Gönderen Konu: Bakanlıktan Ramazan uyarıları  (Okunma sayısı 445 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Bakanlıktan Ramazan uyarıları
« : 31 Mayıs 2008, 12:05:07 »
Bakanlıktan Ramazan uyarıları
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayı nedeniyle yurttaşları sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uyarmak için bir dizi öneride bulundu. İşte bakanlığın Ramazan önerileri:


Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması gerektiğini belirten Bakanlık, bu nedenle de özellikle sahurda öğün atlanmaması gerektiği bildirildi.

-Sağlık Bakanlığı, iftarda aşırı tüketimin zararlarına dikkat çekerek, "Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğar. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması, bu nedenle de özellikle sahur öğün atlanmaması gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayı nedeniyle yurttaşları sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uyarmak için bir dizi öneride bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sahurda sadece su içerek veya sahura kalkmadan, yatmadan önce yemek yiyerek oruç tutmanın zararlı olduğu uyarısında bulunuldu. Bakanlık, gün içinde beslenmenin sadece iftar saatiyle sınırlı tutulmasının yanlış olduğunu vurgularken, sahur ve iftar arasında da 3. öğün olarak yemek yenilmesini önerdi.

Özellikle sahurun atlanması veya suyla geçiştirilmesinin zararlarına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, iftarda hızlı yemek yenmemesini de önerdi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:
“Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması temel olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu nutulmamalıdır.”

SAHURDA HAFİF KAHVALTI YA DA ÇORBA İLE SEBZE

Bakanlık, sahurda ağır yemekler yenmesi halinde, metabolizma hızı gece saatlerinde düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızının yükseldiği ve kilo alma riskinin arttığını vurguladı. Sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi önerilen açıklamada, beynin doyma emrini 15-20 dakika içinde verdiği, bu süre içinde çok miktarda yemek yemenin sakıncalı olduğu uyarısı da yapıldı.

İFTARDA YEMEK YAVAŞ YENMELİ

Özellikle iftarda çok hızlı yemek yenmesi halinde 15-20 dakikalık süre içinde açlık hissinin kaybolmayacağı ve bu süre içinde aşırı yemek tüketmenin ilerleyen günlerde hızla kilo fazlasına yol açabileceği kaydedildi. “Ramazan’ın en bilinen özelliklerinden birisi iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında genellikle bir insana yetecek yemeklerin iki üç kat fazlası bulunur” denilen açıklamada, “Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğar. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir” uyarısında bulunuldu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAMALI

Sağlık Bakanlığı, “Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir” diyerek bu konuda da yurttaşları uyardı. Açıklamada, oruç tutmanın sağlıklı insanın metbolik dengesinde önemli değişiklikler yapmadığı ancak şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda veya hamilelik ve emzirme dönemi gibi süreçlerde oruç tutmanın olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.

SAĞLIKLI ORUÇ ÖNERİLERİ

Bakanlık, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
“-Ramazan ayında 4 öğün beslenilmeli, öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

-Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi uygundur.

-İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

-Günde ortalama 2-2.5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye özen gösterilmelidir.

-İftarda sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

-İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.

-Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

-Kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.”