İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - m3t3d1nh0

373
Abd'de BaŞkanlik SeÇİmİ İÇİn 2 Mİlyon Sandik GÖrevlİsİne İhtİyaÇ 10.06
ABD'de Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimi için adaylar kampanyalarına hız verirken, seçim görevlileri de çok önemli bir soruna çözüm bulmaya çalışıyor. Ülke çapında 4 Kasım günü yaklaşık 2 milyon sandık görevlisine ihtiyaç bulunduğu belirtildi. Bu yıl seçmenlerin sandığı her zamankinden daha fazla ilgi göstereceği beklentisi de bu konudaki aciliyeti artırıyor.
Eyaletler, idari bölgeler, okullardan, şirketlerden 4 Kasım günü tek gün çalışabilecek sandık görevlisi temin etmeye çalışıyor. 2000 yılında 105 milyon ve 2004 yılında ise 122 milyon Amerikalı oy kullanmıştı. Çeşitli eyaletler sandık görevlilerine farklı ücretler ödüyor ancak ortalama 14 - 16 saat sürecek görev için ortalama 100 dolar ödenecek.

Bu konudaki açığı kapatmak için 40'tan fazla eyalet 16 ve 17 yaşındaki gençlere de sandık görevlisi olarak çalışma izni verdi. Bazı eyaletler ise, şirketlerle çalışanlarına bir günlük ücretli izin vermeleri için anlaşmalar yapıyor.
__________________


374
İran, Avrupa Bankalarindakİ Mevduatlarini Gerİ Çekİyor 10.06
ABD Başkanı George Bush'un İran'a karşı destek isteyeceği AB ile zirvesinden önce Tahran yönetimi, mali bir kozu daha gündeme getirdi. İran yönetiminin, Avrupa bankalarında bulunan mevduatlarını geri çekeceği bildirildi.
İran'da yayınlanan İtimat-ı Milli gazetesinde bugün yer alan bir haberde Tahran yönetiminin, Avrupa'daki bankalardan hisselerini geri çekeceği belirtildi.


AB liderleriyle görüşmek için bölgede bulunan Bush, Slovenya'da gerçekleşecek ABD-AB zirvesinde İran'a karşı destek isteyecek. Zirve sonunda nükleer programından dolayı İran'a karşı bir uyarı yapılması bekleniyor.

Öte yandan AB'nin Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana da 5 1 grubunun öneri paketini sunmak üzere gelecek hafta İran'a gideceğini açıkladı.
__________________


375
DÜNYADAN HABERLER / Bush Son Avrupa Turunda 10.06
« : 11 Haziran 2008, 08:14:42 »
Bush Son Avrupa Turunda 10.06
ABD Devlet Başkanı George W. Bush, son Avrupa turunda bulunuyor. Bush, turun ilk durağında, Slovenya'daki ABD-Avrupa Birliği zirvesine katılıyor. Zirvenin gündemi yüklü. Zirvede trans-Atlantik ilişkiler, İran'ın nükleer programı, Afganistan'daki sıkıntılar, iklim değişikliği, Orta Doğu meselesi konuları ele alınacak.
Bugün yapılacak ve bir gün sürecek zirvede ayrıca karşılıklı ticaret, dünya gıda fiyatlarındaki artış, artan petrol fiyatları, Lübnan'daki gelişmeler, bağımsızlığını ilan eden Kosova konuları görüşülecek. Küresel ısınma ve İran'ın nükleer programının ise zirvenin ana gündemini teşkil etmesi bekleniyor.

Bush, İran'a uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının sıkılaştırılmasını istiyor. Küresel ısınmayla mücadele de ABD-AB ilişkilerinin en kritik noktasını oluşturuyor. Zirve, Brdo Şatosu'nda yapılacak.

Bush, bir hafta sürecek Avrupa turunda Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve Kuzey İrlanda'yı da ziyaret edecek.
__________________


376
İsraİllİler Artik BaŞbakan Olmert'İ İstemİyor 10.06
Hakkında yolsuzluk iddiaları olan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, halkın desteğini kaybediyor.
Yapılan araştırmalarda İsraillilerin artık Başbakan Olmert'in istifa etmesi gerektiğini düşündüğü belirtiliyor.

Tami Steinmetz Barış Kaynakları Merkezi'nin "Savaş ve Barış" projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre, İsrail halkının yüzde 61'i, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Başbakan Olmert'in istifa ederek görevini bırakmasını istiyor.


