Liderlerin ortak açıklamasında Tahran'dan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun uranyum zenginleştirmeyi durdurma talebine meydan okumaması istendi.

Başkan Bush da açıklamasında, İran'ın dünya barışı için son derece tehlikeli olduğunu savundu.

Bush, Tahran'a eğer uluslararası toplum tarafından dışlanmak istemiyor ve daha iyi ilişki kurmak istiyorsa, ''uranyum zenginleştirme programını, kanıtlanabilir biçimde askıya alması gerektiğinin açık bir şekilde anlatılması gerektiğini'' söyledi.

Zirveyle ilgili bir değerlendirmede bulunan, Washington yönetiminin Avrupa Birliği nezdindeki Büyükelçisi Clayland Boyden Gray, "Öncelikli beklentimiz İran'ın bazı nükleer faaliyetlerini sınırlamasını öngören 1803 sayılı kararın daha etkili şekilde uygulanması ve İran bankalarının nükleer programa kaynak gitmesini sağlayacak şekilde iş yapmasının önlenmesi" dedi.

AB ve ABD liderleri İran'ın nükleer programını tamamen barışçı bir şekilde, enerji amacıyla ürettiği yolundaki taahhütlerini reddediyor ve bu ülkeden programını durdurmasını istiyorlar.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika sorumlusu Javier Solana bu görüşmeler ardından, uzun bir aradan sonra ilk kez İran'ı ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Solana, BM güvenlik Konseyinin beş üyesiyle Almanya adına, yeni bir ekonomik ve siyasi teşvik paketi götürerek; Tahran yönetimini uranyum zenginleştirmekten caydırmaya çalışacak.

Bush'un Slovenya'dan sonraki durakları Almanya, İtalya, Fransa, Vatikan ve İngiltere olacak.
__________________

364
Hindistan’da 4 kişi 'büyücü' diye linç edildi 11.06
Hindistan’ın kuzeydoğusundaki bir köyde aynı aileden 4 kişi "büyücü" oldukları gerekçesiyle linç edildi.

Polis açıklamasında, Assam eyaletindeki köyün halkının, çok ağır hasta olan genç bir adamın ölümünden bu aileyi sorumlu tuttuğu ve kalabalık bir grubun aileye saldırması sonucu 65 yaşındaki baba Lakhan Majhi, eşi, oğlu ve gelininin öldüresiye dövüldüğü belirtildi.
Olayın ardından kimsenin gözaltına alınmadığı kaydediliyor. Bu tür suçlar, batıl inançların çok yaygın olduğu Hindistan’da sık sık rapor ediliyor.

AA

365
 Rum Lİder: TÜrk Ordusu Gerİcİ FlaŞ 10.06
Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Financial Times ile söyleşisinde Kıbrıs’taki çözüm umutlarını, Türk ordusunun “gerici açıklamalarının" baltaladığını öne sürdü.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ın, iki toplumu birleştirecek bir çözüme doğru ilerlediği umutlarını, Türk ordusunun “gerici” açıkmalarının baltaladığını iddia etti.

Dimitris Hristofyas, Financial Times ile yaptığı söyleşide adada bir çözüm bulunması konusundaki ilerlemenin “büyük bir engel” ile karşılaştığını savundu.


Ankara’nın, yeniden adadaki Türk ve Rum toplumunu iki ayrı halk olarak nitelendirmeye başladığını söyleyen Hristofyas, halbuki kendisinin ve adadaki Türk muhataplarının, bir barış anlaşmasının tek temelinin, Rumlar ile Kıbrıslı Türkleri, iki toplumun haklarını tanıyan “tek bir cumhuriyet"te birleştirmek olduğunu kabul ettiğini öne sürdü.

Ancak MGK’nın Nisan toplantısının ardından yayınlanan bildiride Kıbrıs’taki “iki ayrı halk”tan söz edilerek Kıbrıs’taki iki tarafın pozisyonuna karşı çıkıldığını söyleyen Hristofyas, “Eğer kendi geleceğini belirleme hakkı olan 'halklar’dan söz ederseniz o zaman sizin felsefe, adayı bölmektir. Bu bende hayal kırıklığını yaratıyor. İki toplum felsefesine bağlı kalmalıyız” dedi.

Rum lideri, “Ankara’nın attığı adımın öncülüğünü, adada 36 bin asker bulunduran ve birleşmeye karşı çıkan 'gerici' Türk ordusunun yaptığını” da iddia etti.

