İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - m3t3d1nh0

541
TEKNO HABER / Nehalem tozu dumana katacak!
« : 10 Haziran 2008, 17:55:40 »
 Nehalem tozu dumana katacak!
Intel'in Nehalem kod adlı yeni işlemcisi, basına sızan ilk test sonuçlarına göre rekora doymuyor.

Intel'in bu yılın sonlarına doğru piyasaya çıkarmayı planladığı Nehalem kod adlı yeni işlemcisi ile ilgili ilk testler donanım sitelerinde yer almaya başladı. İlk gelen sonuçlara göre Nehalem, performans çıtasını oldukça yükseğe taşıyor.

2.66GHz hızında çalışan bir işlemciyle yapılan testlerde yeni Nehalem mimarisinin aynı saat hızında çalışan bir Core 2 Quad Q9450'den yaklaşık yüzde 33.5 oranında hızlı olduğu çıktı. Bu performans artışının getirdiği ekstra enerji sarfiyatı ise sadece yüzde 9 oranında kalırken, 3 kanallı bellek kontrolcüsü bant genişliğini Core 2 Extreme QX9650'ye kıyasla neredeyse iki misline çıkarıyor.

3D render ve video kodlama gibi işlemler yapılarak yapılan testlere bakıldığında Nehalem'in bu yılın sonlarında piyasaya çıktığında Intel'in masaüstü işlemcileri arasında kral tahtına oturacağı rahatlıkla görülüyor. AMD'nin ise performans açısından bekleneni veremeyen Phenom'un ardından rekabette biraz daha geriye düşmesi kaçınılmaz gibi.

542
TEKNO HABER / TechCrunch, Webrazzi ile Türkiye'de
« : 10 Haziran 2008, 17:55:28 »
TechCrunch, Webrazzi ile Türkiye'de
Türk İnternet gezginlerinin yakından tanıdığı Webrazzi ve web yeniliklerinin an be an takip edildiği TechCrunch, 28 Haziran'da İstanbul'da yapılacak.

Dünya genelinde en çok trafik çeken teknoloji ve web gündemi blogu TechCrunch'ın Avrupa'nın neredeyse tüm şehirlerinde gerçekleştirmekte olduğu etkinliklerin bir ayağı da 28 Haziran 2008 günü İstanbul'da Conrad Hotel'de gerçekleştirilecek.

TechCrunch ve TechCrunch UK editörlerinden Mike Butcher'ın katılacağı ve bir de konuşma gerçekleştireceği etkinlik -şimdilik- Nokta İnternet Teknolojileri, AdTech, CE Tech, BerilTech, Cimri.com, GittiGidiyor, Hakia, ReklamStore ve UzmanTV sponsorluğu ile gerçekleştirilecek.

TechCrunch & Webrazzi MeetUp'ın 28 Haziran Cumartesi günü akşamına kadar sürmesi planlanıyor.

KAYNAK: Yahoyt.com / Aklı fikri teknoloji olanların sitesi yahoyt.com

543
"İnsanlar, alışkanlıklarına bağlı canlılar"
On binlerce insanın cep telefonu verilerinin değerlendirildiği bir araştırma, insanların sürekli benzer kalıplar içinde yer değiştirdiklerini ve ''alışkanlıklarına bağlı'' canlılar olduklarını ortaya koydu.

İnsanların büyük bölümünün, işe veya okula giderken ve evlerine dönerken sürpriz bir biçimde "tahmin edilebilir davranış kalıplarını" tekrarladıkları, bu bilginin kentsel planlama ve acil durum hazırlığı için faydalı olabileceği belirtildi.

Boston'daki Northeastern Üniversitesinden Albert-Laszlo Barabasi, herkesin seyahat tarihçesinin farklı olmasına rağmen, insanların yer değiştirirken basit, tekrarlanabilir kalıpları izlediğini kaydetti.