Araştırmada İsrail halkının yüzde 66'sının İsrail ve Suriye konusundaki anlaşmazlığa neden olan Golan Tepeleri konusundaki herhangi bir karar için de referanduma gidilmesini istediği vurgulanıyor.

Çeşitli meslek gruplarında çalışan 600 İsrailli ile telefonla sorularak yapılan ankette, ankete katılanların yüzde 61'inin Olmert'in istifa edip ayrılmasını istediği belirtilirken, halkın sadece yüzde 10'unun Başbakan Olmert'in kalmasından yana olduğu ifade edildi.

Yapılan ankette, yüzde 20 gibi küçük bir grubun ise yapılan soruşturmanın sonucunun beklenmesi gerektiğini vurguladığı ve ankete katılanların yüzde 40'ı erken seçim isterken, yüzde 21'inin de Olmert'in yerine başka bir liderin gelmesinden yana olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, İsrail halkının yüzde 60'ı da Olmert'in görevden alınması ve iddiaların İsrail ile Suriye ve Filistin arasında yapılan barış görüşmelerini de kötü yönde etkilediğine inanıyor.

Amerikalı bir işadamı olan Morris Talansky'den yüz binlerce dolar aldığı iddia edilen Olmert, "Hiçbir şekilde rüşvet almadım, cebime bir kuruş girmedi. İsrail Başsavcısı Menahem Mazuz hakkımda suç duyurusunda bulunursa, görevimden ayrılırım" ifadesini kullanmıştı.

Kudüs Belediye Başkanı olduğu dönemde kendisine rüşvet verdiğini öne süren finansçı Morris Moşe Talansi'yi tanıdığını belirten Olmert, "1993'te Kudüs Belediye Başkanlığı seçim kampanyasında, 1999 ve 2002'de Likud Partisi ön seçimlerinde bana bağış desteği sağlamıştı" demişti.

Araştırmada, "Suriye ve Filistin'le sürdürülen barış görüşmelerini en iyi kim yürütür" sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 27'si ana muhalefet Likud'un Genel Başkanı Benyamin Netanyahu, yüzde 17'si şimdiki Dişişleri Bakanı Tzipi Livni, yüzde 8'i ise İşçi Partisi lideri Savunma Bakanı Ehud Barak yanıtını verirken, Olmert'in ise desteği yüzde 5'te kaldı.

Bu arada Türkiye'nin aracılığıyla başlayan Suriye görüşmelerindeki olası bir kararla Golan Tepeleri'nden çekilme konusuna da İsraillilerin büyük tepkisi bulunuyor.

İsrailliler'in yüzde 67'si Golan Tepeleri'nden tam olarak çekilmeye karşı görünürken, sadece yüzde 16'sı Golan'dan çekilme taraftarı.

Ankete göre, İsrailliler'in yüzde 65'i Golan'ı stratejik bir bölge olarak görürken, yüzde 20'si tarihsel olarak bölgenin İsrail'e ait olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 7'si ise bölgenin ekonomik ve turizm alanında büyük bir değer olduğunu belirtilirken, İsrail halkının yüzde 66'sının İsrail ve Suriye konusundaki anlaşmazlığa neden olan Golan Tepeleri konusundaki herhangi bir karar için de referanduma gidilmesini istediği ifade ediliyor.

Öte yandan, esir değişimi konusunda Hizbullah'la yapılan anlaşmalarda herhangi bir İsrail askeri sağ ise halkın yüzde 80 gibi büyük bir oranı esir değişim uygulamasını destek vereceklerini belirtiyor.
__________________

377
GÜney Kore'de HÜkÜmet Abd Mali SiĞir Etİ YÜzÜnden İstİfa Ettİ 10.06
ABD'den sığır eti ithalatı sınırlamalarının kaldırılmasının ardından yoğun protestolarla karşılaşan Güney Kore hükümeti, cumhurbaşkanına istifasını sundu.
Başbakanlık sözcüsü, krizin tüm sorumluluğunu üzerine alan Başbakan Han Seung-soo'nun, diğer kabine üyeleriyle birlikte istifasını bugün Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'a sunduğunu kaydetti.

