Gönderen Konu: 8. Uluslararasi Rota VİrÜsÜ Sempozyumu İstanbul'da GerÇekleŞtİ 04.06  (Okunma sayısı 257 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
8. Uluslararası Rota Virüsü Sempozyumu kapsamında 67 ülkeden 350 sağlık uzmanı ve bilim adamı, çocuklar arasında şiddetli ishale ve çoğunluk vakada ölüme neden olan rota virüsüne ilişkin güncel bilgileri paylaşmak için İstanbul'da buluştu.
Verilen bilgiye göre rota virüsü hakkında yapılan araştırmaların yanı sıra rota virüsüne karşı etkin aşıların da konu edildiği toplantıda, aşının rutin aşılama takvimine dahil edilmesi için gerekli çalışmalar ele alındı. Rota virüsü nedeniyle ölümlerin, genellikle zamanında ve yeterli tıbbi destek sağlanamayan ülkelerde görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, sağlık sistemi gelişmiş ülkelerde ise virüsün şiddetli ishale ve çoğunlukla hastanede kalınmasını gerektiren sonuçlara yol açtığına değindi.


3-4 Haziran'da düzenlenen sempozyumda sunulan dikkat çekici istatistiklerden bazılarına göre rota virüsü her yıl beş yaşın altında 527 bin çocuğun ölümüne neden oluyor. Bu ölümlerin yüzde 50'si Afrika ve Asya'da bulunan beş ülkede görülüyor. Bu ülkeler; Hindistan, Nijerya, Kongo, Etiyopya, Çin ve Pakistan. Rota virüsü nedeniyle her sene ortalama 2 milyon kişi hastaneye kaldırılıyor. Hastaneye ishal nedeniyle yatırılan 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 35 ile yüzde 60'ı rota virüsü taşıyor.

Toplantıda konuşma yapan Sabin Aşı Enstitüsü yöneticilerinden, çocuk felci konusundaki çalışmaları ile tanınan epidomoloji uzmanı Dr. Ciro de Quadros, nerede yaşadıklarına bakmaksızın çocukların neredeyse hepsinin üç yaşına gelene kadar rota virüsü tarafından enfekte olduğuna, ancak ölümlerin yüzde 90'ının az gelişmiş ülkelerde meydana geldiğine dikkat çekti. Quadros, her saat ortalama 60 çocuğun hayatını yitirdiğine dikkat çekerken, rota virüsünün etkisini İstanbul'da her gün 2-3 çocuk dolusu uçağın düşmesiyle karşılaştırdı. Global etkileri olan bu tehdide karşı global bir eylem gerçekleştirmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Toplantı sırasında konuşma yapan Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) yöneticisi Christiana Toscano, ülkeler arasındaki çeşitli anlaşmazlıklara rağmen 67 ülkede birçok bilim adamı, uzman ve fikir liderinin katıldığı bu sempozyumun milyonlarca çocuğun hayatını kurtarmak için çok önemli bir fırsat olduğuna değindi.

Öte yandan uzmanlar, rota virüsüne karşı etkili aşıların üretilmesi ve ülkelerde etkin kullanıma geçilmesiyle Birleşmiş Milletler'in belirlediği 'Milenyum Gelişim Hedefleri'nden biri olan beş yaş altı çocuk ölümlerinin azaltılmasında ciddi atılımlar yapılabileceğini de vurguladı.