İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - ManSpider111

529
TEKNO HABER / 12 sineğin gen haritası çözüldü
« : 18 Kasım 2007, 15:26:01 »
12 sineğin gen haritası çözüldü
Bilim adamları, 12 çeşit meyve sineğinin kapsamlı gen haritasını çözdü. Söz konusu çalışmanın insan geni ile ilgili araştırmalara da ışık tutması bekleniyor.
12 Kasım 2007 Pazartesi
Dünyanın en önemli araştırma enstitülerinden Massachusetts Institute of Technology’den yapılan açıklamaya göre, Latince adı Drosopohile olan meyve sinekleri ile ilgili araştırma yapan bilim adamları, karşılaştırma yöntemi ile 12 meyve sineği çeşidinin gen haritasını inceledi. Araştırmacılar, milyonlarca yıllık evrim içerisinde meyve sineklerinin biyolojisinin nasıl değiştiğini ve genlerin yaşam koşullarına göre nasıl mutasyona uğradığını tespit etmek için çalışırken, bazı genlerin evrim tarafından değişmeden tutulduğunu, ancak bazı genlerin de çevre koşullarına göre değiştiğini fark ettiler. Evrim tarafından tutulan genler ile değişen genlerin kıyaslamasını yapmak isteyen araştırmacılar 12 meyve sineğinin de DNA dizilerindeki değişimleri karşılaştırdılar. DNA’yı oluşturan harf dizelerini inceleyen araştırmacılar, hangi dizelerin mutasyona uğradığını hangilerinin değişmediğini tespit etti ve meyve sineklerinin kapsamlı gen haritasını çıkardı.Çalışmaların, insan geni ile ilgili araştırmalara da ışık tutmasının beklendiği bildirildi.

530
TEKNO HABER / Dinozorların şöhretinin sırrı!
« : 18 Kasım 2007, 15:25:30 »
Dinozorların şöhretinin sırrı!
İngiltere’de yapılan bir araştırma, "velosiraptor" gibi etobur iki ayaklı dinozorların korkunç şöhretlerini nefes alma biçimlerine borçlu olduklarını ortaya koydu.
8 Kasım 2007 Perşembe
Manchester Üniversitesinde fosiller üzerinde yapılan incelemelerde, tüm hayvanlar içinde en etkin solunum sistemine sahip bu yırtıcıların, penguenler gibi modern dalgıç kuşlarla benzerlik gösterdikleri belirlendi. Bu iki ayaklı etoburların (terapod), avlarını yakalamak amacıyla "sprint" görevi için vücutlarını oksijenle doldurduklarını belirten araştırmacılar, bu hayvanların göğüs kafesini aşağı yukarı hareket ettiren ince kemiklerin havalandırdığı hava keselerine sahip olduklarını kaydettiler. Araştırmanın başında yer alan Dr. Jonathan Codd, modern kuşlardaki bu özellikleri soyları tükenen atalarında bulmanın, bu koşucu dinozorların etkin bir solunum sistemleri bulunduğunu gösterdiğini belirterek, bunun da avlarını kovalarken göreli olarak hızlı koşabilen epey aktif hayvanlar olduğu teorisini güçlendirdiğini kaydetti. Dr. Codd, "Bu da kuş olmayan dinozorların kuş gibi nefes almalarını kolaylaştıran bir mekanizma sağlıyor ve bu durum uçma evriminin ortaya çıkmasından çok uzun zaman önce meydana geliyor" diye konuştu. İngiltere’de yapılan bir araştırma, "velosiraptor" gibi etobur iki ayaklı dinozorların korkunç şöhretlerini nefes alma biçimlerine borçlu olduklarını ortaya koydu. Araştırmacılar, modern kuşların, küçük ve sert bir akciğer ile etrafında dokuz hava kesesinden oluşan epey özel bir solunum sistemine sahip olduklarını anımsatarak, göğüs kemiğinin ve göğüs kafesinin böğürme benzeri hareketinin sistem boyunca havayı hareket ettirdiğini belirttiler. Bilim insanları, fosilleri incelenen "dövüşçü dinozorların" küçük kemiklerinin, nefes alıp verme sırasında göğüs kafesi ve göğüs kemiklerini kaldıraç gibi hareket ettirdiklerini belirterek, Avustralya’ya özgü devekuşu gibi koşucu kuşların kemiklerinin, uçmak için geniş göğüs kaslarına ihtiyacı olmadığından kısa, uçucu kuşlarda orta ve penguen gibi dalıcı kuşlarda uzun olduğunu ifade ettiler. Araştırmacılar, dinozorların ve dalgıç kuşların, nefes almalarına yardımcı uzun kaldıraç kollara ihtiyacı bulunduğu sonucuna vardıklarını da belirttiler.

