Gönderen Konu: "Sıfır beden" için 10 altın uyarı  (Okunma sayısı 523 defa)

Çevrimdışı -CARLOS-

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 15.282
  • Puan 100
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
"Sıfır beden" için 10 altın uyarı
« : 03 Haziran 2008, 15:20:49 »
"Sıfır beden" için 10 altın uyarı
"Sıfır beden" için 10 altın uyarı
Yaz aylarının yaklaştığı bu günlerde düşük kalorili diyetlerden uzak durun...

01.06.2008 00:15
Sağlık Bakanlığı, güzelliğin "sıfır beden" gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hızlı kilo kaybına neden olacak çok düşük kalorili ve sağlıksız diyet uygulamalarına karşı 10 altın uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün halkı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı bilgilendirme yazısında, bir yanda değişen beslenme alışkanlıkları, diğer yanda güzelliğin "sıfır beden" gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle, bireylerin bilinçsizce sağlıksız zayıflama diyetlerini uygulamalarının pek çok sağlık sorunun gelişimine neden olduğu belirtildi. Ayrıca bilinçsizce yapılan çok düşük kalorili sağlıksız zayıflama diyetlerinin; baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, kabızlık, kansızlık, ciltte kuruluk ve saç dökülmesi gibi pek çok sorunu da beraberinde getirdiği bildirildi.

ZAYIFLAMA BANTLARI, ZAYIFLAMA İLAÇLARI DOKTOR KONTROLÜ DIŞINDA KULLANILMAMALI

Yaz aylarının yaklaştığı günlerde düşük kalorili diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı, hızlı kilo kaybına neden olacak çok düşük kalorili ve sağlıksız zayıflama diyet uygulamalarının yaygınlaştığını ve piyasada satılan zayıflama bantları ile bitkisel karışımların kontrolsüzce kullanıldığını bildirdi. Bakanlık, bu tür ürünlerin kontrolsüzce kullanımının sağlık açısından sakıncalara neden olduğu ve ağırlık kaybının sağlanmasında sadece geçici çözümler yarattığının unutulmaması gerektiğine işaret etti.

Ayrıca bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelerinin, hareketli bir yaşam tarzını benimsemelerinin, sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi ile yaşam kalitelerinin arttırılması açısından büyük önem taşıdığı da belirtildi.

Öte yandan vücut ağırlığının denetiminin sağlanmasında, bireye özgü, diyetisyen tarafından hazırlanacak olan zayıflama diyetlerinin, mutlaka sağlık kontrollerinden geçtikten sonra doktor kontrolü altında uygulanması ve hızlı kilo vermeye yönelik zayıflama ilaçları, bantları, bitkisel karışımların bilinçsizce ve kontrolsüzce doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın uyarı yazısında, çok düşük kalorili diyetlerin, bireyin bazal metabolizma hızının düşmesine, diyetin bırakılması sonrasında hızla verilen kiloların geri alınması nedeniyle de bireylerin sürekli zayıflama diyeti uygular hale gelmesine neden olduğu ifade edildi.

İŞTE 10 ALTIN UYARI

Sağlık Bakanlığı, "sıfır beden"e ulaşmak için bilinçsizce yapılan diyetlere karşı hazırladığı yazısında 10 altın uyarıda bulundu:

-Vücut ağırlığının kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır. Vücut ağırlığının azaltılmasına yönelik zayıflama diyetlerinde ise, besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması temel alınmalıdır.

-Sağlıklı zayıflama diyetleri bu ilkeyi göz önünde bulunduran diyetlerdir ve doktor kontrolü ve diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır. Zayıflama diyetleri tamamen kişiye özgüdür ve bireyin yaşı, beden yapısı, boy uzunluğu, cinsiyeti, mesleği, mevcut hastalıkları, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

-Sağlıklı zayıflamak için kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan, çok düşük enerjili şok diyetler ve tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılmalı, sağlık kontrolleri yaptırıldıktan sonra diyetisyen tarafından bireye özgü olarak hazırlanan ve haftada 0.5-1 kilogram ağırlık kaybına yol açan, yavaş ve uzun sürede zayıflamayı hedefleyen, zayıflama diyetlerinde mutlaka besin çeşitliği sağlanmalı, tek tip beslenmeye dayalı diyetler uygulanmamalıdır.

-Öğün atlamamaya ve düzenli aralıklarla günde 3 ana, 3 ara öğün tüketmeye özen gösterilmelidir.

-Zayıflama diyetlerinin uygulanması esnasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlık probleminin önlenmesi açısından lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kan şekerini dengeleyici besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.

-Tokluk hissini uyandıran sinyallerin yaklaşık 20 dakika içinde beyine ulaştırılması nedeniyle hızlı yemek tüketiminden kaçınılmalı, besinler iyice çiğnenmemeli ve yavaş yemek yemeğe özen gösterilmelidir.

-Yemek yerken başka bir işle meşgul olmak farkında olmadan fazla besin tüketimine neden olabilir. Bu yüzden yemek yemek başlıbaşına bir olay olarak algılanmalı ve yemek yerken başka bir işle meşgul olunmamalıdır. Yemekleri mümkün olduğunca küçük tabaklarda porsiyonlayarak tüketmeye özen gösterilmelidir.

-Yemeklerde kullanılan yağ türüne de dikkat edilmeli, aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Yemekler pişirilirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.

-Vücutta oluşan zararlı maddelerin atımı ve barsak sağlığı için günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.

-Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
"Sıfır beden" için 10 altın uyarı
« Yanıtla #1 : 04 Haziran 2008, 03:29:58 »
pylaşım için saol

Çevrimdışı black_tower91

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.472
  • Puan 48
  • Cinsiyet: Bay
  • DAvid Villaa
    • MSN Messenger - black_tower91@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
"Sıfır beden" için 10 altın uyarı
« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2008, 15:06:55 »
saol