Gönderen Konu: F.Bahçe'ye büyük görev  (Okunma sayısı 836 defa)

Çevrimdışı YuRY

  • MODERATÖR
  • 1. SINIF ÜYE
  • ***
  • İleti: 17.264
  • Puan 1606
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - Tr_YuRY@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
F.Bahçe'ye büyük görev
« : 10 Ocak 2007, 05:05:55 »
5 takımla başladığımız Avrupa kupalarında bu sezon sadece UEFA Kupası’nda yoluna devam eden Fenerbahçe dışında kulübümüzün kalmaması, sarı lacivertlilerin üstüne büyük bir yük yüklerken, Türk futbolunu gelecek sezonlar için de sıkıntıya soktu. Avrupa’da kalan tek takımımız F.Bahçe, eğer galibiyetler ve beraberliklerle ülke puanına katkıda bulunamayıp, turlar atlayamazsa, 2008-09 sezonu için Avrupa kupalarındaki kontenjanlarımızı da kaybedeceğiz.

Türkiye geçen yıl UEFA’nın ülke değerlendirmesinde 26.166 puanla 15. sırada yer aldığı için şu anki kontenjan uygulaması değişmezse, gelecek sezon (2007-08) ülkemiz yine Şampiyonlar Ligi’nde 2, UEFA Kupası’nda 2 olmak üzere 4 takımla temsil edilecek. Ancak şampiyonumuz 3. eleme, lig ikincisi ise 2. eleme turundan mücadeleye başlarken, kupa şampiyonumuz (bu sezon 1. turda katılmıştı) ile lig üçüncümüz UEFA Kupası’nda 2. eleme turundan itibaren mücadele edecek.

Yunanistan’a geçilmeyelim

G.Saray, Trabzonspor ile Kayserispor’un ardından önceki gün Beşiktaş’ın da bu sezon Avrupa defterini kapatması ve sadece UEFA Kupası’nda F.Bahçe’nin kalmasıyla 2008-09 sezonunda UEFA ülke sıralamasında şu anda bulunduğumuz 14. sıradaki yerimizi de ateşe attı. Eğer şu anki yerimizde kalır veya bir basamak düşersek 2008-09 sezonunda da 4 takımla kupalara katılıp, gelecek sezon uygulanacak aynı statüyle kupa şampiyonumuz yine UEFA Kupası’nda eleme turu oynamak zorunda kalacak.

F.Bahçe, galibiyetler alıp, bizi daha üst basamaklarla katılacak takımlarımıza daha az eleme turu oynatma veya kontenjan artırma şansı yakalamak yanında, en azından bulunduğumuz yeri koruma imkanına sahip. Bu yılın baz alınacağı 14. sırada yer aldığımız ülke değerlendirmesinde 26.241 puanımız var. Bu sezon 5 takımımızın şu ana kadar ülkemize 28.5 puan kazandırırken (en çok puanı F.Bahçe kazandırdı 9.5), UEFA’nın esas aldığı bu sezonki ortalama puanımız 5.700.

UEFA sıralamasında yerimizi korumak için 25.331 puanla 15. sıradaki Yunanistan ile yarışıyoruz. 6 takımla Avrupa kupalarına katılan Yunanistan’ın sadece Panathinaikos ile AEK takımları UEFA Kupası’nda yollarına devam ediyor. F.Bahçe kazanırken, Panathinaikos ile AEK’nın kaybetmeleri gerekiyor.

Kontenjanımızı arttırma şansı var

Yunanistan’a karşı yerimizi korumak yanında, F.Bahçe’nin, atlayacağı turlarla üst sıralara çıkma şansına da sahibiz. Bir üstümüzdeki Çek Cumhuriyeti’nin kupalarda takımı kalmadı. Bu yüzden puanını artırma şansı olmayan Çek Cumhuriyeti’ni geçer ve 13. sırayı alırsak, Fortis Türkiye Kupası şampiyonumuz bu sezon olduğu gibi 2008-09’da UEFA Kupası’nda 1.turdan mücadeleye başlayacak.

12. sıradaki Ukrayna’nın (28.475 puan) kupada kalan tek takımı, Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shakhtar Donetsk Fransız temsilcisi Nancy karşısında, F.Bahçe’nin bir sonraki tur karşılaşma olasılığı bulunan 11. sıradaki Belçika’nın (29.075) Zulte Waregem takımı, Newcastle karşısında, 10. sıradaki İskoçya’nın (29.500) Glasgow Rangers ile Celtic ve 9. Rusya’nın (35.625) da CSKA Moskova ve Spartak Moskova takımları başarılı olamaz ve sarı lacivertliler finale yürürse, sıralamada 9. sırayı alıp lig şampiyonumuzun Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılma şansını yakalayabiliriz.