Gönderen Konu: Kimlerin down sendromlu çocuğu olabilir  (Okunma sayısı 439 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Kimlerin down sendromlu çocuğu olabilir
« : 06 Şubat 2008, 00:40:28 »
Kimlerin down sendromlu çocuğu olabilir
Artık tüm gebelere Down sendromu için testler önerildiğini belirten uzmanlar, herekesin down sendromlu bebeğinin olabileceğini fakat bazı annelerde riskin daha yüksek olduğunu söylüyor.

Down sendromunun en sık görülen kromozomal hastalık olduğunun altını çizen uzmanlar, yirmibirinci kromozomdan bir kopya fazlası olma sonucu gelişen bir hastalık olduğunu söylüyor. "Bu tesadüfi bir durumdur. Bu durumun tedavisi yoktur. Down sendromlu kişilerde etkilenme çok farklı düzeylerde olabilir. Değişik düzeyde de olsa Down sendromlu kişilerde öğrenme güçlüğü vardır. Yaklaşık yüzde 50'sinde kalp hastalığı, işitme ve görme işlevlerinde azalma, değişen oranlarda organ hastalıkları görülebilir. Çoçukların büyüdüklerinde ne kadar etkileneceklerini önceden kestirmek mümkün olmamaktadır." diyen uzmanlar, Down sendromlu çoğu kişinin uzun dönemde yardıma ihtiyacı olacağına işaret ediyor.


HERKESİN DOWN SENDROMLU BEBEĞİ OLABİLİR

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Hastenesi'nden Op. Dr. İsmail Küçükerdoğan, herkesin Down sendromlu bebeği olabileceğini, ancak riskin yaşla birlikte arttığını, anne ne kadar yaşlıysa Downlu bebek doğurma olasılığının da o kadar yüksek olduğunu kaydetti.

20 yaşında bir kadının 1/1500, 30 yaşındaki bir kadının 1/900, 40 yaşında bir kadının 1/100 olasılıkla Dawnlu bebek sahibi olabieceğini anlatan Dr. Küçükerdoğan, "Bu tesadüfi bir durumdur ve anne babanın yapıp yapmadıkları ile ilgili değildir." diye konuştu.



Down sendromu için 2 grup test uygulanmaktadır:

1.Tarama Testleri : Bu testler hiçbir zaman kesin bir sonuç vermez, ancak hangi bebeklerde Down sendromu görülme riskinin daha yüksek olduğunu gösterir. Bu testler anne veya bebeğe herhangi bir risk oluşturmazlar. Tarama testleri ultrosonografi veya anne kanına uygulanan hormon ölçümleri ile yapılır.

2.Tam Testleri : Bu testler kesin bilgi verirler,bebeğin suyundan, plasentasından veya bazen de kanından örnek alınarak bebeğe ait hücrelerin incelenmesi ile uygulanırlar. Bu testler literatür de değişik oranlar olmakla birlikte yüzde 1-2-3 oranına varan düşük riski ile birliktedirler. Yine yüzde 1-2-3 oranında alınan örnekten tanıya varmak mümkün olmayacaktır ve testin tekrarlanması gerekebilir.

Tam testlerinde düşük riski olması sebebiyle öncelikle tarama testi uygulanması ve Dr. Küçükerdoğan, "Down sendromu riski 1/270 üzerinde olanlarda tam testi uygulama tercih edilmektedir. Bu durumda tarama testi uygulanan ortalama yüzde 5 'ine tam testi uygulama tespit edilmektedir. Ortalama 40 tam testiyle bir Down sendromu bebeğe tanı koymak mümkün olmaktadır.

Yine bu yöntemlerle Down sendromu bebeklerin ortalama 3/4 üne tanı koyulabilmekte , 1/4 ine tanı koyulamamaktadır. Ailenin bütün testler hakkında bilgi sahibi olup testleri yaptırmaya başlayıp başlamaması konusunda karar vermesi önerilmektedir. Bir tarama testinde yüksek riski edildiğinde diğer tam testler uygulanmazsa gebelik dönemince bu test sonuçlarından bilgi almak sıkıntılı olabilir.

Yine down sendromuna yeteri kadar erken tanı konulduğunda gebeliğin tıbbi gereklilikle sonlandırılması gündeme gelmektedir. Ailelerin bu durumda da farklı kararları olabilmektedir. Henüz bebek ve anne üzerinde yan etkisi olmayacak bir tam testi ile etkilenmiş gebeliklerin önlenmesi için günlük kullanıma uygun bir yöntem geliştirilememiştir. Bu konuda bütün gebe ailelerin hekimleri ile kendi durumlarını değerlendirilmeleri önerilmektedir." şeklinde konuştu.




DOWN SENDROMU NEDİR

Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır.

İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirlerine bağlanmış olan genlerden oluşmuştur. İşte bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurlarıdır, dolayısıyla çocuğunuzun fazladan sahip olduğu bir kromozom onun hayatını etkileyecektir. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur.

Çocuğunuzun fiziksel görünümü diğer çocuklardan biraz farklı olabilir, bir takım sağlık sorunları bulunabilir. Fakat unutmayın ki, bazı çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü olması gibi sizin çocuğunuzun da Down Sendromlu olması bir genetik farklılıktır.

Çevrimdışı LeGeND-MæN

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 25.719
  • Puan 1937
  • Cinsiyet: Bay
  • Mangal Yürekli Adam
    • Profili Görüntüle
Ynt: Kimlerin down sendromlu çocuğu olabilir
« Yanıtla #1 : 20 Mayıs 2008, 12:14:32 »
haber için sağol
tarz yaratmak için Ağır Abi OLma!! Ağır Abi Dediğin Sevdimi Tam Sever Giydiğini herkez Beğenir, Saygısı Sonsuz Sevgisi Ebedi Olur..

DAĞLARINA DARGIMIM YAR...