Gönderen Konu: Sağlık Bakanlığı'ndan hamilelere uyarı  (Okunma sayısı 424 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Sağlık Bakanlığı'ndan hamilelere uyarı
« : 31 Mayıs 2008, 12:25:40 »
Sağlık Bakanlığı'ndan hamilelere uyarı
Sağlık Bakanlığı'ndan hamilelere uyarı
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, hamile bayanları 'gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenme' konusunda uyardı.


Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleştiği belirten bakanlık, gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin, anne-bebek ölümlerine yol açan bir çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğine dikkati çekti. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunduğu vurgulanarak, Türkiye'de beslenme bozukluklarına bağlı olarak, hamile kadınların yüzde 58'inde demir yetersizliği anemisi (kansızlık) ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel gelişimde etkili iyot ve kemik gelişiminde rol oynayan kalsiyum yetersizliklerinin görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, dünyada her yıl doğan 6 bebekten birinin 2 bin 500 gramın altında ve düşük doğum ağırlığı ile doğduğu ifade edilerek, bu oranın Türkiye'de yüzde 10 - 12 arası olduğu belirtildi. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden birinin, hamile kadınlarda görülen beslenme bozuklukları olduğu kaydedilen açıklamada, "Gebelik döneminde bayanların enerji ve besin öğeleri gereksinimi artmaktadır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından sağlanır. Bunun sonucunda da annede, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebekler de ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlar" denildi.

ANNE ADAYLARINA BESLENME UYARILARI
Gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenmenin, hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, anne adaylarına yönelik şu uyarılar yer alıyor: "Normal zamanda yediklerinize ek olarak, her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketin. Bu besinlerin yerine 2 - 3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek de tüketmeniz yararlı olacaktır. Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerdiğinden pastörize süt ve bu sütlerden yapılan peynirleri tercih edin. Normal zamanda yediklerinize ek olarak, bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık, bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların tüketilmesine özen gösterin. Vitaminler açısından zengin olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli olarak tüketmeye çalışın. Azar azar ve sık aralıklarla beslenin. Uzun süre aç kalmayın. Yemeklerde sıvı yağları tercih edin. Gün içinde zeytinyağı da tüketmeye özen gösterin. Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin yanında, C vitamini açısından zengin bol limonlu salata, taze soğan veya meyve tüketin. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Böylelikle bebeğinizi guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korumuş olursunuz. İyotlu tuzu, koyu renkli cam kavanozda saklayın. Bu tuzu ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan koruyun. Böylelikle iyodun kayba uğramasını engellemiş olursunuz. Yüksek tansiyonunuz (hipertansiyon) varsa yemekleri tuzsuz veya az tuzlu pişirin. Aşırı tuzlu besinleri tüketmeyin.

Gebelikte sıvı gereksinimi artar. Bunu karşılamak için daha fazla su veya süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımınızı artırın. Her gün en az 10 bardak su için. Gebelikte anemi (kansızlık) daha sık görülür. Anemiden korunmak için; yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez ve taze meyve - sebze gibi yiyecekleri daha fazla tüketmeye özen gösterin. Çay ve kahve tüketimini en aza indirin. Yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay veya kahve içmeyin. Açık çay tercih edin.

Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için, besinleri özellikle sebze ve meyveleri tüketmeden önce çok iyi yıkayın. Bu besinleri en iyi yıkama
şekli; yiyecekleri su dolu bir kapta 5 - 10 dakika bekletmek, bu işlemi birkaç kez tekrarlamak ve sonra çeşme altında bol suda yıkamaktır. Gebelikte aşermenin hormonal etkiler sonucu gerçekleştiği bilinmektedir. Bu nedenle canınızın her çektiği yiyeceği değil, vücudunuz için gerekli olanları, ölçülü şekilde tüketin. Gebeliğiniz boyunca her ay 1 - 1.5 kg olmak üzere, toplam 7 - 14 kg alacak şekilde ağırlık artışınızı kontrol edin. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmayın. Sigara içilen ortamlardan uzak durun. Sebze ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi, vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama ve pişirme sularını dökmeyin. Satın alırken taze besinleri tercih edin. Aldığınız besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edin. İçeriği bilinmeyen besinleri gebeliğiniz süresince tüketmeyin".
Hamilelerde D vitamini yetersizliğinin, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilediği, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirdiği bildirilen açıklamada, bütün hamile kadınların günde 10 - 15 dakika süreyle ve öğle saatleri dışında güneşe çıkmalarının önemli olduğu kaydedildi.