BM Kıbrıs raporunu görüşüyor

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un son Kıbrıs raporunu ele aldı. Konseyin basına kapalı yapılan toplantısının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Toplantıda BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs özel temsilcisi Taye-Brook Zerihoun Genel Sekreterin raporu doğrultusunda adadaki son gelişmelerle ilgili olarak Konsey'e bilgi verdi.

Konsey'in 5 daimi üyesi tarafından (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) Ban'ın, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 aylığına uzatılmasını tavsiye eden ve adada çözüm yolunda "fırsat penceresinin açık olduğunu" belirten raporu çerçevesinde bir karar tasarısı metni üzerinde çalışmaları devam ediyor.

UNFICYP'in görev süresini 15 Aralık 2008 tarihine dek uzatması öngören karar tasarısının, Konsey'in 13 Haziran'da yapacağı toplantıda kabul edilmesi bekleniyor.

UNFICYP'in görev süresi 15 Haziran'da doluyor.
__________________

366
Kirgiz Yazar Aytmatov Hayatini Kaybettİ 10.06
Ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov hayatını kaybetti.
Almanya'nın Nurnberg şehrinde tedavi gören ve dün sağlık durumu ağırlaşan edebiyat dünyasının ünlü isimlerinden Aytmatov, akşam saatlerinde hayatını kaybetti. 16 Mayıs'ta Tataristan'da hastalanarak Almanya'ya götürülen Aytmatov, solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda tutuluyordu.

Aytmatov 12 Mart'ta, 15 yıldır sürdürdüğü Avrupa Birliği, NATO ve UNESCO temsilciliğinin yanı sıra Belçika, Lüksemburg ve Fransa'daki büyükelçilik görevlerinden ayrılmıştı.
__________________


367
Kabe'nİn Anahtari Erdek'te Halkin Zİyaretİne AÇildi 10.06
Balıkesir'in Erdek ilçesinde 800 yıllık kutsal emanet Kabe'nin anahtarı, 6. defa halkın ziyaretine açıldı.
Erdek'teki Agrigento Otel'in müzesinde halka açılan Kabe'nin anahtarını yüzlerce vatandaş ziyaret etti. Özel cam bölmede güvenlik kameralarıyla korunan kutsal emanet Kabe'nin anahtarının bir eşinin de Topkapı Müzesi'nde bulunduğunu belirten otel sahibi Osman Mırız, "Kutsal emanetin yer yüzünde sahibi yoktur. Sahibi Allah'tır ve bizler ise sadece bekçileriyiz. Anahtar 500 gram ağırlığında ve 30 santim boyunda. Üzerinde sülüs harflerle Fetih ve Al-i İmran süreleri yazılı Bursa ve Balıkesir müzelerine kayıtlıdır. 800 yıllık el yapımı anahtar Mekke Emiri Muhammed Bereket tarafından zamanın Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e hediye edilmiş, daha sonra İstanbul'a gelmiş. Yıllardır elden ele dolaşan anahtar en son yıllar önce Bursa Emir Sultan Camisi imamına hediye edilmiş. İmam vefat edince mirasçıları tarafından açık arttırma ile satıldı. Yıllar önce İstanbul'da açık arttırma ile aldık. Kutsal emanet için özel müze yaptırdık ve halkımıza sergiliyoruz" dedi.

Güvenlik kameralarıyla korunan Kabe'nin anahtarı her gün halkın ziyaretine açık tutuluyor. Müzede Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in tahtı da sergileniyor.
__________________

368
EĞİtİm MÜfettİŞlerİ Tatİle Erken Çikan ÖĞrencİlerİ Havaalaninda 10.06
Kuzey Hollanda bölgesinde bu yıl tatilin erken başlaması nedeni ile Amsterdam Schiphol havalimanında kontroller arttırıldı. Eğitim müfettişleri okulların kapanmamasına rağmen tatile çıkmaya çalışan öğrencileri yakalayacak.
Amsterdam Belediyesi Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lodewijk Asscher, okul müfettişlerine bir çağrı yaparak okul bitmeden tatile çıkan öğrencilerin durdurulmasını, kontrollerin sıklaştırılmasını istedi. Asscher okullar kapanmadan tatile giden öğrencilerin ve ailelerin çok ciddi şekilde cezalandırılacaklarını söyledi. Asscher, maddi cezaların yanı sıra ailelere çeşitli yaptırımların uygulanacağını ifade etti.