531
TEKNO HABER / Hipernovadan görkemli patlamalar
« : 18 Kasım 2007, 15:24:53 »
Hipernovadan görkemli patlamalar



Bilim adamları, geçen yıl tanıklık ettikleri şimdiye kadarki en parlak ve şiddetli süpernova (enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması) patlamasına yaptıkları araştırmayla açıklık getirdiler.
15 Kasım 2007 Perşembe
Araştırmalarını saygın İngiliz dergisi Nature’da yayımlayan Amerikalı astronomlar, geçen yıl 18 Eylül’de gözlemlenen, 240 milyon ışık yılı uzakta NGC 1260 galaksisindeki SN2006gy süpernovasının, Güneş’n 50 milyar katı yoğunlukta parlaklığa ulaştığını tespit ederek, yıldızların ölümü konusundaki teoride önemli bir noktayı belirlediler. Güneş’ten en az 100 kez daha büyük olan ve şimdiye kadar gözlemlenen süpernovaların 100 katı ışık saçan bu yıldızın en az 6 kez patladığını belirten California Üniversitesi’nden Stan Woosley, oluşturdukları modele göre, Güneş’in 90 ila 130 katı büyük kütleye sahip sıra dışı yıldızlar için böyle bir senaryonun geçerli olduğunu kaydetti. Bazı gökbilimciler, bu olaya "hipernova" adının verilmesi gerektiğini savunarak, "Yıldız genleşiyor, ancak bu arada gökcismini patlatmak için yetersiz kalıyor ve patlama süresi uzuyor. Güneş’in 90 ila 130 katı yıldızlar için bir nabız, vurum söz konusu" diye konuşuyorlar. Genleşme, radyasyona neden oluyor ve bir büzülme meydana geliyor. Bunun ardından yeni bir genleşmeye neden olan yeni bir sıcaklık ortaya çıkıyor. Sonrasında yıldız 40 güneş hacmine dek daralıyor, demirce zengin çekirdeği eriyor ve bir gama ışını patlamasıyla yaşamı sona eriyor.
     
Karşıt teori Bu arada, Amsterdam Üniversitesi’nden Hollandalı astronomlar Simon Portegies Zwart ve Edward van den Heuvel, karşıt teorilerinde, SN2006gy süpernovasının tek bir yıldızdan oluşmadığını savundular. Hollandalı astronomlar, buna karşın iki dev gökcisminin çarpışmasının söz konusu olduğunu belirttiler. Gökbilimcilerin genel varsayımına göre, başlangıçta yapısı, iyonize madde olan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Bu süre zarfında yaydığı enerji, güneşin 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha fazladır. Bu patlamalar, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınması işine yarar. Patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılmaktadır. Bu teoriye göre, Güneş, Güneş Sistemi içindeki gezegenler ve bu arada Dünya da çok eski zamanlarda meydana gelmiş bir süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıkmış olabilir.

