Gönderen Konu: İdrar Kaçırma Sizi Sosyal Yaşamdan Soyutlamasın!  (Okunma sayısı 202 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
İdrar Kaçırma Sizi Sosyal Yaşamdan Soyutlamasın!
« : 10 Ağustos 2018, 15:54:35 »
İdrar Kaçırma Sizi Sosyal Yaşamdan Soyutlamasın!

 

İdrar kaçırmanın yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, sosyal yaşamdan uzaklaştıran bu sağlık sorununun tedavisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Özellikle kadınlarda; ileri yaş, çok sayıda doğum yapma ve aşırı kilo gibi nedenlerle meydana gelen idrar kaçırma, bir hastalık olduğu gibi, önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu sorun kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülmekte ve yaş ilerlemesine bağlı olarak da artış göstermektedir.

 

Yaşam Kalitesini Olumsuz Etkiliyor

 

Ağır kaldırmak, hapşırmak ve merdiven çıkmak gibi durumlarda görülen idrar kaçırma, yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bazı hastaların günlük aktivitelerini gerçekleştirdiği sırada idrar kaçırma sorunuyla karşılaşmaz ancak sık sık idrara çıkma ve tuvalete yetişememe gibi sorunlar baş gösterebilir.  Bu problem günde 10- 15 kez idrara çıkan daha da önemlisi idrar da kaçırma nedeniyle kadınlarımızı sosyal hayattan uzaklaştırmaktadır.

 

Zor ve travmalı doğumlar, idrar kaçırma riskini arttırırken, sezaryen ve normal doğumların bu problem üzerinde önemli bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat çok sayıda doğum yapmak, müdahaleli doğum, doğumun normalden uzun sürmesi idrar kaçırmaya davetiye çıkarabilir.

 

Aşırı Kilolar Risk Faktörü!

 

İdrar kaçırmaya yol açan faktörlerin başında aşırı kilolar gelmektedir. Çünkü aşırı kilolarla karın içindeki basıncın artması, idrar yollarını riske atmaktadır. Bu konuda kasları güçlendirmek için düzenli pelvik taban egzersizleri yapmak fayda sağlayabilir. Kasların güçlenmesinin ise idrar tutan organda olumlu etkileri bulunmaktadır.

 

Bu problemin kadınlarda daha çok görüldüğünü söylemiştik ancak bu demek değildir ki; erkeklerde idrar kaçırma problemi görülmez. Erkeklerde stres tipi idrar kaçırmaya çoğunlukla prostat ameliyatlarından veya leğen kemiği kırıklarından sonra rastlanır.

 

 

Özellikle de ileri yaş grubunda görülen idrar kaçırma problemi tedavi edilmeli, hastanın kaybettiği yaşam kalitesi yeniden kazanılmalıdır. İdrar kaçırma sorunu için özellikle mesane boynundaki bağların zayıflığına bağlı olan tipinde cerrahi tedaviler yapılmaktadır. Bu uygulamalardan bir tanesi de ‘askı ameliyatlarıdır. Ameliyatın süresi 10-15 dakikayı geçmemektedir. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Askı ameliyatları her hastaya uygulanmaz, bu ameliyat için uygun hasta ve deneyimli hekim tedavinin başarısını belirler.

 



Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.drtanerusta.com
Instagram: drtanerusta