Gönderen Konu: Meme kanserine karşı ilk tasarım bebek  (Okunma sayısı 404 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Meme kanserine karşı ilk tasarım bebek
« : 31 Mayıs 2008, 13:02:17 »
eme kanserine karşı ilk tasarım bebek
İngiliz çift embriyodan kanser riski taşıyan genin ayıklanmasına onay verdi. İlk kez alınan kararın onay alıp almayacağı birkaç ay içinde netleşecek. Muhalifler embriyodan gen ayıklama olayına “tasarım bebekler” yaratacağı endişesiyle karşı çıkıyor.

İngiltere’de bir çift, embriyo aşamasındaki bebeklerinin meme kanseri riskini ortadan kaldırmak için kanseri taşıyabilecek genin ayıklanmasına izin verdi. Bir ilk olarak tıp tarihine geçen karar, ebeveynlerin ileride çocuklarının daha güzel ya da daha akıllı olması için uygun genleri seçmelerine yol açacağı endişesiyle büyük bir etik tartışmayı da beraberinde getirdi.

Genetik olarak meme kanseri riski yüksek olan anne adaylarının embriyolarından bu riski taşıyanların ayıklanabildiği yöntem ilk kez bir çiftten onay aldı.

İngiliz çift, meme kanserine yatkın “BRCA1” geninin embriyolarında bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için başvuruda bulundu.

Yöntemde, embriyo 8 hücreye ulaştığında bir tanesi alınıp teste tabi tutuluyor. İncelemede embriyonun kansere yatkın “BRCA1” genini taşıdığı tespit edilirse bu gen ayıklanıyor.

Böylece, genetik olarak meme kanserine yatkın annenin bu ölümcül hastalığı doğacak bebeğe de aktarması engelleniyor.

“BRCA1” geninin, yetişkinlikte meme kanserine yatkınlığı yüzde 60 ila 80 oranında artırdığı biliniyor.

Oysa daha önce etik kurullar sadece yüzde 90 ila yüzde 100 oranında kanser ihtimali yaratan genlerin ayıklanmasına izin veriyordu.

Muhalifleri bu durumu, hayatları boyunca hiç kansere yakalanmayacak embriyoların bile riskli görülüp ayıklanması olasılığını doğuracağı için sert biçimde eleştiriyor.

Kimi çevreler de daha güzel ya da daha akıllı olmaları için genleri ayıklanan “tasarım bebekler” yaratacağı endişesiyle yönteme şiddetle karşı çıkıyor.

İngiltere İnsan Üremesi ve Embriyoloji Otoritesi’nin prensipte “olur” verdiği testin, uygulamada kabul edilip edilmeyeceği ise birkaç ay içinde netlik kazanacak.