532
TEKNO HABER / Kopya koyunlar gün sayıyor!
« : 18 Kasım 2007, 15:23:35 »
Kopya koyunlar gün sayıyor!
Türkiye’nin merakla beklenen ilk kopya koyunlarının doğmasına sayılı günler kaldı.
16 Kasım 2007 Cuma
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler, "Şu anda gayet sağlıklı olan koyunlarımızın 10-15 gün içinde doğum yapmasını merakla bekliyoruz" dedi. Birler, yaptığı açıklamada, klonlama yönteminin hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren çok önemli yeni gelişmeler açısından çığır açabileceğini ifade ederek, bu konuda kendi başkanlığındaki ekibin 3 yıldır çalıştığını söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK destekli projeler kapsamında sürdürdükleri çalışmalar sonucunda 69 "klon embriyo" elde ettiklerini ve bunları 8 taşıyıcı koyuna transfer ettiklerini belirten Birler, "Transferden 18 gün sonra yaptığımız bir testte 5 koyunun gebe kaldığını anladık ama gebeliğin 40. gününde ultrasonla baktığımızda 3 koyunun gebeliğinin sona erdiğini gördük. Sadece ikisinde gebelik devam
etti" diye konuştu. Sema Birler, gebeliğin başında alınan ultrason sonucuna göre,
koyunlarından birinden 4, diğerinden de bir ya da iki yavru
beklediklerini kaydederek, dünya literatüründe bir batında doğan dördüz bulunmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Birler, "Şu anda gayet sağlıklı olan koyunlarımızın doğum yapmasını merakla bekliyoruz. Normal şartlarda, koyunlardan 4 yavru bekleyenin doğum yapmasına 15 gün, diğerinin ise 8 gün kaldı" dedi. "Riske atmayız"Koyunların normal doğum yapmasını beklediklerini anlatan Birler, "Ama herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda sezaryen yapılacak. Koyunlarımızı riske atamayız" diye konuştu. Birler, yavru koyunların bakımlarının çok önemli olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi. "Bir eve bebek gelirken ne tür hazırlıklar yapılıyorsa biz de aynı heyecanla aynısını yapıyoruz" diyen Birler, yavrular için kuvöz ve özel bir yer hazırlandığını, negatif bir durumla karşılaşılması durumu gözönüne alınarak her türlü ilacın temin edildiğini söyledi.
Sema Birler, çoğul gebelik olduğu için anne sütünün yetersiz kalacağıdüşüncesiyle yeni doğum yapan başka koyunlardan "kolostrum" denilenilk sütün alındığını ve saklandığını anlatarak, bu sütün doğumdan sonra yavrulara biberonla verileceğini bildirdi.
         Prof. Dr. Sema Birler, yavru koyunlar için henüz isim belirlenmediğini
 sözlerine ekledi.
         (SBE-FFS-SÜF)

533
TEKNO HABER / Akdeniz'deki tehlike!
« : 18 Kasım 2007, 15:22:57 »
Akdeniz'deki tehlike!


Dünya Doğayı Koruma Birliği(IUCN), Akdeniz'deki köpek balığı ve kedi balığı türlerinin yüzde 40'tan fazlasının soyunun tükenme tehlikesi bulunduğunu bildirdi.
16 Kasım 2007 Cuma
IUCN'nin açıklamasında, bölgede 30 türün soyunun tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve dünya genelinde en büyük yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan köpek balığı ve kedi balığı türlerinin bu bölgede bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Birliğin uzmanlarının 71 türü incelediği ve konuyla ilgili bir raporun yarın yayımlanacağı belirtildi. Raporda, bu türlerin özellikle aşırı avlanmaları nedeniyle soyunun tükenebileceği kaydedildi. Türlerin soyunun tükenmesine yol açan nedenler arasında, çevre koşullarının kötüye gitmesi ve hobi amacıyla yapılan balıkçılık da yer aldı. IUCN'nin açıklamasında, derin sularda avlanmada uygulanacak bazı yasaklarla bu türlerin soyunun tükenmesinin engellenebileceği belirtildi.

534
Ukrayna'daki maden kazası: 28 ölü, yer altında 70 madenci var
      Ukrayna’da bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında ölen maden işçilerin sayısı 28’e yükseldi.
      Acil Durumlar Bakanlığı sözcüsü İgor Krol, Donetsk bölgesinde bir kömür madeninde bu sabah meydana gelen grizu patlamasının ardından, kurtarma ekiplerinin 28 işçinin cesedini çıkardığını, ancak madendeki diğer 70 kadar işçinin akıbetinin bilinmediğini belirtti.
      Zasyadko madeninde 1000 metreyi aşkın derinlikte meydana gelen patlamadan sonra madenden çıkarılan işçilerden 27’sinin durumun ağır olduğu ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
      Grizu patlamasının olduğu yerin hemen yakınında 31 maden işçisinin çalıştığı, kaza sırasında madende toplam 457 işçinin bulunduğu kaydedilmişti. Kaza sonrası madenden 350 işçinin çıkarılabildiği açıklandı.

