Gönderen Konu: Migrene estetik cerrahiden tedavi  (Okunma sayısı 390 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Migrene estetik cerrahiden tedavi
« : 31 Mayıs 2008, 12:44:44 »
Migrene estetik cerrahiden tedavi
Migrene estetik cerrahiden tedavi
Mevsim değişikliklerini hepimiz öyle veya böyle, fiziksel ve psikolojik olarak yaşıyoruz. Ama emin olun, bunu en şiddetli yaşayanlar migren hastaları. Bu yazıyı da onlar için kaleme almak istiyorum. Bilenler vardır mutlaka.

Ama bilmeyenlerin daha fazla sayıda olduğunun da farkındayım:

Amerikanın en önde gelen plastik cerrahlarından olan Dr.Bahman Guyuron'un geliştirdiği olan migrenin endoskopik cerrahi ile tedavisi ile migren hastaları yüzde 90 oranında iyileşiyor. Guyuron'un uyguladığı teknik ülkemizde de aralarında benim de yer aldığım hekimler tarafından uygulanıyor. Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Teoman Doğan, Mynet okurları için yazdı.

Bu yöntem ülkemize geldiğinden bu yana “güzelleştiren” veya “gençleştiren” migren tedavisi olarak tanınıyor.

Son yıllarda migren hastalığının alın ve ensede üç ayrı bölgede, deri altından bulunan ince sinirlerin sıkışması ile tetiklendiği fark edildi. Bu sinirler yüzeyde cilde ulaşmadan önce bir kasın içerisinden geçiyor ve bu kasın hareketleri ile migren ataklarını tetikleyebiliyorlar. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği'de bu yeni tekniği bir bülten yayınlayarak ''Ağrı kesicilere veda edin, yapılan çalışmaya göre cerrahi tedavi ile migrene bağlı baş ağrılarını büyük oranda azaltmak hatta tamamen tedavi etmek mümkün'başlığı ile duyurdu.

Söz konusu teknik alın gençleştirme tekniği olarak kullanılan endoskopik cerrahinin migren ağrılarını gidermede etkili olduğunun tesadüfen bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. Ben bu tekniği Dr. Bahman Guyuron'un yanında öğrendim. Migren cerrahisi endoskopik alın germe ameliyatında yaptıklarımızla çok benzerlik taşıyor. Migren ağrıları insanın yüzündeki duyu sinirlerinin birinin tetiklenmesiyle ortaya çıkıyor. Sinir bir anda beyne bir ileti yollayarak migren atağını başlatabiliyor.

Teknikte önce hastanın migren ataklarının hangi bölgelerden başladığı belirleniyor. Üç ayrı bölgeyi de bu açıdan değerlendirip yapılacak ameliyatı planlıyoruz. Endoskopik yöntem ile, yani ışıklı bir kamera ve çok ince aletler yardımı ile hem alın kırışıklıklarına sebep olan kasları, hem de tetikleyici olarak belirlediğimiz sinirin içinden geçtiği kası gevşetiyoruz.

Her şey endoskopik olarak içeriden yapıldığı için hem iz bırakacak kesiler yapılmamış oluyor hem de iyileşme süresi kısalıyor. Bu ameliyatın bir özelliği de aynı anda alın germe ve kaş kaldırma gibi estetik müdahalelerin uygulanabilmesi. Kısaca ameliyat sonrasında hem baş ağrısı ataklarında ciddi bir azalma sağlanabiliyor hem de alın bölgesindeki kırışıklıklar yok ediliyor ve kaşlar kaldırılıyor. Enseden başlayan migren tipleri için de o bölge içerisinde ki sinirler serbestleştiriliyor. Ameliyatın yaklaşık 1.5 - 2 saat sürüyor ve hastalar genellikle aynı gün eve çıkabiliyorlar.

Kimler İçin Uygun?

Kişinin herşeyden önce gerçekten migren hastası olması gerekiyor. Her baş ağrısının migren olmadığını unutmamak gerekiyor. Hastaların ameliyattan önce mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeleri ve ameliyat sonrasında da destek almaya devam etmeleri gerekiyor. Daha sonra atakların nereden başladığını belirlemek gerekiyor. Bu genellikle hastalığın hikayesinden ortaya çıkıyor.

Ameliyatın Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi hematom, enfeksiyon gibi riskler bu ameliyatta da var. Ancak bu deri altında yapılan yüzeysel denebilecek bir girişim ve önemli bir sinir yada damar yaralanması gibi komplikasyonlar olma olasılığı çok düşük.
En büyük risk hastanın ameliyattan hiç fayda görmemesidir elbette. Alınan sonuçlar %90 larda olsa da ve bu kulağa çok yüksek gelse de %10 hastanın bu kadar fedakarlıktan sonra hiç bir fayda görmeyeceğini unutmamak gerekiyor.