TÜRK VELİLERE ÇAĞRI: TATİLE ERKEN ÇIKARAK BAŞINIZI DERDE SOKMAYIN

Amsterdam Merkez Belediye Meclis Üyesi Derya Kaplan, bu uygulamanın ilk defa Amsterdam'da başlatıldığını söyledi. Kaplan "Bu kontrollerde amaç öğrencilerin okullarını aksatmalarını önlemek. Biliyorsunuz devamsızlık son zamanlarda arttı. Bunun neticesinde de birçok öğrencinin okulla ilişkileri kesildi. Belediye meclisi olarak okul çağındaki öğrencilerin tamamının eğitimlerini tamamlamalarını istiyoruz" diye konuştu. Türk velilere de çağrıda bulunan Kaplan, "Bir iki gün önce tatile çıkıp da çocuklarının geleceği ile oynamasınlar. Okul ne zaman kapanıyorsa o zaman izne çıksınlar. Tatile erken çıkarak gerek okul yöneticileriyle, gerekse eğitim müfettişleri ile başları derde girmesin" dedi.

369
TÜrk SaĞlik DerneĞİ Afganİstan'da 1800 Hastayi Tedavİ Ettİ 10.06
Türkiye'den Afganistan'a gelen Symbosis derneğine bağlı 11 kişilik doktor ve hemşire ekibi, ülkenin 4 kentinde kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu 1800 hastaya yardım eli uzattı.
Başkent Kabil, Mezar-ı Şerif, Vardak ve Şibirgan halkını sağlık taramasından geçiren doktorlar, Afgan halkının sevgisi ve minnet duygularıyla karşılaştı. Hastalarla yakından ilgilenen Türk doktorlar 4 başarılı ameliyat gerçekleştirdi. Ekibin odyoloji, çocuk sağlığı, cilt hastalıkları, aile hekimliği, dahiliye, göz hastalıkları uzmanı doktorlar ve bir hemşireden oluştuğu belirtildi.

10 günlük çalışma sonrası basına açıklama yapan dernek başkanı Aysel Erdil, hizmetlerinden çok memnun olduklarını, tarihi köklere uzanan Türk-Afgan dostluğunu pekiştirmek için katkıda bulunduklarını aktardı.
__________________

370
Fİlİstİn'de BugÜn SeÇİm Olsa Abbas Kazanir 10.06
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın geçtiğimiz günlerde Hamas'la diyaloğun yeniden başlatılması yolundaki çağrısı, Filistin'deki popülaritesini tırmandırdı.
Filistin Siyaset ve Etüt Araştırmaları Merkezi'nce yapılan kamuoyu araştırması, Hamas'a diyalog çağrısı sonrası bir başkanlık seçimi yapılması durumunda bugün, Abbas'ın yüzde 52 destek sağlayacağını, rakibi Hamaslı Başbakan İsmail Haniye'nin desteğinin ise yüzde 40'da kalacağını ortaya koydu. Abbas ve Haniye'nin desteği arasındaki puan farkı 12'ye çıktı.


Söz konusu merkez tarafından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde 5-7 Haziran tarihleri arasında 1270 yetişkin Filistinli arasında yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, parlamento seçimlerinin yenilenmesi halinde Hamas yüzde 31 oy alırken, Abbas'ın El Fetih'inin oyları yüzde 43 düzeyinde olacak.

Mart ayında aynı merkez tarafından yapılan kamuoyu araştırması sonuçları, Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye'yi, 1 puan Abbas'ın önünde gösteriyordu. O dönemde Hamas'ın İsrail'in uyguladığı ambargoyu delmek üzere yaptığı girişimler, İsrail içinde gerçekleştirilen intihar eylemleri ve İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki barış görüşmelerinin tıkanması, başkanlık seçimlerinin o dönem yapılması durumunda, İsmail Haniye'yi yüzde 47 oranında destekle, Abbas'ın 1 puan önüne koyuyordu.

Filistin araştırma merkezince kamuoyu araştırması ile ilgili yapılan açıklamada, verilerin 2008'in ikinci 3 aylık döneminde, ilk periyoda göre Hamas'ın gücünde sınırlı bir düşüşün görüldüğünü gösterdiği vurgulandı.

Düşüşün hem Hamaslı Başbakan Haniye'nin, hem de Hamas hareketinin oylarında gözlendiği; buna karşılık Abbas'ın performansının ve popülaritesinin, yılın ilk çeyreğine göre yükselme kaydettiğinin belirlendiği belirtildi. Ayrıca Batı Şeria'daki koşulların olumlu gidişatının, güvenlik ve emniyetle ilgili duygulardaki gelişmenin de bunda etkili olduğu ifade edildi.