535
Kasırga felaketinde ölü sayısı 2200'ü geçti
      Bangladeş’i perşembe vuran Sidr kasırgasında ölenlerin sayısı 2206’ya yükseldi.
      Binlerce evi yerle bir eden kasırgada ölenlerin sayısının daha da artacağı tahmin ediliyor.
      Bangladeş Gıda-Afet Yönetimi Bakanlığı yetkilisi Selina Şahid, ölü sayısının, son tespitlerle birkaç saat içinde 400 arttığını bildirdi.
      Binlerce kişi acil yardım beklerken, BM Gıda ve Tarım Örgütü ile dünyanın büyük yardım kuruluşları Bangladeş için çalışmaya başladı.
      143 bin kilometrekarede 144 milyon nüfuslu bu ülkenin kıyı kesimleri
      doğa afetlerinde çok büyük zarar görüyor.
     
     BANGLADEŞ KIZILAYI: 900 BİN AİLENİN YARDIMA İHTİYACI VAR

      Bangladeş Kızılayı, felaketten etkilenen bölgede 900 bin ailenin yardıma ihtiyacı olduğunu ve bunun da 7 milyon kişiye karşılık geldiğini hesaplarken, en çok can kaybının yaşandığı bölgelerden Calokati’nin Valisi Hariprasad Pal, milyonlarca kişinin evsiz kaldığını ve bölgeden tahliye edilenlerin nüfusun yüzde 1’inden az olduğunu belirtti.
      Bangladeş donanmasının tonlarca gıda ve tıbbi malzemeyi afet bölgelerine gönderdiği ve silahlı kuvvetlerin helikopterlerini seferber ettiği, ancak birçok bölgeye hala yardım ulaşmadığı belirtiliyor.
      Dünyanın en yoksul ülkelerinden Bangladeş’te küçük ve büyükbaş hayvanların da afet sırasında telef olduğu, etrafın hayvan cesetleriyle dolu olduğu kaydediliyor.
      Bu ay sonunda başlaması gereken, ülkenin en önemli besin kaynağı olan pirincin hasadının da tarlaların Hint Okyanusu’nun tuzlu sularının altında kalmasıyla olanaksız hale geldiği bildiriliyor.
      Asya’nın temel besin kaynağı tahıl olmaksızın, gelecek aylarda yiyecek bir şey bulamayacak olan Bangladeşlilerin su kuyularının da tahrip olduğu ve bölgeye temiz içme suyu getirilmesinin gerekli olduğu belirtiliyor.

536
Barzani: PKK Türkiye'nin iç sorunudur, taraf değiliz
      İhsan DÖRTKARDEŞ DHA

      KUZEY Irak'taki bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani, lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) il teşkilatları ve merkez bürolarının sorumluları toplayarak, Türkiye ile ilişkilerdeki son durumu görüşürken, PKK'yı Türkiye'nin iç sorunu olarak nitelendirdi.
      IKDP’ye ait ‘Kurdistan TV'nin haberine göre, Irak’ta, bölgede ve dünyada yaşanan siyasal gelişmelerin ele alındığı toplantıda öncelikle Türkiye ile Kürt yönetim arasındaki kriz değerlendirildi. Barzani krize yönelik olarak, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimin yaşanan sorunda taraf olmadığını, PKK’nın Türkiye’nin içişlerini ilgilendiren bir sorun olduğuna inandıklarını söyledi. Barzani, “Kürdistan (Kuzey Irak) bölge liderleri, sorunların şiddet ve askeri seçenekler kullanılarak değil barışçıl, demokratik ve diyalog yollarıyla çözüme kavuşturulacağına inanıyor. Öte yandan komşu ülkelerle karşılıklı çıkarların korunması ve saygı temelinde iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzuladığımızı yineliyoruz. Biz ulusal haklarımızı barış içinde karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde kazanmayı hedefliyoruz'' dedi.
      Kürt lider Barzani, karargahının bulunduğu Erbil’e bağlı Selahaddin kasabasında yapılan toplantıda komşu ülkelerle yaşanan sorunların şiddet ve askeri yollarla değil diyalog çerçevesinde barış ve demokrasi yolu ile çözümü prensibinden yana olduğunu öne sürdü. Komşu ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması, ortak çıkarların korunmasından ve birbirinin içişlerine karışmama siyaseti izlediklerini savunan Mesut Barzani, ''Çünkü, Kürdistan halkının karşılıklı anlayış yolu ile meşru haklarının sağlanması isteğinde ve barış yanlısı olduğu aşikardır'' dedi.