Araştırma ekibi, "yolculuk kalıplarındaki bu içsel benzerliğin, salgın hastalıkların önlenmesi, acil durumlar ve kent planlaması gibi insanın hareketliliğiyle ilgili tüm fenomeni etkileyebileceğini" belirtti.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, uzmanlar bir Avrupa cep telefonu şirketinin, faturalama ve operasyonel işlemler için topladığı bilgileri değerlendirdi.

Uzmanların değerlendirdiği verilerin, 6 milyon müşterinin cep telefonunu kullandığı günü, saati ve her konuşma ya da mesajın iletildiği sinyal kuleleri hakkında bilgileri içerdiği kaydedildi.

Araştırma kapsamında, kimlik bilgileri gizli 100 bin kullanıcının verilerinin analiz edildiği, 600 mili (yaklaşık 965 kilometre) aşan yolculukların araştırma dışında tutulduğu belirtildi.

544
TEKNO HABER / Hava Harp Okulu "küçük uyduları" inceliyor
« : 10 Haziran 2008, 17:54:55 »
Hava Harp Okulu "küçük uyduları" inceliyor
Hava Harp Okulu bünyesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü (HUTEN) koordinatörlüğünde düzenlenen ''Uluslararası Küçük Uydular, Yeni Görevler ve Yeni Teknolojiler Çalıştayı'' başladı.

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'de gerçekleştirilen çalıştayda, daha az maliyetle ve kısa sürede tamamlanabilen küçük uydular konusunda dünya genelindeki çalışmalar ele alınacak.

Çalıştayın açılışında konuşan HUTEN Başkanı Albay Sefer Kurnaz, uzun süredir kullanılan küçük uyduların gelecekte de önemini koruyacağını, dünyadaki eğilimin bu yönde olduğunu söyledi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Adnan Demirci, Hava Kuvvetleri Komutanlığının uzay ve uydu çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Küçük uyduların önemini vurgulayan Demirci, "Uzay teknolojilerini yakından takip ediyoruz. 2011'de Göktürk-1, 2012'de de Göktürk-2'yi uzaya göndermeyi planlıyoruz. Bu uydular sadece askeri amaçlı olarak kullanılacak. Yüksek çözünürlükte fotoğraflarla ülke güvenliği ve savunmasının yanı sıra uluslararası güvenliğe de hizmet edecek" diye konuştu.

Küçük uydular 1 kilogramın altına indi

Hava Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat İnce, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çalıştayın amacının, "küçük uydularda dünyadaki gelişmeleri katılımcılarla paylaşmak olduğunu" belirtti. İnce, şunları kaydetti:

"Küçük uydular 1990'lı yılların ortasından itibaren kullanılmaya başlandı. Çünkü bu uydular, daha sık ve daha ucuz yapılabiliyor. Büyük uydular pahalı olduğu için az sayıda fırlatılıyor. Küçük uydular ucuz ve daha kısa sürede yapılabildiği için onlarcası uzaya gönderilebiliyor.

Küçük uydular büyük uydular gibi görüntü alabiliyor. Büyük uydular gibi çözünürlükleri yüksek değil ama uydu sayısına bağlı olarak daha sık görüntü alınabiliyor."

Küçük uyduların giderek küçüldüğünü ve ağırlıklarının 1 kilogramın altına indiğini vurgulayan Fuat İnce, bu uyduların yapım sürelerinin de mali kaynak olduğu sürece 1 yılın altına düştüğünü bildirdi.

İnce, günümüzde 100 bin doların altında küçük uydu yapılabildiğine işaret ederek, "Hatta Amerika'da yüksek lisans tezi adı altında birkaç üniversite öğrencisi küçük uydu yapabiliyor" dedi.

Büyük uydular kadar çözünürlüğü yüksek olmasa da küçük uyduların görüntü çekebildiğini belirten İnce, "Çok fazla küçük uyduyu uzaya gönderirseniz, daha sık ve daha çok görüntü alabilirsiniz" diye konuştu.

