Gönderen Konu: Boyun ve bel fıtığında umut  (Okunma sayısı 499 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Boyun ve bel fıtığında umut
« : 05 Şubat 2008, 16:38:11 »
 Boyun ve bel fıtığında umut

--------------------------------------------------------------------------------
'Manuel Terapi' yöntemiyle özellikle boyun ve bel fıtığı ağrıları daha kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Almanya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde geliştirilen “Manuel Terapi” adı verilen tedavi yöntemiyle özellikle boyun ve bel fıtığından kaynaklanan ağrıların fizik tedaviye nazaran daha kısa sürede tedavi edilebildiği bildirildi.

Dört fizyoterapiste eğitim verildi
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cem Koca, Avrupa Birliğinin Leonardo Da Vinci projesi kapsamında, aynı hastaneden 4 fizyoterapist ile birlikte bir ay boyunca Almanya’da "Manuel Terapi" eğitimi aldıklarını bildirdi.

El, dirsek, omuz, boyun, sırt ve bel ağrılarıyla boyun ve bel fıtığının tedavisinde uygulanan bu yöntemle hastanın daha kısa sürede sağlığına kavuşabildiğini anlatan Koca, yöntemle ilgili şu bilgileri verdi:

Basınç uygulayarak ağrı azaltılıyor
"Bu tedavi yönteminde ağrılı bölgedeki kasları yumuşatıp söz konusu bölgeye basınç uygulayarak ağrının azalmasını sağlıyoruz. Ortalama 20 gün ve her seansı 1.5 saat süren fizik tedaviye oranla bu tedavi 10 gün uygulanıyor ve her seans 20 dakika sürüyor. Fizik tedavide ilk 10 gün hastanın ağrıları artarken bu yöntemle hasta ilk seansta fayda bulduğunu söylüyor. Ama hasta önerdiğimiz egzersizleri mutlaka yapmalı."

Söz konusu program kapsamında Almanya’da eğitim alan 4 fizyoterapistten biri olan, aynı hastanede görevli Murat Yiğit de, “Elle yapılan tedavi” anlamına gelen manuel terapinin omurgalarda, özellikle boyun ve bel bölgesinde meydana gelen semptomları gidermek ve hastaya aktif bir tedavi sağlayabilmek için uygulandığını kaydetti.

Uygun bölgeye doğru tedavi
Terapi uygulanırken hastayı doğru pozisyonlamak ve uygun bölgeye doğru tedavi uygulamak gerektiğini belirten Yiğit, tedavi sayesinde boyun ve bel fıtıklarının yüzde 97-98 oranında başarıya ulaştığını ifade etti. Yiğit hastaların tedavi sonrasında da kendilerine önerilen egzersizleri yapmaları halinde tedavinin daha da başarılı olduğunu kaydetti.

Yöntemin, bel ve boyun ağrısı çeken tüm hastalarda uygulanamayacağını ifade eden Yiğit, "Özellikle kemik erimesine (osteoporoz) maruz kalan hastalar için bu yöntem sakıncalıdır. Çok ileri düzeyde, ancak ameliyatla tedavi olabilecek bel ve boyun fıtığı olan hastalarda da bu yönteme başvurulamaz" dedi.

Ehil kişiler uygulamalı
Yöntemi bu konuda ciddi eğitim almış kişilerin uygulaması gerektiğini anlatan Yiğit, aksi halde hastalarda telafisi çok zor kalıcı sorunların meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Halk arasında "kırıkçı, çıkıkçı" olarak adlandırılanların da tedavi adı altında bir takım yanlışlıklar yaptıklarını kaydeden Yiğit, “Tıbbi eğitim almamış kişiler önemli rahatsızlıklara hatta felçlere kadar gidebilen sorunlara yol açabilirler. Bu nedenle hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir” diye konuştu.