Gönderen Konu: Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Mümkün  (Okunma sayısı 197 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Mümkün
« : 03 Ekim 2018, 23:25:58 »
Ameliyatsız Kalp Kapağı Değişimi Mümkün

Kalbin dört boşluğu arasında yer alan kapaklara kalp kapağı adı verilmektedir. Triküspid, pulmoner, mitral ve aort adı verilen bu kapaklar bir günde yaklaşık yüz bin kez kasılmakta ve kanın kalp içerisinde sorunsuzca dolaşmasını sağlamaktadır. Bu kapakların işlevlerinin bozulması ise ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Doğuştan kaynaklanan bozukluklar, erken yaşta geçirilen kalp romatizması ve zaman içerisinde kapakların yıpranması, kapakların işlevlerini yerine getirememelerine neden olmaktadır. Kalp kapaklarında meydana gelen bozukluklar çeşitli tanı yöntemleri ile belirlenebilmektedir. Kalp kapaklarındaki işlevsel bozukluk daha çok ileri yaştaki hastalarda ortaya çıkmaktadır. Ancak ileri yaşlarda bu gibi büyük ameliyatların riski de daha fazla olmaktadır. Bu nedenle ileri yaşta hastalar için vücudu daha az etkileyen ve daha kolay gerçekleştirilebilen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

 

Ameliyatsız Yöntem

Kalp kapağı değişikliğinin farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni cerrahi tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavide hasta açık kalp ameliyatına alınır ve bu ameliyatta işlevini yitirmiş olan kalp kapağı yerine mekanik veya biyolojik bir kapak takılmaktadır. Açık kalp ameliyatları yaşı ilerlemiş hastalar için son derece risklidir. Bu nedenle bu hastalarda TAVİ yöntemine başvurulmaktadır. TAVİ ile herhangi bir açık kalp ameliyatına gerek kalmadan ya da hastanın göğüs kafesi açılmadan kalp kapağı değiştirilebilmektedir. TAVİ yöntemi ile hastanın kasık damarından vücuda giriş yapılır ve kalbe kadar ilerlenir. TAVİ yönteminde kullanılan kalp kapakları inek ya da domuzun kalp zarından yapılan biyolojik kapaklardır.

 

Değişim Sonrası Süreç

Ameliyatsız kalp kapağı değişimi gerçekleştirilmiş olan hastaların operasyondan sonra dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hastaların değişimden sonra doktor kontrollerini herhangi bir şekilde aksatmamaları gerekmektedir. Ayrıca değişim sonrasında doktor tarafından verilen kan sulandırıcı ilaçlar da düzenli olarak kullanılmalıdır. Kalp kapağı değişmiş olan hastaların antibiyotik kullanımlarında mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Hastaların değişimden sonraki hayatlarında bazı değişiklikler yapması önerilmektedir. Özellikle sağlıklı ve düzenli beslenme bir yaşam tarzı olarak kabul edilmelidir. Hastaların kilo almaktan kaçınmaları ve tuzdan uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Operasyon sonrasındaki süreçte yaşanacak çarpıntı hissi, göğüste ağrı ve nefes darlığı durumlarında ise mutlaka doktora danışılmalıdır.

 

Prof. Dr. Ali Civelek

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

http://www.alicivelek.com/

Instagram: https://www.instagram.com/dralicivelek/

Facebook: https://www.facebook.com/dralicivelek/