Gönderen Konu: Hamileyseniz kahveden uzak durun!  (Okunma sayısı 391 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Hamileyseniz kahveden uzak durun!
« : 06 Şubat 2008, 00:22:50 »
Hamileyseniz kahveden uzak durun!
Kadınların aşırı derecede kahve içmesinin, ölü doğum riskini artırdığı söyleniyor.

Danimarka'da yapılan bir araştırmanın sonucunda, hamile kadınların aşırı derecede kahve içmesinin, ölü doğum riskini artırdığı ortaya çıkarıldı. Danimarka’nın Aarhus Üniversite Hastanesi’nden bilim adamlarının yaptıkları araştırmada, günde 8 fincandan fazla kahve içen hamile kadınlarda ölü doğum yapma riskinin iki katına yükseldiği ileri sürüldü.

Tüketim artıkça risk artıyor
Araştırma ekibinden Dr. Kristin Wisborg, günde bir ya da iki fincan kahve içmenin zararlı olmadığını, ancak tüketim arttıkça riskin de arttığını belirterek, "günde 4 ila 7 fincan arasındaki kahvenin ölü doğum riskini yüzde 80, 8 ve daha fazla fincan kahveninse iki katına çıkardığını tespit ettik" dedi.

Wisborg, İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan çalışmalarında, hastanede doğum yapmadan önce alkol, kahve ve sigara içme alışkanlıklarını anketle tespit ettikleri 18 bin hamile kadının verdiği yanıtları kullandıklarını söyledi.

Çalışmalar da doğruluyor
Wisborg, kendisi ve çalışma arkadaşlarının bebeklerin ilk yaşında meydana gelen ölümlerle kahve içme arasında bağlantı olduğuna ilişkin bir şey bulamadıklarını da kaydetti. Fazla kahve tüketen kadınların çoğunun aynı zamanda fazla alkol ve sigara tükettiklerini de belirlediklerini ifade eden Wisborg, bu faktörlerin de ölü doğum riskini artırdığını vurguladı.

Wisborg, hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmalarda da yüksek orandaki kafein almanın ölü doğum riskini artırdığını belirlediklerini açıkladı.

Sebep kesin belli değil
Bilim adamları, kahvenin nasıl bir mekanizmayla ölü doğum riskini artırdığını bilemediklerini, ancak kafeinin, plesentadaki kan damarlarının büzülmesini ve kalp atışlarını etkileyen adrenalinin serbest bırakılmasını harekete geçirdiğinden şüphe ettiklerini ifade ettiler.

Öte yandan İngiliz Kahve Derneği sözcüsü Roger Cook, hamile kadınların araştırmanın sonuçları yüzünden paniğe kapılmalarını isteyerek, Gıda Standartları Ajansı’nın, 3 ya da 4 fincan kahveden alınan 300 miligram kafeinin zararlı olmadığını ve anne ile ceninini kötü etkilemeyeceği yönündeki açıklamasını örnek gösterdi.