Gönderen Konu: Okula başlarken göz sağlığına dikkat  (Okunma sayısı 361 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Okula başlarken göz sağlığına dikkat
« : 31 Mayıs 2008, 11:58:48 »
Okula başlarken göz sağlığına dikkat
Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, okula yeni başlayan çocukların göz muayenelerinin yapılması gerektiğini bildirdi.

Oral, yaptığı yazılı açıklamada, fark edilmeyen görme bozukluklarının okul çağına gelindiğinde öğrenmeyi zorlaştırarak çocuğun okuldaki başarısını olumsuz etkileyebileceğine işaret etti. Deniz Oral, bilimsel araştırmalarda okulda öğrenme güçlüğü gözlenen çocukların yüzde 80'inden fazlasında fark edilmemiş görme sorunları olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Sınıftaki aktivitenin, hem uzağı, hem de yakını net görebilmeyi, her iki gözünü de aynı noktaya odaklayıp beraberce takip ettirebilmeyi gerektirdiğini ifade eden Oral, "Çocuklarda görme duyusunun gelişimi 9-11 yaşına kadar tamamlanır ve doğumdan bu zamana kadar geçen süre içinde farkına varılmayan ve tedavisi yapılmayan göz problemleri kalıcı göz tembelliğine yol açabilir" uyarısında bulundu.
Görme bozukluğu belirtilerine ilişkin anne ve babaların dikkatli olması gerektiğini belirten Oral, şunları kaydetti:
"Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, başını eğme, bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama, okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme, yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma, oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el ve göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma, okulda yazı tahtasını netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayetinde göz bozukluklarından şüphelenilmeli."
Oral, anne ve babaların böyle durumlarda göz hastalıkları uzmanına başvurmaları gerektiğini bildirdi.