537
Kuzey Irak'tan açıklama: Sınırlı operasyona karışmayız
      Can HASASU DHA

      KUZEY Irak'taki Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, Ankara'da temaslarda bulunan ‘Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Meclisi' üyeleri ile toplantı yaptı. Toplantıda yüksek siyasi meclis üyelerinin son Türkiye ziyareti ve Türk askerinin sınır ötesi bir operasyon düzenleme olasılığı ele alındı.
      Toplantı sonrası DHA'nın sorularını yanıtlayan Kürdistan İslam Birliği Genel Sekreteri Selahaddin Muhammed Bahattin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırlı bir askeri operasyon yapma olasılığının arttığını söyledi. Bahattin, şunları söyledi:
      “Ankara ziyaretimiz sonrasında, Türkiye'nin kapsamlı bir işgal hareketi yapmak istemediği kanaatına ulaştık. Ancak, sınırlı bir operasyonun yapılması muhtemeldir. Bu operasyon hava ve topçu bombardımanı ile gerçekleşebileceği gibi kara harekatını da kapsayabilir. Bu ihtimaller toplantıda da gündeme geldi. Sivil bölgelerimize zarar gelmemesi şartıyla, bu türden bir operasyona karışmama niyetindeyiz.'' Bahattin, terör örgütü PKK'nın Irak toprakları içerisindeki varlığının, bölgesel Kürt hükümeti tarafından inkar edilemez ve kabul görülemez bir durum olarak tanımlayan Bahattin Türk kuvvetlerinin düzenleyeceği olası operasyonu, PKK'nın etkisine bir tepki olarak gördüklerini söyledi.
      “Zaman artık silahla ve şiddetle hak arama zamanı değildir'' diyen Bahattin, terör örgütü PKK’nın bir an önce silah bırakması gerektiğini söyledi. Bahattin, bunun ancak, görüşmelerle sağlanabileceğini ve bölgesel Kürt hükümeti ile görüşmeler yapılması gerektiğini savunurken şöyle dedi:
      “İnsanlar Türkiye gibi bir ülkede haklarını siyasi yollardan elde edebilir. Nitekim etnik bir temele dayanan DTP bugün Meclis'tedir. Silahlı bir hareket Türkiye koşullarında yarardan çok zarar getirir. PKK'nın bu koşullar altında silah bırakması en doğru olanıdır. Ancak bu silah bırakmanın yeri, zamanı ve kimler tarafından yapılacağı gibi hususların belirlenmesi için görüşmeler yapılması gerekir. Bölgesel Kürt Hükümetinin bu görüşmelerde bulunması elzemdir. Türk tarafı bizim gıyabımızda bizden isteklerde bulunuyor. Bağdat hükümeti bizim de muhatabımızdır. Ancak Türkiye ile doğrudan sınırımızın olması, gerekse konuya yakınlığımız nedeniyle bizim de görüşmelere katılmamız en doğrusudur.'' Bahattin, Türkiye'ye yaptıkları temaslara değinirken, “İki tarafın siyasilerinin bir araya gelemeyeceği yönündeki psikolojik duvar aşılmış oldu. Bence bu daha sonra atılacak adımların önünü açması yönüyle ziyaretin en önemli sonucu olmuştur'' dedi.
     