Milli uydu "RASAT"

İnce, milli uydu "RASAT" projesine değinerek, uydunun, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde geliştirildiğini ve 2009'da fırlatılmasının planlandığını belirtti.

İnce, şöyle devam etti:

"Göktürk-1 ihalesi bugünlerde sonuçlanacak, sözleşme imzalanacak. Türk Hava Kuvvetlerinin 100. yıl dönümünde, 2011 yılında fırlatılması düşünülüyor. Göktürk-1 dış firmaya yaptırılacak. Göktürk-2 ise ağırlıkla Türkiye'de yapılacak bir uydu. Ankara'da TAI ve TÜBİTAK bu konuda işbirliği yapıyorlar. Giderek ağırlaşan milli katkıyla uydu yapma planlarımız var."

İnce, dünya çevresinde iş yapan, çalışan uydu sayısının 8-9 bin gibi bir rakam olduğunu ancak boyutu 10 santimetrenin üzerindeki uydu sayısının 14 bini bulduğunu, daha küçükleri de sayıldığında 100 bin civarında uydunun dünyanın çevresinde dolaştığını bildirdi. İnce, "Onlar şimdi saniyede 7-8 kilometre hızla dönüyorlar. Uzay çöplüğü artık insanlığın bir sorunu olmaya başladı" dedi.

Çalıştay

ATK Space Systems firmasından Robert Meurer, Almanya Uzay Ajansı'ndan Rainer Sandau, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Murat Leloğlu ve çeşitli üniversitelerden bilim adamlarının katıldığı çalıştayda 42 bildiri sunulacak.

Çalıştayın bazı oturumları, Yüksek Lisans Eğitimi sisteminin kurulu olduğu Ankara, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır gibi 15 şehirdeki hava birliklerince uzaktan eş zamanlı izlenebilecek.

Çalıştay, 7 Haziran Cumartesi günü sona erecek.

545
TEKNO HABER / Apple çantadan "ne" çıkaracak?
« : 10 Haziran 2008, 17:54:41 »
Apple çantadan "ne" çıkaracak?
9 Haziran Dünya Geliştiriciler Kongresi (WWDC) yaklaşa dursun, şirketin çantasında neler sakladığı iyice merak konusu olmaya başladı.

Apple'ın aylardır beklenen WWDC (Worldwide Developers Congress / Dünya Geliştiriciler Kongresi) 9 Haziran'da yapılacak.

Kongrede duyurulacak ürünlerin başını Apple'ın merakla beklenen telefonu iPhone'un 3G'li versiyonu çekiyor. Peki Steve Jobs şapkasından başka bir şeyler çıkarmayacak mı?

Son bir haftadır ortalıkta dönen dedikodular, yeni bir işletim sisteminden bahsediyor. Apple'ın daha geçtiğimiz hafta güncellenen işletim sistemi Mac OS X 10.5'in bir sonraki sürümü 10.6'dan bahseden spekülatörler, yeni Mac OS X sürümü için internette isim tahmin anketleri bile yapmaya başladılar, Söylentilere göre yeni Mac OS X sürümünün adı yırtıcı kedi serisinden "Garfield" olacakmış.

İşin şaka tarafı bir yana, kullanıcılar uzun zamandır sadece 64 bit işlemcilere sahip Apple bilgisayarlar (bunlar Intel tabanlı MAC'ler oluyor) için geliştirilmiş bir işletim sistemini zaten bekliyorlar, Apple'ın WWDC'de bu işletim sisteminin lansmanını yapması büyük bir olasılık ancak bu işletim sisteminin lansmanı müteakip kısa bir süre içinde piyasaya çıkarılacağı konusunda kimse iyimser değil.

Bütün bunlarla birlikte, MAC kullanıcılarına bir çok web tabanlı servisin bir arada sunulduğu.