Güney Kore'de hükümet Nisan ayında ABD'den ithal edilen sığır etine 'deli dana' hastalığı riskinden ötürü karantina önlemleri ve sınırlamalar uygulamaya başlanmış, daha sonra bu uygulama hemen hemen tümüyle kaldırılmıştı. Bu karar, hükümetin, halkın sağlığını yeterince düşünmediği gerekçesiyle haftalarca süren protestolara yol açmış, Cumhurbaşkanı Lee'ye olan halk desteğini de zayıflatmıştı.


Cumhurbaşkanı Lee-Myung bak, geçtiğimiz hafta, halktaki kaygının derinliğini doğru ele almadığı için özür dilemiş ancak, Amerika'dan yapılan sığır eti ithalatının halen deli dana hastalığı riskini artırdığı iddialarını "temelsiz söylentiler" olarak nitelendirmişti.

Lee Myung-bak'ın hükümetinin, ithalata getirilen kısıtlamaları kaldırması, Amerikalı yetkililerin sığır eti ithalatını serbest bırakmamaları durumunda planlanan bir karşılıklı ticaret anlaşmasını desteklemeyeceklerini belirtmelerinin ardından gelmişti.

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen gösterilerde onlarca eylemci gözaltına alındı.
__________________

378
Helİkopterİn ÇarptiĞi Tarim MÜhendİsİ Hayatini Kaybettİ 10.06
Romanya'nın Deliorman iline bağlı Bujoreni beldesinde helikopterin çarptığı 68 yaşındaki tarım mühendisi hayatını kaybetti.
İlaçlama helikopterinin çarptığı emekli mühendisin tarlada bekçilik yaptığı belirtildi.

Romen polisi, Kamov Ka-26 tip helikopterin 50 yaşındaki pilotunu gözaltına aldı.
__________________


379
KÜrt YÖnetİmİ: "bm Raporu, GÖrevİnİ AŞan BÖlgesel Detaylara AyrilmiŞ" 10.06
Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi, Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından hazırlanan BM raporunun büyük bir bölümünün, görevlerini aşan bölgesel detaylara ayrıldığını savundu. Erbil'in Selahattin kasabasına Kürt bölgesel yönetimi Başkanı Mesut Barzani başkanlığında toplanan Siyasi Partiler Yüksek Konseyi üyeleri, parlamento ve hükümet temsilcileri, liderler ve siyasi parti temsilcileri, BM raporunu değerlendirdi. Düzenlenen toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, BM raporunun hiçbir şekilde sorunların çözümüne temel dayanak oluşturacak çapta olmadığı ifade edildi.
Açıklamada BM raporunda belirtilen çözüm yolları ve çözüme ilişkin atılacak adımların, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan çözüm yollarından çok uzak durduğu kaydedildi. BM raporunun büyük bir bölümünün "görevlerini aşan bölgesel detaylara ayrıldığı" belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Toplantıda yer alan liderler ve siyasi partilerin temsilcileri, böyle bir raporun hazırlanıp, sunulacağını tahmin bile etmemiştir. Bu rapordan duyduğumuz kaygıyı ve rahatsızlığımızı açıkça belirtiyoruz. Hazırlanan rapor hiçbir şekilde sorunların çözümüne temel dayanak oluşturacak çapta değildir. Raporda belirtilen çözüm yolları ve çözüme ilişkin atılacak adımlar, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan çözüm yollarından çok uzak durmaktadır. Bunun yanında raporun hazırlanışı sırasında, 140. Madde'nin yerine getirilmesine yönelik anayasanın özünden uzaklaşılmıştır. Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ekibi daha çok var olan sorunun esasına ineceklerine, ne yazık ki kendilerini ilgilendirmeyen tali konularla ilgilenmişlerdir. Bu nedenle raporun büyük bir bölümü görevlerini aşan bölgesel detaylara ayrılmıştır" denildi.

Toplantı katılımcılarının tamamı rapordan duydukları rahatsızlığı dile getirirken, De Mistura'nın bu raporunun "negatif bir rapor" olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Toplantıda alınan karar gereği Kürt yönetiminin, rapordaki eksik ve yanlışların düzeltilmesi hakkında ve Kürdistan bölgesinin taleplerini içeren resmi anlamda bir mektup yazarak Mistura'ya ileteceği kaydedildi. Bunun yanında da konu hakkında birebir görüşmelerde bulunulması amacıyla ilgili komisyonlarla birlikte Kürdistan temsilcilerinin yer alacağı bir komitenin oluşturularağı ve komisyonun da De Mistura ile görüşeceği vurgulandı.

