Gönderen Konu: Babacan: "meŞruİyet Zemİnİ Üzerİnde Hareket Edİyoruz' 07.06  (Okunma sayısı 263 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AK Parti'nin ve hükümetin, çok güçlü bir meşruiyet zemini üzerinde hareket ettiğini söyledi.
ABD ziyaretini sürdüren Babacan, ABD'nin ulusal kamu radyosu NPR'a verdiği demeçte, Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler, Irak'ın kuzeyindeki durum dolaylı İsrail-Suriye görüşmeleriyle ilgili soruları yanıtladı.


Hükümetin gerçekleştirdiği reformları ve Türkiye'nin büyük bir dönüşümden geçmekte olduğunu anlatan Babacan, "Türkiye, İslam, demokrasi ve laikliğin bir arada var olabileceğini giderek daha fazla kanıtlamaya çalıştığımız bir ülke. AK Parti, muhafazakar ve demokrat bir parti. Biz gelenekler, etik, aile, ahlak, din konularında duyarlıyız ve bunu yüksek sesle dile getiriyoruz. Partimiz, ayrıca Türkiye'de gerçek bir demokratik sistemi destekliyor. Türkiye'de ayrıca laik bir sistemi de destekliyoruz, bu da dinle devletin kesin bir çizgiyle birbirinden ayrılması anlamına geliyor. Biz, laikliğin, dini özgürlüklerle ilgili olduğuna da inanıyoruz" dedi.

Babacan, "Anayasamızda laikliğin ne olduğuna ilişkin açık bir tanımın olmamasına karşın, şimdi Anayasa Mahkemesinden, partimizin eylemlerinin laiklik kavramıyla uyum içinde olup olmadığı hakkında yargıda bulunması isteniyor. Anayasa Mahkemesi, bu konuda nihai söze sahip. Sonucu beğenelim veya beğenmeyelim, bu nihai bir karar olacak ve uygulanacak" diye konuştu.

NPR'ın sunucusu Robert Siegel'in, "yani nihai karar iktidar partisinin kapatılması yönünde olursa, parti buna uyacak diyorsunuz, parti bunu protesto etmeyecek veya kararı sokaklara taşımayacak veya benzer bir şey yapmayacak, öyle mi?" diye sorması üzerine Babacan, şu yanıtı verdi:

"Biz, iktidar partisi ve aynı zamanda hükümet olarak, çok güçlü bir meşruiyet zemini üzerinde hareket etmeliyiz ve öyle hareket ediyoruz. Hukuk devletine uymalıyız. Ayrıca Türkiye'de güçler ayrımına, yargının bağımsızlığına çok dikkat etmeliyiz. Mahkemelerimizin güvenilirliğini de korumalıyız" dedi.


-PKK'ya karşı mücadele-


Babacan, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesini sürdürdüğüne işaret ederek, "ABD ve Türkiye, bu terör örgütüne karşı askeri operasyonlarımızı gerçekleştirdiğimizde güçlü ve çok yakın şekilde işbirliği yapıyor. Bu operasyonlar, Irak'taki Amerikan kuvvetleriyle koordine ediliyor. Bu operasyonlar İran sınırına yakın gerçekleştiğinde, Türk ve İran silahlı kuvvetleri arasında haberleşme yapılıyor, çünkü teröristler, İran-Irak sınırına çok yakın yerlerde bulunuyor" dedi.

ABD'nin buna bir itirazının olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, "ABD, bize güçlü destek veriyor" ifadesini kullandı.