     ALİ BAPİR: TÜRKLER BİZİ ÇOK SICAK KARŞILADI
      ‘Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Meclisi' aylık olağan toplantısı öncesi soruları yanıtlayan Kürdistan İslam Topluluğu Başkanı Ali Bapir de, Türk Dışişleri ve AKP’den yetkililerle yaptıkları görüşmelerin çok yararlı olduğunu anlatırken, şunları söyledi:
      “Genel kanı Türkiye'nin Kürt siyasetçileri tersleyeceği veya saygı göstermeyeceği yönündeydi. Ancak, Türkler bizi çok sıcak karşıladı ve oldukça saygılıydılar. Hatta ziyaretimizden dolayı sık sık memnuniyetlerini dile getirdiler. Görüşlerimizi ve önerilerimizi büyük bir dikkatle kaydettiler.'Kuzey Irak'tan açıklama: Sınırlı operasyona karışmayız
      Can HASASU DHA

      KUZEY Irak'taki Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, Ankara'da temaslarda bulunan ‘Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Meclisi' üyeleri ile toplantı yaptı. Toplantıda yüksek siyasi meclis üyelerinin son Türkiye ziyareti ve Türk askerinin sınır ötesi bir operasyon düzenleme olasılığı ele alındı.
      Toplantı sonrası DHA'nın sorularını yanıtlayan Kürdistan İslam Birliği Genel Sekreteri Selahaddin Muhammed Bahattin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırlı bir askeri operasyon yapma olasılığının arttığını söyledi. Bahattin, şunları söyledi:
      “Ankara ziyaretimiz sonrasında, Türkiye'nin kapsamlı bir işgal hareketi yapmak istemediği kanaatına ulaştık. Ancak, sınırlı bir operasyonun yapılması muhtemeldir. Bu operasyon hava ve topçu bombardımanı ile gerçekleşebileceği gibi kara harekatını da kapsayabilir. Bu ihtimaller toplantıda da gündeme geldi. Sivil bölgelerimize zarar gelmemesi şartıyla, bu türden bir operasyona karışmama niyetindeyiz.'' Bahattin, terör örgütü PKK'nın Irak toprakları içerisindeki varlığının, bölgesel Kürt hükümeti tarafından inkar edilemez ve kabul görülemez bir durum olarak tanımlayan Bahattin Türk kuvvetlerinin düzenleyeceği olası operasyonu, PKK'nın etkisine bir tepki olarak gördüklerini söyledi.
      “Zaman artık silahla ve şiddetle hak arama zamanı değildir'' diyen Bahattin, terör örgütü PKK’nın bir an önce silah bırakması gerektiğini söyledi. Bahattin, bunun ancak, görüşmelerle sağlanabileceğini ve bölgesel Kürt hükümeti ile görüşmeler yapılması gerektiğini savunurken şöyle dedi:
      “İnsanlar Türkiye gibi bir ülkede haklarını siyasi yollardan elde edebilir. Nitekim etnik bir temele dayanan DTP bugün Meclis'tedir. Silahlı bir hareket Türkiye koşullarında yarardan çok zarar getirir. PKK'nın bu koşullar altında silah bırakması en doğru olanıdır. Ancak bu silah bırakmanın yeri, zamanı ve kimler tarafından yapılacağı gibi hususların belirlenmesi için görüşmeler yapılması gerekir. Bölgesel Kürt Hükümetinin bu görüşmelerde bulunması elzemdir. Türk tarafı bizim gıyabımızda bizden isteklerde bulunuyor. Bağdat hükümeti bizim de muhatabımızdır. Ancak Türkiye ile doğrudan sınırımızın olması, gerekse konuya yakınlığımız nedeniyle bizim de görüşmelere katılmamız en doğrusudur.'' Bahattin, Türkiye'ye yaptıkları temaslara değinirken, “İki tarafın siyasilerinin bir araya gelemeyeceği yönündeki psikolojik duvar aşılmış oldu. Bence bu daha sonra atılacak adımların önünü açması yönüyle ziyaretin en önemli sonucu olmuştur'' dedi.
     