Filistinli çoğunluğun, geçtiğimiz dönemde, bazı Batı Şeria kentlerine konuşlandırılan yeni güvenlik kuvvetlerinin yasa ve düzenin sağlanmasında başarılı olunduğuna inandığı kaydedilirken, beklendiği üzere, geniş bir yüzdelik bölümün İsrail ile barış anlaşmasına varılmasında, Abbas'ın Hamas hükümetine göre daha etkin olduğuna inandığı da vurgulandı. Sürpriz olarak, önemli bir çoğunluğun, Abbas'ın Filistinliler'e daha fazla kolaylık sağlamak için İsrail'i zorlamada, Hamas hükümetinden daha başarılı görüldüğü de değerlendirildi.

Aynı dönemde, Abbas'ın oylarının yükselmesinde Abbas'ın Hamas'a yaptığı diyaloğun yeniden başlatılması çağrısı yanısıra, Hamas'ın ele aldığı konulardaki başarısızlığının da etkili olduğu dile getirilirken, bunlar arasında Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah geçiş noktasının açılması ve İsrail'i bir geçici ateşkes anlaşmasına zorlamak için yaptığı girişimler sayıldı. Bu ve benzeri konularda bir gelişme sağlanamadığı aktarıldı.

Kamuoyu yoklamasına göre, Hamas hareketi yönetimi altındaki Gazze Şeridi'nde demokrasinin durumu konusunda olumlu değerlendirmede bulunanların oranı yüzde 23 olurken, Batı Şeria'da, Selam Feyyad Başbakanlığındaki hükümetin demokrasi uygulamasına olumlu diyenlerin oranı yüzde 33 oldu.

Ankete katılanların sadece yüzde 5'i, Gazze Şeridi'ndeki genel durumu iyi veya çok iyi olarak tarif ederken, Batı Şeria'da genel durumla ilgili olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 25 olarak belirlendi.

371
DÜNYADAN HABERLER / GÜney Kore'de Krİz 10.06
« : 11 Haziran 2008, 08:18:46 »
GÜney Kore'de Krİz 10.06
Güney Kore'de hükümete karşı kitlesel sokak protestolarının ardından bakanlar kurulunun tamamı istifa etti. Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Asya'daki en büyük 4. ekonomi olan ülkenin krize doğru gittiği uyarısında bulundu.
Sadece 3 aydır iktidarda olan hükümet, piyasaların büyük ölçüde ABD etlerine açılması ve Lee'nin reform planlarından dolayı yoğun protestolarla karşı karşıyaydı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Başbakan, bu sabah (Lee'yle) yapılan toplantıda bakanlar kurulunun istifasını sundu" denildi.


Hükümet, nisan ayında ABD'yle et ithalatı konusunda bir anlaşma yapmıştı. Anlaşma, Amerikan Kongre üyelerinin Güney Kore'nin piyasaları ABD etlerine açmaması halinde, bu ülkeyle yapılan serbest ticaret anlaşmalarını engelleyecekleri tehdidinden sonra gelmişti. Anlaşmadan kısa bir süre sonra Güney Kore'de Amerikan etlerinde deli dana hastalıkları konusunda ortaya çıkan endişeler bir anda hükümete karşı hoşnutsuzluklara ve kitlesel protestolara yol açmıştı. Bugün de bir milyon kişinin Seul'de hükümet karşıtı protesto düzenlemesi bekleniyor. Daha önce de benzer 2 gösteri yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı'nın istifaları kabul edip etmediği belli değil

372
Hİllary Clİnton'a Bİr ÖvgÜ De 'fİrst Lady'den 10.06
Yürüttüğü başkan adaylığı kampanyası ile ABD'li kadınların gözdesi haline gelen Hillary Clinton'a bir övgüde, ABD'nin 'first lady'si Laura Bush'tan geldi. ABD'nin bir numaraları kadını olan Laura Bush, kendisinden önce bu unvanı taşıyan Hillary Clinton'ın, "azim ve gücünü takdir ettiğini" söyledi.
ABC News haber kanalının özel haberine göre Slovenya'da bulunan Laura Bush, "Ben, başkan adaylığı kampanyası yürütmenin zorluğunu yakinen biliyorum. Bunun duygusal ve fiziksel olarak ne kadar yıpratıcı bir süreç olduğunu da çok iyi biliyorum. Senatör Clinton'ın dayanma gücünü takdir ediyorum" dedi.

Laura Bush, 'first lady' adyı Michelle Obama'ya da, "Bundan sonra ağzından çıkacak her lafa dikkat etmesi" tavsiyesinde bulundu. Laura Bush, "Başkan adaylığının ya da aday eşi olmanın en zor tarafı, söylediğiniz her şeyin kastettiğiniz anlamların çok ötesine taşınabileceği riski altında olmanız" dedi.
__________________