Gönderen Konu: En Çok İştah Artışı Gebeliğin Hangi Döneminde Yaşanır?  (Okunma sayısı 180 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
En Çok İştah Artışı Gebeliğin Hangi Döneminde Yaşanır?



Gebeliği özel kılan aşerme; anne adaylarının herhangi bir gıdayı aşırı yeme isteği, farklı tatlardan oluşan anormal bir karışımı lezzetli bulması ve tüketmesi şeklinde görülebilir. Aşerilen besinlere bakıldığında anne adaylarının yaklaşık %40’ının tatlı besinlere, %33’ünün ise tuzlu besinlere aşerdiği görülmüştür. Araştırmalara göre baharatlı olan yiyecekleri arzu edenlerin oranı da %17 civarında.

 

Anne adayları yiyecek-içecekler dışında kiremit tozu, kil, toprak, sigara külü gibi maddelere de aşerebilir. Bazı anne adayları da aşırı oranda tuz, limon tuzu, buz parçaları, un, nişasta, kabartma tozu gibi gıda maddelerine aşerebilir.

 

Anne adaylarının ortalama yüzde 85’i hamilelik döneminde en az bir gıdaya karşı çok fazla yeme isteği duyar. Her kadın birbirinden farklı tatlara aşerebilir. Tatlı, tuzlu, baharatlı ya da ekşi besinler hamile kadınların en çok arzuladığı tatlardır.

 

Gebelik döneminde gelişen aşırı hormonal farklılıkların tat ve koku üzerinde ciddi etkisi olabileceği düşünülmektedir. Menopoz döneminde de benzer iştah artışı ya da azalışı olmaktadır. Ancak aşermenin asıl sebebi, henüz net olarak bilinmemektedir.

 

Hamilelikte meydana gelen bulantı ve kusmalar için de aşerme tabiri kullanılır. Hatta bir renkten, bir kişinin sesinden, bir TV programından, herhangi birinin kokusundan tiksinme de aşerme döneminde yaşanan ilginç tepkilerdir. Bazı uzmanlar gebelik başlarında anne adayının yiyeceklere reaksiyon gösterip, mide bulantıları yaşamasını; ‘insan bedeninin içinde mucizevi bir şekilde gelişmekte olan bebeği, oluşabilecek tehlikelerden korumak için bir güç var ve cenini besinlerde bulunan toksinlerden koruyor’ şeklinde yorumlamaktadır. Ancak bu düşünceyi kanıtlayacak herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. Bu tezi savunanlar; özellikle hamileliğin riskli evrelerinde, birtakım besinleri tüketmekten kaçınan bünyenin aslında doğal bir koruma içgüdüsü içinde olabileceğini söylemektedir.

 

Aşerme durumu, erken hamilelikte normal bir bulgu olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda kansızlık veya beslenme bozukluğunun habercisi de olabilmektedir. Özellikle toprak, kil gibi maddelere aşerilmesi kansızlık belirtisi olarak yorumlanır.

 

Aşerme genellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde olur. Bundan sonraki dönemlerde görülen aşermenin psikolojik olduğu düşünülmektedir. Annenin aşerdiği yiyeceği tüketmesi psikolojik olarak önemlidir. Arzuladığı gıdayı tüketen anne adayı daha huzurlu olur. Yemezse bebeğin zarar göreceği ise kesinlikle yanlış bilgidir. Bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir bulgu yoktur.

 

Aynı zamanda vücut her zaman doğru şeyi istemeyebilir. Yani, ‘vücut ihtiyaç hissettiği şeyi ister, zararlıyı istemez’ düşüncesi de yanlıştır. Gebelikten önce sigara içmediği halde sigaraya aşeren anne adayları görülmüştür. Yine de bugüne kadar görülen örnekler genellikle sigara izmariti, temizlik maddeleri, toprak gibi yenmeyen garip maddelere aşerenlerde demir eksikliği, kansızlık, beslenme bozukluğu problemleri olduğunu göstermektedir.

 

Aşermeyi bahane edip fazlasıyla tüketmek aşırı kilo ve çeşitli sağlık problemleriyle size geri dönecektir. Aşerdiğiniz besini kalorisi düşük benzer bir besin ile değiştirmek akıllıca olur. Mayonezin yerine yağsız süt ürünü, şekerin yerine kuru meyve yemek gibi. Kesin olan bir şey var ki anne adayları gebelik döneminde normalden daha hassas ve kırılgan olurlar. Yakınlarının daha anlayışlı davranıp destek olmaları annenin bu dönemi rahat atlatmasını sağlayacaktır.

 

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp bebek Uzmanı

www.fertijin.com.tr

fertijin@fertijin.com.tr