     ALİ BAPİR: TÜRKLER BİZİ ÇOK SICAK KARŞILADI
      ‘Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Meclisi' aylık olağan toplantısı öncesi soruları yanıtlayan Kürdistan İslam Topluluğu Başkanı Ali Bapir de, Türk Dışişleri ve AKP’den yetkililerle yaptıkları görüşmelerin çok yararlı olduğunu anlatırken, şunları söyledi:
      “Genel kanı Türkiye'nin Kürt siyasetçileri tersleyeceği veya saygı göstermeyeceği yönündeydi. Ancak, Türkler bizi çok sıcak karşıladı ve oldukça saygılıydılar. Hatta ziyaretimizden dolayı sık sık memnuniyetlerini dile getirdiler. Görüşlerimizi ve önerilerimizi büyük bir dikkatle kaydettiler.'

538
Hillary Clinton: Bizi seven Türkler'in oranı yüzde 60'tan 9'a neden düştü?
      Salih ZEKİ DHA

      ABD'de başkanlık yarışının en güçlü ismi olan Demokrat Parti'nin New York Senatörü Hillary Clinton, ABD’nin önde gelen seçkin işadamlarıyla yaptığı toplantıda, iktidara geldiğinde öncelikli hedefinin ülkesine dünyada kaybettiği itibarı yeniden kazandırmak olduğunu söyledi. Clinton, Bush döneminde Türkiye'de ABD'yi sevenlerin oranının büyük oranda düşmesinin nedenleri üzerinde durulması gerektiğini bildirdi.
      Yaklaşan başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı olmasına kesin gözüyle bakılan, eski ABD Başkanları'ndan Bill Clinton'ın eşi ve New York senatörü Hillary Clinton, Washington'daki Mayflower Oteli'nde ABD ve dünyanın önde gelen yatırımcı ve işadamlarından oluşan 30 kişilik bir grup ile toplantı yaptı. Toplantıya Türk işadamı Sadettin Saran da katıldı.
      Konuşmasında Başkan Bush yönetiminde ABD ekonomisinin ciddi ölçüde zayıfladığını anlatan Hillary Clinton, “ABD tarihinde ilk defa yeni gelen nesil, bir önceki nesilden daha fakir olacak'' dedi. Konuşmasında Türkiye- ABD ilişkilerine de değinen Hillary Clinton, “Bill Clinton'ın ABD Başkanlığı döneminde Türk halkının yüzde 60'ı ABD’yi severken, bu oran Başkan Bush döneminde yüzde 9'a düştüyse, durup düşünmek lazım'' dedi.
      Clinton, toplantıya katılan işadamı Sadettin Saran ile yaptığı özel görüşmede Türkiye'nin ABD için önemini vurgulayarak, “Başkan olduğumda önceliklerimden biri de, Türkiye ile bozulan ilişkileri düzeltmek olacak. Türkiye’yi yeniden kazanacağız'' dedi.
      Toplantıda, Senatör Hillary Clinton ile 15 dakikalık görüşme yapan işadamı Sadettin Saran, “Bundan 7 ay önce de bir görüşme yaptığım Senatör Clinton'ı bu kez Türkiye konusunda daha bilgili, hem de daha pozitif buldum. Türkiye'nin ABD için çok önemli bir müttefik olduğunu anlatan Senatör Clinton, Başkan seçildiğinde önceliklerinden birinin de Türk- Amerikan ilişkilerini düzeltmek ve Türkiye'yi yeniden kazanmak olacağını söyledi. Bayan Clinton'a Türkiye'nin özellikle terör konusundaki duyarlılığını ilettim. Sözde Ermeni soykırımı tasarısının yasalaşması halinde, iki ülke arasında onarılamaz yaralar açacağını anlattım'' dedi.
     
