Gönderen Konu: Doğa baharda şifa saçıyor  (Okunma sayısı 449 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Doğa baharda şifa saçıyor
« : 31 Mayıs 2008, 12:18:55 »
Doğa baharda şifa saçıyor
Baharın gelmesiyle birlikte, tabiat ana da şifa dağıtmaya başladı... Hindiba, ısırgan, kuzu kulağı, vekenger gibi şifalı otlar tezgahlarda yerini alıyor. Ancak uzmanlar, her yabani otu ''şifalı'' diye tüketmeme konusunda uyarıyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Kan, Türkiye'de yabani bitkilerden gıda olarak yararlanmanın çok yaygın olduğunu belirterek, "Bazı bitki türleri zehirli olmaları nedeniyle ölümcül olabilmektedir" dedi.

Kar çiçeği (acı çiğdem), banotu, boru çiçeği, baldıran gibi bazı bitkilerin zehirlenmelere ve hatta ölümlere yol açabileceğini söyleyen Kan, bu yüzden bilmeden doğadan her bitkinin toplanıp yenmesinin sakıncalı olduğunu kaydetti.

Kan, "Kimliği belli olan doğal bitkilerimiz insan sağlığının hastalıklara karşı korunmasında, vücut direncini artırılmasında önemli katkıları olan bitkilerdir. Aynı zamanda pek çoğunun antioksidan olma özelliklerine sahip olması da doğal bitkilerin önemini artırmaktadır" diye konuştu.

Yabani otlar ve özellikleri...

Kan, halk arasında kırlardan ya da dağların eteklerinden toplanan kaparinin (kebere), yüksek iştah açıcı ve kuvvet verici, nisan ve mayısta toplanan domalan (keme) mantarının ise minerallerce zengin olduğunu ve iyi bir diyet gıdası olarak kullanılabileceğini söyledi.

Yapraklı dalları ıspanak gibi pişirilerek yenen ebegümecinin kan temizleyici ve idrar artırıcı özelliklerinin bulunduğunu vurgulayan Kan, kenger otunun, suda haşlandıktan sonra salata halinde veya et yemeklerinde sebze olarak kullanıldığını, bu bitkinin karaciğer dostu olarak bilindiğini kaydetti.

Hindibanın (acıgüneyk, acı marul da bilinir), taze yapraklarının salata ve yeşillik olarak erken ilkbaharda tüketilen şifalı bitkilerden olduğunu belirten Kan, "Bitki yapraklarının içermiş olduğu alkaloitin tıbbi değerler vardır. Spazm çözücü ve iştah açıcı özelliklerinden dolayı bu grup bitkiler aşırıya kaçmamak kaydıyla bir miktar yenilebilir" dedi.

Isırganın evlerde her zaman bulundurulması gereken lezzetli bir salata ve sebze yemeği olarak kullanılacak bitki olduğunu ifade eden Kan, bu bitkinin de vücut direncini artırıcı, vitamin içeren özelliği olduğunu bildirdi.

Kan, kuzukulağı, labada ve yemlik adı verilen tıbbi bitkilerin de vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğunu söyledi.