Mac ürünüyle ilgili de birşeylerin açıklanacağı söyleniyor fakat, tekrar ediyoruz bunlar sadece söylenti. Yarın öbürgün "hani nerde" diye e-posta gönderirseniz cevapsız bırakırız. KAYNAK: Yahoyt.com / Aklı fikri teknoloji olanların sitesi yahoyt.com
__________________

546
TEKNO HABER / UFO Kazaları 2: Vahşi Batı... Teksas, Aurora
« : 10 Haziran 2008, 17:54:25 »
UFO Kazaları 2: Vahşi Batı... Teksas, Aurora
Tarihe UFO kazası olarak geçen ikinci olay 1897 yılında adını ''vahşi batı''yla duyuran Teksas'ın Aurora kasabasında meydana geldi...

Yıl 1897... ABD'deki o zamana dek bilinen en büyük hava olayı rapor edildi. Hikâyeye 19 Nisan 1897'de başladı. Çok yavaş hareket eden tanımlanamayan ancak uzay aracı olduğu iddia edilen bir cisim bir rüzgar değirmenine çarptı ve değirmenin bir kısmını parçaladı.

Enkazda yapılan aramada küçük bir uzaylı olduğu tahmin edilen bir vücut keşfedildi. Bulunan uzaylıya "Marslı pilot" takma adı verildi. Enkazın bazı parçalarında kabaca çizilmiş hiyerogliflere benzeyen yazılar ortaya çıkarıldı.

Cismin bulunduğu kasaba halkı yaratığı yerel mezarlıktaki müsait bir yere gömdüler. Bu kaza gerçek ya da yalan kısa bir süre boyunca halk arasında popüler bir konu olarak konuşuldu.

S.E. Haydon'dan tarafından konuyla ilgili yazılan bir makale o dönemde Dallas Morning News'te yayınlandı.

Makalede şunlar yazıyordu:

"Sabahın yaklaşık altısı, Aurora'da güneş doğmak üzereyken havada bir cisim aniden göründü. Kuzeye doğru ilerleyen cismin bazı mekanizmalarının devredışı kaldığı açıkça görülüyordu.

Büyük patlama

Saatte 10 ya da 20 mil hızında hareket ediyordu ve yavaş yavaş alçalıyordu. Kasaba meydanının üzerinde salına salına uçan cisim kasabanın yargıcı Proctor'un rüzgar değirmenine yöneldi ve korkunç bir patlama meydana geldi. Etrafa cisim ve değirmenden parçalar saçıldı.

Değirmen enkaz haline geldi ve su tankıyla yargıcın çiçek bahçesi de kullanılmaz hale geldi. Cismin enkazında kaza nedeniyle tamamen bozulmuş bir vücut bulundu. Görünen parçalar vücudun bu dünyaya ait olmadığını gösteriyordu."

Bu hikâye üzerine uzun bir dönem bir daha hiç konuşulmadı, ta ki 24 Mayıs 1973'te UPI tarafından yorumlanana kadar... UPI'in konuya yer vermesinin nedeni ise 91 yaşındaki Mary Evans'ın olayı hatırlaması oldu.

Mezarı inceleme çabası

"Teksas mezarlığının kuzeyinde küçük bir mezar var. Bu mezar 1897 yılında bu dünyadan olmadığına kanaat getirilen bir yaratığa ait. Kaynak ise Uluslararası UFO Bürosu. Bu topluluk tanımlanamayan uçan objeler hakkında araştırmalar yapıyor. Grup müdürü Hayden Hewes, mezarın açılması için mahkemeye başvurdu.

Hikâyenin geri kalanını Hewes anlatıyor: "Mezar metal dedektörlerle kontrol edildi ve üç ayda çeşitli bulgular toplandı. Bu noktada kesin olarak eminiz ki mezarlıktaki bir UFO pilotuydu ve bu dünyaya ait değildi."

Haberin devamı da geldi. Birkaç gün sonra UPI ilk haberi geliştirmek için Aurora'dan olayı duyan kişilerle görüştü. 19 yaşındaki bir kız kazayla ilgili konuşurken, "Haber yayınlanana kadar olayı unutmuştum. Ailemin o zamanki üyeleri bu kazaya şahit olmuş, fakat korkularından dolayı olayın üstüne gitmemişler. Anlatılanlara göre bulunan vücut çok küçükmüş ve Aurora mezarlığına gömülmüş.

