Gönderen Konu: Antioksidan vitaminler öldürüyor  (Okunma sayısı 375 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Antioksidan vitaminler öldürüyor
« : 31 Mayıs 2008, 13:02:38 »
Antioksidan vitaminler öldürüyor
Özellikle kanser hastalığının oluşumunu engellemek için kullanılan ve vatandaşların çok fazla rağbet ettiği 'antioksidan vitaminlerin’ ölümleri artırdığı ortaya çıktı.

İç Hastalıkları Uzmanı ve Onkolog Salih İyikesici, “Bu vitaminler, bir çok genel sağlık uzmanı, diyatisyen ve zayıflama kürü yapan merkezler tarafından inanılmaz referanslarla tavsiye ediliyor. Peynir, ekmek gibi satılan bu antioksidan vitaminleri kullanmak yerine doğal besinler tercih edilmeli'' dedi.

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı ve Onkolog olarak görev yapan Dr. Salih İyikesici, antioksidanların günümüzde yoğun olarak görülen akciğer ve gastrointestinal (sindirim) ile ilgili kanser hastalıklarının oluşum riskini azalttığı yönündeki kanının, Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir çalışmayla çürütüldüğünü açıkladı. Şubat ayında tamamlanan ve 232 bin 606 hasta üzerinde 3.5 yıl süren araştırmada, genel sağlık uzmanlarının, diyetisyenlerin ve zayıflama kürü yapan merkezlerin referanslarla tavsiye ettiği antioksidanların 'ölümleri artırdığı’ sonucunun ortaya çıktığını belirten Dr. İyikesici şunları söyledi:

“Araştırmada herhangi bir hastalık olmadan bu ilaçların alınmaya başlanmasına rağmen, genel ölümleri arttırdığı gözlemlenmiş. Bu çalışmada ayrıca istatistikler tek tek incelediğinde, özellikle betakaroten ve vitamin A ve vitamin E’nin tek ya da kombinasyon halinde kullanımlarının ölümleri arttırdığı görülmüştür. Vitamin C’de ise ölümleri arttırıcı bir etki görülmezken, Selenium kullanılmasının ise genel olarak az da olsa ölümleri azalttığı yüksek kalitede yapılmış çalışmalardan elde edilmiştir.''

Vitamin doğal besinlerden alınmalı

Yapılan bu bilimsel çalışmanın ardından bu antioksidanların kullanımının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. İyikesici şöyle devam etti: “Peynir, ekmek gibi satılan ve kullanılan antioksidan vitaminlerin kullanılmamasının gerekliliği konusunda daha fazla düşünülmesi gerekiyor. Yapılan bu bilimsel çalışmada, hastalıktan koruyacağına inandığımız bir ilacın, bizi hastalıktan koruyacağı yerde ölümleri arttığını düşündüğümüzde, bir felaket olarak karşımıza çıkıyor. Artık vatandaşlarımız antioksidan vitaminler yerine, özellikle kanserden korunmak ve sağlıklı yaşamak için bol bol taze sebze ve meyve tüketmeli, vitamin ihtiyaçlarını bu doğal yolla karşımaları gerekir.''