     “SEÇİM ÖNCESİ KURULAN İLİŞKİLER ÖNEMLİ''
      ABD başkanlarından seçildikten sonra talepte bulunmak yerine, seçim öncesi diyalog kurmanın çok önemli olduğunu anlatan Saran, “Bu bağlamda, özellikle ABD vatandaşı olan ya da ABD'de yaşayan Türkler'e büyük görev düştüğüne inanıyorum. ABD'de Türkiye aleyhine faaliyet gösteren kişi ve gruplar, Amerikalı liderleri oy baskısı altına alarak, Türkiye aleyhinde yönlendiriyor. Türkiye varlığını tüm gücüyle ABD'de hissettirmelidir. Bu konuda biz işadamlarına büyük sorumluluk ve görev düşüyor. Global ekonomide is dünyası bazen diplomatik kanallardan daha etkili olabilir'' diye konuştu.
      Sadettin Saran, daha sonra da Hillary Clinton’un seçimi kazanması durumunda ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tepe noktalarında görev alması beklenen Dışişleri Başdanışmanı Lee Feinstein ve Savunma Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılan Westley Clark ile de görüşerek Türkiye'nin ABD’den beklentilerini anlattı.
     

539
DÜNYADAN HABERLER / Irak'ta kanlı pazar: 3 ölü, 20 yaralı
« : 18 Kasım 2007, 15:17:34 »
Irak'ta kanlı pazar: 3 ölü, 20 yaralı
      Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.
      Polis açıklamasına göre, Musul’da bir polis karakolu yakınında park halindeki bir araçta bulunan patlayıcıların infilak etmesi sonucu, yoldan geçen 2 sivil öldü, 5’i polis 15 kişi yaralandı.
      Musul’un Devasa mahallesindeki patlama, yaklaşık 15 aracın yanmasına ve bölgedeki dükkanlarda hasara yol açtı.
      Tikrit kentinde de polisin kent merkezinde bulduğu bomba, etkisiz hale getirildiği sanılarak karakola getirildikten sonra patladı. Patlamada 1 polis öldü, 2 polis yaralandı.
      Bu arada, başkent Bağdat’ta bir benzin istasyonu yakınında yola yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda, 3 kişi yaralandı. Patlama sırasında yaralananların, benzin istasyonunda yakıt almak için sırada bekleyen insanlar olduğu belirtildi.
      Öte yandan, Irak polisi, bir ABD askeri helikopterinin Bağdat’ın doğusunda bir roket rampası taşıdığından şüphelenilen bir kamyonu bombaladığını bildirdi, ancak ayrıntı vermedi. ABD askeri yetkilileri tarafından da henüz bir açıklama yapılmadı.

540
DÜNYADAN HABERLER / Philadelphia'da PKK terörüne protesto
« : 18 Kasım 2007, 15:17:11 »
Philadelphia'da PKK terörüne protesto
      Nafiz ALBAYRAK DHA

      ABD'de yaşayan Türkler, New York'tan sonra de Philedelphia'da bölücü terör örgütü PKK'ya karşı tepkilerini ortaya koydu.
      Kendilerini ‘Amerikalı-Türk Topluluğu' olarak tanımlayan bir grup, kentin en ünlü yerlerinden biri olan ‘Sevgi Parkı’nda (Love Park) düzenledikleri eylemle PKK'ya tepkilerini gösterdi. Herhangi bir dernek ya da örgüt organize etmediği, kendiliğinden oluşan eyleme katılan göstericiler, dağıttıkları bildirilerle PKK'nın binlerce masum insanın canına kıyan terörist bir örgüt olduğunu anlattı.
      Sayıları az olmasına karşın, dağıttıkları bildirilerle çok sayıda Amerikalı'ya ulaşmayı başaran göstericiler, ellerinde taşıdıkları Atatürk posteri ve Türk bayraklarıyla, Amerikalılar'a Türkiye’yi anlatırken, aynı zamanda terör karşıtı pankartlarla PKK terörünü kınadı. ‘PKK terör örgütüne lanet ve şehitleri anma’ sloganı ile düzenlenen ve 3 saat süren mitingde, göstericiler ‘Bilin bakalım PKK nerden para kazanıyor: Uyuşturucu ticaretinden’, ‘Terör durmalı', ‘Talabani flörtü bırak, Barzani yakında etekle dolaşacak', ‘PKK terörünü desteklemekten vazgeçin, yok edin’ yazılı pankartlar taşıdı.