Gönderen Konu: Şiddetli Sırt Ağrısına Dikkat!  (Okunma sayısı 356 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Şiddetli Sırt Ağrısına Dikkat!
« : 31 Mayıs 2008, 13:04:06 »
Şiddetli Sırt Ağrısına Dikkat!
Safra kesesi taşları vücutta safrayı oluşturan kolesterol, safra tuzları gibi komponentlerin bileşimindeki dengesizliklerden dolayı oluşuyor. Ender görülen bazı kan hastalıkları ve ameliyat türleri de safra kesesinde taş oluşumuna neden olabiliyor.
Toplumda sıkça karşılaşılan ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilen safra kesesi taşları ile ilgili bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Selçuk Kihtir, safra kesesi taşlarının yemek sonrası hazımsızlık, gaz şikayeti, karın ağrısı, sırta vuran ağrı gibi değişik belirtileri olabildiğini belirtiyor. "Taşa bağlı safra kesesi iltihaplanmalarında karın ağrısının şiddetinde belirgin artış, ateş ve kusma görülebilir. Safra kesesi taşının keseden ana safra yollarına düşmesi halinde, safra yollarının ve pankreas yollarının tıkanmasına bağlı sarılık, şiddetli sırt ağrısı daha da önemlisi karaciğer ve pankreas iltihaplanmasına bağlı hayati tehlike taşıyan ağır klinik tablolar görülebilir" diyen Dr. Selçuk Kihtir, safra kesesinde taş görülme sıklığının ise yüzde 10-20 civarında olduğunu kaydediyor. Dr. Selçuk Kihtir, bu rahatsızlığın yaşlılarda, kilolu insanlarda, kadınlarda, ailesinde safra kesesinde taş hikayesi olanlarda daha sık görüldüğünü aktarıyor.

Tedavi Edilmezse Tehlike Büyüyebilir
Dr. Selçuk Kihtir'in verdiği bilgilere göre, günümüzde safra kesesi taşları cerrahi yollarla tedavi ediliyor. Bu da öncelikle halk arasında kapalı yöntem denilen laparoskopik yöntemle yapılıyor. Akut veya tekrarlayan iltahaplanmalara bağlı safra kesesindeki değişiklikler nedeni ile bazen açık yöntemle de ameliyat gerçekleştirilebiliyor.
Safra kesesi taşlarının tedavi edilmediği durumlarda ise semptomatik hastalarda tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı safra kesesi duvarında perforasyon görülebiliyor. Safra kesesi içerisindeki taşların ana safra yoluna düşmesi durumunda pankreas ve karaciğer iltihaplanmaları oluşabiliyor. Teorik olarak da uzun süreli safra kesesi taşlarının safra kesesi kanserine yol açtığı biliniyor.