Demire benzeyen ama demir olmayan metal

UPI'ın haberlerinin ardından The Associated Press'te (AP) haberin üstüne gitmiş. Kuzey Teksas Devlet Üniversitesi profesörleri Proctor'un çiftliğinin olduğu bölgeye kurulan Oates Benzin İstasyonunun yakınlarında bazı metal cisimler bulmuşlar.

Bu cisimlerden biri gerçekten merak uyandırıcıymış çünkü büyük oranda demirden bir bileşik olmasına rağmen incelendiğinde kimyasal tepkilerinin demire benzemediği anlaşılmış. Profesörler bu bulmacayı çözmek için çalışmışlar.

Bugün bu yer askeri bölgede yer alıyor. Bu durumda gizemin artmasına neden oluyor. Olayı takip edenler "Neden ABD ordusu Aurora kasabasında?" diye soruyorlar.

Olay bir ara gündemi o kadar meşgul etti ki, 1986 yılında başrolünü Jack Elam'ın oynadığı Aurora üzerine kurgulanan "The Aurora Encounter" isimli bir film de çekildi.
__________________

547
TEKNO HABER / Küresel ısınma tropik türleri vuracak
« : 10 Haziran 2008, 17:53:46 »
Küresel ısınma tropik türleri vuracak
Küresel ısınma kutup ayılarından daha çok tropik türleri yok edecek.

TÜBİTAK tarafından yayımlanan "Bilim ve Teknik" dergisinin Haziran sayısında, Washington Üniversite'sinde yürütülen bir araştırmaya yer verildi.

Günlük ve aylık sıcaklık kayıtları ile Uluslararası İklim Değişiklikleri Paneli'nden iklim modeli tahminlerinden yararlanılan araştırmada, tropik böcek, kertenkele, kurbağa, kaplumbağa gibi türlerin sıcaklık ve ısıya uyum sağlama özellikleri arasındaki ilişkiyi gösteren veriler karşılaştırıldı.

İklim değişikliklerinin doğrudan etkisinin ısınma miktarından çok organizmanın uyumuna bağlı olduğu tespit edilen araştırmaya göre, organizmalar sıcaklık değişimlerinde ortama uyum sağlamaya çalışıyor.

Kutup ayıları sert geçen kışlarda postlarını kalınlaştırarak, tropik türler ise günün sıcak saatlerinde güneş ışığından kaçarak veya kendilerini kuma gömerek sıcaklık farkının yaratacağı etkilerden korunabiliyor.

Isınmanın çok hızlı gerçekleşmesi durumunda canlılar uyum için yeterli zaman bulamıyor ve yaşamları tehlikeye giriyor.

Kutuplardaki türler sıfırın altındaki derecelerden artı 15 dereceye kadar değişik sıcaklıklarda, tropik türler ise daha düşük sıcaklık aralığında yaşayabildiği için tropik bölgelerdeki 1 veya 2 derecelik sıcaklık artışı bile bu türlerin soylarını tehdit edebiliyor.

Dünyadaki biyoçeşitlilik tropik bölgelerde yoğunlaştığı için küresel ısınma, insanlığı da önemli ölçüde etkileyecek.

Böceklerin bitkilerin tozlaşmasını ve organik maddeleri bileşenlerine ayırarak öteki organizmaların bu ürünleri kullanmasını sağladığı için bu türlere zarar veren her şey ekosisteme de zarar verecek.

Küresel ısınmayla birlikte tropik bölgelerde yaşayan böceklerin üreme yetisinde azalma, yüksek enlemlerdeki organizmaların üreme yetisindeyse artış yaşanacak. Küresel ısınmanın sürmesi durumunda yüksek enlemlerdeki böcekler de bu durumdan olumsuz yönde etkilenecek.

