Gönderen Konu: Pideyi fazla tüketmeyin  (Okunma sayısı 426 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Pideyi fazla tüketmeyin
« : 31 Mayıs 2008, 12:03:21 »
Pideyi fazla tüketmeyin
Uzmanlar gün boyunca aç kalan mideye karbonhidrattan zengin pideyle yüklenilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Cihangir Uyan, karbonhidrattan zengin Ramazan pidesinin fazla tüketilmesinin, kolesterol ve trigliseridin yükselmesine neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uyan, tıka basa dolu mideyle teravi namazı kılınmasının da tansiyonun yükselmesine, çarpıntıya, nefes darlığına ve kalp krizine neden olabileceğini söyledi.

KAN YAĞLARI YÜKSELİYOR

Ramazan ayında vücut için kolesterolden zengin bir dönem geçtiğini belirten Prof. Dr. Uyan, oruçluyken şeker, kan şekeri ve trigliseridle birlikte kan yağlarının yükseldiğini, o nedenle azar azar ancak sık yemek yenmesi gerektiğini vurguladı. İftarda midenin tıka basa doldurulmasının metabolizma artışına bağlı olarak tansiyon yükselmesine neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Uyan şöyle konuştu:

AKCİĞER ÖDEMİ ÇIKABİLİYOR

“İftarda aşırı yemek, tansiyon, kalp yetmezliği veya kalp kapak bozukluğu problemleri olan kalp hastalarımızda sıkıntıya sebep oluyor. İşi ve oksijen ihtiyacı artan kalpte, çarpıntı, nefes darlığı, akciğer ödemi ortaya çıkabiliyor. Ramazan döneminde karbonhidrattan zengin pideyi fazla tüketmek de kolesterol ve trigliseridin yükselmesine yol açabiliyor." Kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını ifade eden Prof. Dr. Uyan, “Kalp hastaları, kalp ilaçlarını iftar ve sahurda almak suretiyle oruç tutabilirler. Ancak oruç kan şekerinin yükselmesine neden olduğundan, şeker hastalarına oruç tutmamalarını öneriyoruz” dedi.

TOK MİDEYLE TERAVİH OLMAZ

Ramazan ayında tok mideyle teravih namazı kılınmasının da kalpte sorun yarattığını söyleyen Prof. Dr. Uyan, “Kalp hastası olsun ya da olmasın, tıka basa doldurulmuş mideyle teravih namazına gidilmemeli. Teravih namazı efor gerektiren bir ibadet. Tıka basa doldurulmuş mideyle kılınması halinde metabolizma artışıyla yükselen tansiyon, namaz esnasında göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve kalp krizine bile yol açabiliyor” diye konuştu.