Gönderen Konu: Besin deposu midyeyi tüketirken dikkat  (Okunma sayısı 513 defa)

Çevrimdışı ***ALfoNSo***

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 23.777
  • Puan 6935
  • Cinsiyet: Bay
  • Dü$medeN BuLuTLaRDa Ko$mAm GeREk...
    • Profili Görüntüle
Besin deposu midyeyi tüketirken dikkat
« : 10 Eylül 2007, 01:03:21 »
Türkiye'de pek çok kimsenin severek tükettiği midye, özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin bir deniz ürünü.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, midyenin ülkede tüketimi tercih edilen su ürünlerinin başında geldiğini söyledi.

Midyenin özellikle selenyum, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve A, B1, B2, B6, B12 ve C vitaminleri yönünden çok zengin bir ürün olduğuna işaret eden Doç.Dr. Çolakoğlu, ''Ayrıca midyede diğer su ürünlerinde olduğu gibi yüksek oranda omega 3 yağ asitleri bulunmaktadır'' açıklamasında bulundu.

MİDYE TÜKETİRKEN DİKKAT
Doç. Dr. Çolakoğlu, midye etlerinin sağlıklı olması ve sonrasında ise sağlıklı koşullarda hazırlanıp, gıda haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Midyelerin denizlerdeki yaşamında, beslenmek için süzdükleri su içinde bulunan her türlü zararlıyı bünyelerine alabildiğine, bu nedenle çok kolay bozulabildiğine işaret eden Doç.Dr. Çolakoğlu, ''Dolayısıyla midyeler, özellikle ağır metal, biyotoksin ve mikroorganizma içeriğiyle insan sağlığı açısından risk oluşturabilmektedirler. Bu sebeple tüketilecek midyelerin temiz sulardan elde edilmesi ve hijyenik koşullarda hazırlanıp satışa sunulması gerekmektedir'' diye konuştu.

Doç.Dr. Çolakoğlu, özellikle denize kıyısı bulunan kentlerde yaz aylarında rağbetin daha da arttığı midye dolmaların genellikle seyyar satıcılar tarafından tüketime sunulduğunu, denizden çıkarıldıktan sonra haşlanan midye etlerinin nasıl bir mutfak ortamında dolma haline getirildiğinin tam olarak bilinemediğini bildirdi.

Temiz sulardan çıkarılmış ve sağlıklı koşullarda hazırlanmış midyelerin soğuk ve hijyenik ortamlarda satışa sunulduğunda, sadece bir gün değil aksine artı 4 santigrat sıcaklıkta 15 gün, artı 7 santigrat sıcaklıkta ise 10 günlük süre zarfında mikrobiyolojik açıdan hiçbir riski olmadan sağlıklı bir şekilde tüketilebileceğini kaydetti.

Doç. Dr. Çolakoğlu, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de oldukça bol bulunan ve yüksek besin değerine sahip olan bu gıda maddesine halkın güvenle yönlendirilmesi ve şüphelerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
GençTürk Haber



Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.423
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Besin deposu midyeyi tüketirken dikkat
« Yanıtla #1 : 10 Eylül 2007, 18:25:37 »
Paylaşim için saol

Çevrimdışı melih123

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 12.490
  • Puan 2352
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - steve_melih@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Besin deposu midyeyi tüketirken dikkat
« Yanıtla #2 : 16 Eylül 2007, 21:15:46 »
saol

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Besin deposu midyeyi tüketirken dikkat
« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2007, 17:48:04 »
pylaşım için saol

Çevrimdışı Burqi

  • 2. SINIF UYE
  • ****
  • İleti: 6.319
  • Puan 4650
  • Cinsiyet: Bay
  • Türkiye FootbaLL kinq
    • MSN Messenger - team_burhan@w.cn
    • Profili Görüntüle
Besin deposu midyeyi tüketirken dikkat
« Yanıtla #4 : 30 Ocak 2008, 14:28:00 »
keşke alıntıdır die yazsaydın bea ;D ;D ;D