Gönderen Konu: Anayasa Mahkemesi'nin Kararına Tepkiler 6.6  (Okunma sayısı 318 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Anayasa Mahkemesi'nin Kararına Tepkiler 6.6
« : 06 Haziran 2008, 21:38:02 »
Türkiye Diyanet Sendikası Genel Başkanı Ahmet Yıldız, bugünkü mevzuatın Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu gönül rahatlığıyla söylemelerine imkan bırakmadığını savunarak, hakimlerin verdiği kararların yasaların üstüne çıktığını iddia etti.

Ortaklar İş Merkezi'nde bulunan Türkiye Diyanet Sen Van Temsilciliği'nde düzenlenen basın toplantısı ile Anayasa Mahkemesi'nin "başörtüsü" kararına tepki gösterildi. Sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Diyanet Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, "Bugüne kadar yasama ve yürütmeye her 10 yılda bir müdahale yapılmıştır. Türkiye'de artık mızrak çuvala sığmamaktadır. Bugünkü mevzuat, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu gönül rahatlığıyla söylememize imkan bırakmamaktadır. Anayasa ve yasalarda dünyayı ve vatandaşı ikna edecek şekilde hukuk devleti ilkelerine atıf yapılmakta ve haklar sayılmaktadır, daha sonra 'ama, fakat' denilerek bu haklar geçersiz hale getirilmektedir. Hukuk hiyerarşisinde en üstte uluslararası sözleşmeler yer alır, bunu sırasıyla anayasa, kanunlar, tüzükler, yönetmelikler ve mahkeme kararları takip eder. En altta olması gereken mahkeme kararları, son dönemde en üste çıkmıştır Yani yasaları uygulamakla yükümlü hakimlerin verdiği kararlar yasaların üstünde görülmektedir" dedi.

Din ve vicdan özgürlüklerinin de çiğnendiğini savunan Ahmet Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bütün bu tespitler ışığında ortaya çıkan acı gerçek, ülkemizde başta din ve vicdan özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin çiğnendiğidir. Din ve vicdan özgürlüğü anayasanın 24. maddesinde teminat altına alınmıştır. Ayrıca İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olunmuştur. Bu sözleşmeye göre din ve vicdan özgürlüğü inanma, inancını yaşama, eğitim ve inancını anlatma hakkı getirmektedir. Ülkemizde bir yandan temel hak ve özgürlükler tanınmakta, diğer yanda 'ama' diyerek bu hakların üstü çizilmektedir.

Demokrasi ve hukuk adına ayıp ediliyor. Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü ile ilgili aldığı karar, bunun en son örneğidir. Umarız bu son olur."