Gönderen Konu: 13 Mİlyar Dolarlik İhracatin 'kaptan KÖŞkÜ' İÇİn DÖrtlÜ BÜyÜk...10.06  (Okunma sayısı 314 defa)

Çevrimdışı m3t3d1nh0

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 15.446
  • Puan 9028
  • Cinsiyet: Bay
  • olm kişisel mesajdan sanane
    • MSN Messenger - m3t3_d1nh0@windowslive.com
    • Profili Görüntüle
13 Mİlyar Dolarlik İhracatin 'kaptan KÖŞkÜ' İÇİn DÖrtlÜ BÜyÜk...10.06
Geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştiren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde (İHKİB) başkanlık koltuğu için yarış kıyasıya devam ediyor.
Sadece ihracattan aldığı kaynak 13 milyon dolar olan İHKİB’in yönettiği bütçe ise 31.6 milyon YTL’yi buluyor. 24 Haziran’da yapılacak seçim için şu ana kadar 4 aday çıktı.

13 milyar dolar ihracat ve 14 bin üye ile Türkiye’nin en büyük ihracatçı birliklerinden biri olan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde (İHKİB) 24 Haziran’da yapılacak başkanlık seçimi görülmemiş bir rekabete sahne oluyor. Geçen yıl sadece ihracattan aldığı kaynak 13 milyon dolar olan ve yönettiği bütçe 31 milyon 575 bin YTL’yi bulan İHKİB başkanlığı için şu ana kadar 4 aday çıktı. 6.5 milyon YTL’lik fuar desteği çıkarıldığında İHKİB’in bütçesi 25 milyon YTL oluyor. Türkiye’deki onlarca birlikte bir ya da iki başkan adayı çıkarken, İHKİB’e ilgi, birliğin büyüklüğüne ve etkinliğine bağlanıyor.


Karşılıklı suçlamalar

Süleyman Orakçıoğlu, Hikmet Tanrıverdi, Nedim Özbek ve Abdi Köse şu ana kadar adaylığını açıklayan 4 isim. Yarış kızıştıkça başkan adayları birbirini sektörü temsil edememekle, yan sanayici olmakla ve siyasete girmek için sektörü kullanmakla suçluyor.

Önemli projeler ürettik

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, gerçekleştirdikleri projelerle Avrupa Birliği’nin (AB) dikkatini çektiklerini belirterek, "AB, İHKİB’i partner seçti. Önemli çalışmalarla, projelerle herkese heyecan verdik. AB fon kaynaklı 17 milyon Euro’luk proje gerçekleştirdik. İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve İstanbul Tekstil Araştırma Merkezi (İTA) önemli projeler" dedi. Sektörü siyasete girmek için kullandığı ve mağazacı olduğu iddialarına Orakçıoğlu, "Bugüne kadar teklifler aldım ama ben bir işadamıyım. Siyaseti düşünmedim. Hem üretici, hem ihracatçı hem de perakendeciyim. Moda-marka yaratmayı biliyorum" yanıtını verdi.

Küskünler başarılı olamaz

Adaylığını ilk açıklayanlardan Nedim Özbek, destekleyebilecekleri iyi bir aday çıkması için beklediklerini, en sonunda yönetime talip olduklarını belirtti. Özbek, şöyle konuştu: "Yan sanayici aday çıktı. Listelerindeki 6 kişi eski yönetimden gelen küskünler. Küskünler harekátı asla başarılı olamaz. Türkiye’de moda, marka, katma değerli üretim öne çıkarken meydanı boş bırakamazdık. Bazıları misyonunu tamamlamıştır, bazıları da yapamayacakları işlere talip olmuşlardır."

Ulaşılabilir Çözüm Grubu

Çözüm Grubu olarak ortaya çıkan Hikmet Tanrıverdi ise, Türkiye’nin en büyük ve en önemli birliği olduğu için İHKİB başkanlık yarışının kızıştığını belirtti. Dört kişiden bazılarının seçime kadar adaylıktan çekilebileceğini anlatan Tanrıverdi, "Tüm sektörü kucaklayan bir başkan isteniyor. Heyecanımız var ve bu görevi iyi yapabileceğimize inanıyoruz. Uzlaştırıcı ve ulaşılabilir olacağız" dedi. Yan sanayici olduğu eleştirileine de yanıt veren Tanrıverdi, 33 yıldır sektörün içinde olduğunu ve 1987’den beri konfeksiyon firması bulunduğunu söyledi. Abdi Köse da kayıt dışına son vereceğini vaat ediyor.

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11’ini İHKİB üyeleri yapıyor

İHKİB’in yaptığı 13 milyar dolarlık ihracat rakamı, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11’ini oluşturuyor. Türkiye’den yapılan toplam hazır giyim ihracatının ise yüzde 80’ini temsil ediyor. Onlarca birlikteki sakin seçimlere rağmen, büyük tabil gören İHKİB’in başkanı aynı zamanda, diğer 5 hazır giyim ihracatçı birliklerinin oluşturduğu ortak yönetim kurulunun da başkanı oluyor. İHKİB, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) bünyesinde bulunan 4 birlikten biri. İstanbul İhracatçı Birlikleri’ne (İİB) ve İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birliği’ne (İMMİB) bağlı 6’şar birlik bulunuyor.

14 bin üyeli İHKİB’de 2 bin üye mi oy kullanacak

14 bin üyeli İHKİB’de oy kullanabilecek üye sayısının 7 bin olduğu, bunlardan da 5 binine ulaşılabileceği belirtiliyor. Seçime katılacak üye sayısının ise 2 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Bütün adaylar, İHKİB üyelerini oy vererek, sektörün geleceğini şekillendirmeye davet ediyor.

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.432
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Haber İçin Sağol