Dünya nüfusunun yoğunlaştığı tropik kuşaktaki tarımsal etkinlikleri de içeren araştırma kapsamında, iklim değişikliğinin daha sıcak bölgelerdeki tarım faaliyetleri ve bölgedeki insanlar üzerindeki etkileri de araştırılacak.
__________________

548
TEKNO HABER / İlk yapay gergedan döllenmesi
« : 10 Haziran 2008, 17:53:33 »
  İlk yapay gergedan döllenmesi
Avustralya'nın NSW eyaletinde laboratuvar ortamında gergedanlar üzerinde dünyanın ilk yapay döllenmesi gerçekleştirildi.

Alman uzmanlar Avustralya'nın NSW eyaletindeki Western Plains Hayvanat Bahçesi'nde iki sene önce iki kısır siyah gergedan üzerinden yumurtalar aldı.

Laboratuvar ortamında yapılan deneyler sonunda dünyanın ilk yapay gergedan döllenmesi bu hafta içinde olumlu sonuç verdi.

Projenin sorumlularından hayvan biyoloğu Tamara Keeley, çok farklı insanlarla birlikte çalışarak bilim adına çok önemli bir adım kaydedildiği ve büyük bir buluşa imza atıldığını söyledi.

Şu an embriyonun bir tüp içinde dondurulduğu kaydedildi.

549
TEKNO HABER / Sony YouTube’u televizyona getiriyor
« : 10 Haziran 2008, 17:53:19 »
Sony YouTube’u televizyona getiriyor
Popüler video paylaşım sitesi YouTube Türkiye’de sık sık yasaklanmasıyla gündeme gelirken, Sony, ürettiği yüksek tanımlı Bravia televizyonlar sayesinde, online videoların bilgisayara gerek olmaksızın izlenebilmesini sağlıyor.

Türkiye’de sık sık yasaklanmasıyla gündeme gelene popüler video paylaşım sitesi YouTube, Sony Bravia yüksek tanımlı televizyonlar sayesinde daha geniş kitlelere ulaşacak.

Google’ın yan kuruluşu olan YouTube’un Sony ile gerçekleştirdiği anlaşma, Sony Bravia Internet Link adlı modül sayesinde televizyondan online video izlemeyi mümkün kılacak.

Bir ucu televizyona bağlanan, diğer ucu da Ethernet kablosu olan modül sayesinde, kişisel bilgisayar olmaksızın YouTube’a erişilebilecek. İlk defa Ocak 2007’de tanıtılan sistem, 300 dolara fiyatla piyasaya sürülmüştü.

Dün New York’ta gerçekleşen basın toplantısında, YouTube’un gelişim direktörü Chris Maxcy, Sony ile yapılan anlaşmanın video paylaşımının televizyonla entegrasyonu anlamına geldiğini ve izleyicilerin seçeneklerini çeşitlendirmek adına önemli bir adım olduğunu söyledi.

Internet Video Link’e, YouTube’un yanısıra, Yahoo!, AOL, Sports Illustrated, blip.tv, Style.com, Men.Style.com, Epicurious ve Concierge.com kanalları, Sony Pictures Television Crackle, The Minisode Network ve Inside Sony Pictures kanalları, FEARnet, Ford Models, SingingFool ve VideoDetective adlı kanallar da içerik sağlayacak.

550
TEKNO HABER / 3 bin ışık yılı uzakta gezegen!
« : 10 Haziran 2008, 17:53:04 »
3 bin ışık yılı uzakta gezegen!
3 bin ışık yılı uzakta gezegen!
Yeni bir gezegen keşfedildi. Tam 3 bin ışık yılı uzakta... Boyutları ise dünya kadar!
Yeni Zelanda'daki bir astronomi kuruluşu, 3 bin ışık yılı uzaklıkta küçük bir yıldız ve Dünya'nın büyüklüğünde bir gezegen keşfetti.