Açıklamanın son bölümünde ise toplantı katılımcılarının duyduğu rahatsızlığın göz önünde bulundurularak, rapordaki eksik ve yanlışların düzeltilmesi gerektiği belirtildi.

BM Irak Temsilcisi Stafan De-Mistura tarafından hazırlanan üç raporun birincisinde Mahmur kazasının Erbil'e, Mahmur'a bağlı Keraç kasabasının Musul'a bağlanması, Akre'nin Dohuk kentine, Manedeli ise Diyala'ya ve Hamdani'ye kazasının da Musul'a bağlanması gibi öneriler bulunuyordu. İkinci BM raporunda ise Hanekin, Şingar, Tilkif, Tel Afer ile ilgiliydi. Üçüncü BM raporunda ise özel olarak Kerkük ve etrafındaki bölgeler yer alıyor.

380
İran'dan İsraİl Tehdİtlerİne Cevap: 10.06
İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, İsrail'in İran'a karşı askeri bir saldırıda bulunması halinde buna "çok acı" bir şekilde karşılık verecekleri uyarısında bulundu.
İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, cuma günü bir İsrail gazetesinde yayımlanan açıklamasında, Birleşmiş Milletler yaptırımlarının başarılı olmadığını, nükleer programından dolayı İran'a askeri saldırıda bulunmalarının "kaçınılmaz" olduğunu ifade etmişti. Mofaz'ın açıklamalarına değinen Neccar, "Silahlı kuvvetlerimiz hazırlıklarının en üst seviyesindedir. Aptalca bir şey yapmayı düşünenlere cevabımız çok acılı olur" dedi. Mofaz'ın açıklamalarından sonra cuma günü petrol fiyatları yüzde 9 artarak varili 139 dolara yükselmişti. Neccar, İsrailli yetkililerin sık sık "aptalca şeyler" söylediklerini kaydetti.
__________________

381
DÜNYADAN HABERLER / urİye Devlet BaŞkani Esad Lİbya'da 10.06
« : 11 Haziran 2008, 08:13:20 »
urİye Devlet BaŞkani Esad Lİbya'da 10.06
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad resmi bir ziyaret amacıyla bugün Libya'ya gitti. Esad'ın Libya Lideri Muammer Kaddafi ile yapacağı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel konularında ele alınacağı ifade edildi.
Libya Lideri Kaddafi, Fransa'nın Akdeniz Birliği önerisini değerlendirmek ve Arap ülkeleri arasındaki sorunları görüşmek üzere Trablus'ta Esad ve Mübarek'in de katılacağı mini bir zirve tertiplemişti. Ancak son anda Kahire'den yapılan açıklamada Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Suriye Lideri Esad ile karşılaşmamak için bu günkü zirveye iştirak etmeyeceğini duyuruldu.


Mısır'dan gelen bu açıklama Arap ülkeleri arasındaki ihtilafın büyüklüğünü göstermesi açısından da önem taşıyor. Mısır - Suriye ilişkileri 2005 yılındaki Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri suikastından bu yana gergin bir seyir izliyor. Mısır, Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı krizi sorumlusu olarak Suriye'yi suçluyor. Bu gerekçeyle Şam'da gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi'ne Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek katılmamıştı. Suudi Arabistan ve Ürdün liderleri de zirveye katılmayarak benzer tavır sergilemişlerdi.
__________________

382
 ÜnlÜ Yazar Aytmatov'un SaĞlik Durumu KÖtÜye Gİdİyor 10.06
Almanya'da yoğun bakımda tedavi gören Kırgızistan'ın dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov'un sağlık durumunun kötüye gittiği bildirildi.
Yazarın yakın çevresine istinaden Kırgız basınında yer alan haberlerde, Aymatov'un sağlık durumumun daha da ağırlaştığı belirtildi. Kırgızistan Kültür Bakanı Sultan Rayev, Aytmatov'un durumunun ağırlaştığına dair bilgi aldığını söyledi. Yazarın danışmanı Alimcan Mirzoyev ise Aytmatov'un sağlık durumunun daha da ağırlaştığını belirterek: "Hepimiz yazarımızın sağlığı için dua ediyoruz. Allah'tan iyileşmesini diliyoruz." dedi.


Daha önce Kırgız yetkililer ve yazarın yakınları tarafında yapılan açıklamalarda, 79 yaşındaki yazarın yoğun bakımda suni solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi verdiği kaydedilmişti.

