Gönderen Konu: AK Parti Meclis'i göreve çağırdı 07.06  (Okunma sayısı 283 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
AK Parti Meclis'i göreve çağırdı 07.06
« : 07 Haziran 2008, 10:44:34 »
AK Parti Meclis'i göreve çağırdı 07.06
Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararı sonrasında AK Parti MYK toplantısı sonrasında Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'tan açıklamalar geldi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesinin dün aldığı kararın muhatabının Anayasaya göre yasama yetkisini elinde bulunduran TBMM olduğunu söyledi.

Fırat, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin dün açıkladığı kararın, bütün boyutlarıyla ayrıntılı bir şekilde MYK toplantısında ele alındığını belirtti.

Fırat, şunları kaydetti:

''10 ve 42. maddelerdeki anayasa değişikliklerini esas yönünden iptal eden Mahkeme kararı, kaçınılmaz olarak yürürlükteki Anayasamız'ın çizdiği yetki çerçevesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan demokratik sistemimize uygunluk bakamından tartışılmaktadır. Nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından da çokça tartışılacağı açıktır.

Aslında bu kararın muhatabı, Anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimiz'dir. Anayasa Mahkemesinin kararı, Yüce Meclis'in yasama yetkisine doğrundan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir. Zira Anayasa Mahkemesinin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin siyasi kararı değildir, bizzat TBMM'nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır, 550 milletvekilinin 411'inin oylarıyla Yüce Meclisimiz'de kabul edilmiştir.

Bu itibarla söz konusu kararın sınırlarının Anayasamız'da açıkça belirtilen TBMM'nin yasama yetkisi ve kuvvetler ayrılığı bakımından dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. TBMM'de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak; bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanısındayız. Bu husus, anayasal kuvvetler ayrılığına dayanan demokrasimiz ve hukuk sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalıştırılması açısından hayati bir önem taşımaktadır.

Milletimizinden aldığı yetkiyle Yüce Meclisimiz'de temsil edilen bütün siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Biz, herkesin bu sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini umuyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından gerekçeli kararın en kısa sürede açıklanmasını da bekliyoruz.''

Fırat, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın da bu gelişmeler ışığında 10 Haziran Salı günü yapılacak AK Parti TBMM Grup toplantısında değerlendirmeler yapacağını da söyledi.