Cantenbury'deki Japonya - Yeni Zelanda Mikromercek Gözlemevi (MOA) uzmanları, tespit ettikleri yıldızın şu ana kadar keşfedilenlerin en küçüğü olduğunu, Dünya kadar bir gezegenin de etrafında döndüğünü bildirdi.

MOA'dan yapılan açıklamada, yıldızın Güneş'in yüzde 6'sı kadar olduğu ve bu yüzden büyük bir ihtimalle nükleer reaksiyonlardan enerji elde etmeye muktedir olmadığı belirtildi. Gezegenin ise Venüs'e benzer kısa bir yörüngede hareket ettiği, Pluton'dan daha soğuk olabileceği aktarıldı. Ağır atmosferinin altında donmuş derin bir okyanus olduğu tahmin ediliyor.

Notre Dame Üniversitesi'nden MOA yetkilisi David Bennet, daha önce Güneş'in yüzde 20'sinden daha büyük bir gezegen keşfinin yapılmadığını, bulgularının astronomi dünyasında bir ilk olduğunu kaydetti. Bennet, evrende kendi güneşlerinin boyutlarına yakın gezegenler olabileceğinin ispatlandığını ifade etti.3 bin ışık yılı uzakta gezegen!
3 bin ışık yılı uzakta gezegen!
Yeni bir gezegen keşfedildi. Tam 3 bin ışık yılı uzakta... Boyutları ise dünya kadar!
Yeni Zelanda'daki bir astronomi kuruluşu, 3 bin ışık yılı uzaklıkta küçük bir yıldız ve Dünya'nın büyüklüğünde bir gezegen keşfetti.

Cantenbury'deki Japonya - Yeni Zelanda Mikromercek Gözlemevi (MOA) uzmanları, tespit ettikleri yıldızın şu ana kadar keşfedilenlerin en küçüğü olduğunu, Dünya kadar bir gezegenin de etrafında döndüğünü bildirdi.

MOA'dan yapılan açıklamada, yıldızın Güneş'in yüzde 6'sı kadar olduğu ve bu yüzden büyük bir ihtimalle nükleer reaksiyonlardan enerji elde etmeye muktedir olmadığı belirtildi. Gezegenin ise Venüs'e benzer kısa bir yörüngede hareket ettiği, Pluton'dan daha soğuk olabileceği aktarıldı. Ağır atmosferinin altında donmuş derin bir okyanus olduğu tahmin ediliyor.

Notre Dame Üniversitesi'nden MOA yetkilisi David Bennet, daha önce Güneş'in yüzde 20'sinden daha büyük bir gezegen keşfinin yapılmadığını, bulgularının astronomi dünyasında bir ilk olduğunu kaydetti. Bennet, evrende kendi güneşlerinin boyutlarına yakın gezegenler olabileceğinin ispatlandığını ifade etti.

551
TEKNO HABER / Genetik bebek turp gibi
« : 10 Haziran 2008, 17:52:50 »
  Genetik bebek turp gibi
Genetik bebek turp gibi
Bilim insanları kalıtımsal bir hastalığa sahip olan babanın rahatsızlığını taşımaması için doğum öncesi bebeğin genlerini değiştirdiler.
İngiltere'de bilim insanları kalıtımsal bir hastalığa sahip olan babanın rahatsızlığını taşımaması için doğum öncesi bebeğin genlerini değiştirdiler.
Dünyanın, genetiğiyle oynanmış ilk bebeği İngiltere'de doğdu. Ethan isimli 9 aylık bebeğin şu an hiçbir sağlık sorunu yok. Tüp bebek yöntemiyle hamile kalan anne Tracey Hobbs ve genetik bir cilt hastalığı taşıyan eşine 'Preimplantaston Genetik Tanı' testi yapıldı. Bu sayede ciddi genetik bozuklukları olan embriyolar ana rahmine aktarılmadan önce ayıklandı.

552
OFFC 261 / !!! D3W F1NAL !!!
« : 10 Haziran 2008, 15:51:07 »


MALATYASPORLU - BYFOXXX