Aytmatov, bir Rus televizyon kanalının organizasyonu üzerine "Gün Olur Asra Bedel" romanının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da 16 Mayıs'ta ani böbrek rahatsızlığı üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 79 yaşındaki yazar, daha sonra 18 Mayıs'ta doktorların tavsiyesi üzerine ambulans tipi özel uçakla doktorlar eşliğinde tedavi için Almanya'ya nakledilmişti. Aytmatov, 18 Mayıs'tan bu yana Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Nürnberg kentinde bir klinikte tedavi görüyor.

383
Yunanİstan, Erbİl'e "daİmİ Bİr Merkez" Kurmak İÇİn 10.06
Yunanistan, Irak'ın kuzey bölgesi ile ilişkileri geliştirmek adına Erbil'de, "Daimi bir merkez" kurmak için girişimlerde bulundu. Yunanistan'ın Irak Büyükelçisi Makris Panayothes, Erbil kentine gelerek Kürt Hükümeti Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü ile görüştü.
Kürt bölgesi ile Yunanistan Parlamentosu arasında oluşan ilişkilere yönelik görüş ve düşüncelerini değerlendiren Yunan Büyükelçi Panayothes, ülkesinin Kürt bölgesi ve Parlamentosu ile siyasi ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi karşısındaki memnuniyetini dile getirdi. Yunan Büyükelçisi Panayothes, Kürt bölgesinde "daimi bir merkez" kurmak ve bölge ile bütün alanlarda dostane ilişkilerinin olmasını ve bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesini istediklerini belirtti.


Büyükelçi Panayothes, ziyaretinin amacı konusunda ise bölgeye "daimi bir merkez" kurmak olarak belirterek, "Irak ve Kürdistan ile tüm alanlarda dostane ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Yunan yatırımcıları yeniden yapılandırılma ve yatırım yapma sürecine katılmak için hazır." dedi. Panayothes, Kürt bölgesinin demokrasi deneyimi ve federal sistemin yerleşmesine yönelik desteğini yineleyerek, görüşmenin sıcak bir havada geçtiğini ekledi.

Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müftü de bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Müftü, BM'nin Irak Özel Temsilcisi De Mistura'nın 140. Madde üzerine hazırladığı raporu ile ilgili parlamento ile bölge halkının kaygılarının olduğunu belirterek, tarihi ve coğrafi gerçekleriyle uyuşması için öneri BM raporunu yeniden gözden geçirilmesini istedi.
__________________


384
BakÜ'de "medenİyetler Arasi Dİyalogda Kadinlarin RolÜnÜn 10.06
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam Konferansı Teşkilatı, Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatları, UNESCO, İSESKİ ve Haydar Aliyev Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen "Medeniyetler arası diyalogda kadınların rolünün genişlendirilmesi" konulu konferans, çeşitli ülkelerden devlet başkanlarının eşlerinin katılımıyla başladı.
Toplantının açılışını yapan Haydar Aliyev Vakfı Başkanı Mihriban Aliyeva, kadının olduğu yerde düşmanlığın ve nefretin değil, sevgi ve samimiyetin olduğunu, toplantıda "Diyalog mu, tartışma mı?" sorusuna cevap arayacaklarını söyledi. Toplantıya katılan Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da yaptığı konuşmada, sevginin ve adaletin dilini evrenselleştirmenin önemine değinerek, dünyada diyalogun kadınlar olmadan gerçekleşmeyeceğini vurguladı.


Emine Erdoğan, "İpek Yolu'nun tarihte oynadığı rolü bugün kültürler arası diyalogun oynadığına inanıyoruz. Dünyada birçok sorunun kaynağı da diyalog, sevgi ve uzlaşma eksikliğidir. Gelecek kuşaklara barış dolu bir dünya bırakılması için herkes çaba göstermeli, kültürler arası diyaloğu teşvik etmelidir" diyerek, sözlerini Yunus Emre'nin bir şiiri ile tamamladı.

Bakü'de 2 gün sürecek olan uluslararası toplantıya Angola, Güney Afrika, Polonya, Litvanya, Arjantin'den devlet başkanlarının eşleri, Türkiye'den Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ABD'den Tehas Eyalet Valisi'nin eşi ile toplam 60 ülkeden ve uluslararası kuruluştan 355 temsilci katılıyor.
__________________